İran Sivil Havacılık Otoritesi (CAA) Başkanı, yerli tasarım Simorgh uçağının tip sertifikası almak üzere çeşitli testlerden geçtiğini duyurdu.
İran Sivil Havacılık Otoritesi Başkanı Mohammad Mohammadi Bakhsh, 12 Ağustos Pazar günü yaptığı açıklamada, Simorgh’un prototip versiyonunun uçuş testlerinden başarıyla geçtiğini ve uçağın uçuşa elverişliliğini kanıtlamak amacıyla son aylarda çeşitli testlere tabi tutulduğunu belirtti.
Mohammadi Bakhsh, CAA’nın testleri yakından takip ettiğini ve Simorgh’un performansı hakkında ayrıntılı grafikler ve belgeler aldıklarını ifade etti. Simorgh, Mayıs 2022’de İran’ın ilk hafif nakliye uçağı olarak tanıtıldı ve Antonov An-140 tabanlı bir İran-Ukrayna ortak projesi olan IrAn-140’ın modifiye edilmiş bir versiyonu olarak üretildi.
Uçak Özellikleri ve Kullanım Alanları
Simorgh, hafif tekerlekli araçlar da dahil olmak üzere çeşitli kargoları taşıyabilecek şekilde tasarlanmıştır. Eghtesad News’e göre, iç mekânında 24 sedye barındırma kapasitesine sahip olup, yaralı personel taşıma işlevini de yerine getirebiliyor. Yeni uçak ilk başarılı uçuşunu Mayıs 2023’te gerçekleştirdi ve üretiminden sorumlu İran Savunma Bakanlığı, test uçuşunun hemen ardından uçak için test sertifikası alma sürecini başlattı.
Tasarım ve Teknik Özellikler
Mohammadi Bakhsh, Simorgh’un IrAn-140’tan önemli derecede farklı olduğunu, motor ve gövdesinin değiştirildiğini vurguladı. Şu an ikinci bir Simorgh uçağının üretildiğini ve teknisyenlerin uçağa kanat, iniş takımları ve motorları eklediği bildirildi. İki adet Klimov TV3-117 turboprop motorla donatılan Simorgh, 3.900 kilometre menzil ve saatte maksimum 530 kilometre hız kapasitesine sahip. Kalkış için en az 1,450 metre uzunluğunda bir pist gerektiren uçak, iniş için yaklaşık 1,000 metre uzunluğunda bir piste ihtiyaç duyuyor.
İran yetkilileri, Simorgh’un sadece bir kargo uçağı değil, önümüzdeki yıllarda İran’ın kısa mesafeli bölgesel jet filosuna da katılabileceğini belirtti. İran’ın yerli uçak üretim endüstrisinin, uluslararası uçak üreticileriyle ortaklık kurabilecek düzeye geldiği vurgulandı. Son yıllarda İran’ın uçak üretim ve bakım sektöründe kaydettiği ilerleme, ülkeye uygulanan yaptırımların gölgesinde büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor.