İran Cumhurbaşkanı Reisi Helikopter Kazasında Hayatını Kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi Helikopter Kazasında Hayatını Kaybetti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, helikopter kazasında hayatını kaybetti. Reisi’nin helikopteri, dün sisli havada dağlık bir araziden geçerken kaybolmuş, enkazı bugün erken saatlerde bulundu.

Kazanın Detayları ve İlk Açıklamalar

Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili, “Cumhurbaşkanı Reisi, dışişleri bakanı ve helikopterdeki tüm yolcular kazada öldü” dedi. Reisi’nin yaşamını yitirdiği helikopter kazasının enkazı, tamamen yanmış halde bulundu. Kazanın sebebi hakkında henüz bilgi verilmedi.

İran’da Anayasal Süreç

Reisi’nin ölümünün ardından İran anayasasına göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir’in yürütme görevinin başına geçmesi bekleniyor. Anayasanın 131. maddesine göre, yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en fazla 50 gün içinde yapılması gerekiyor. Mevcut takvime göre seçimlerin 2025 yılında yapılması planlanıyordu.

Azerbaycan’dan Dönüyordu

Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülke sınırındaki ortak projeler Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yaptıktan sonra dönüş yolundayken kaza geçirdi. İranlılar, kazanın ardından Irak’ın kutsal Necef kentindeki İmam Ali türbesinde Reisi için dua etti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Kimdir?

Hukukçu din adamı olan İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960’ta İran’ın Meşhed kentinde doğdu. 1979’daki devrimden sonra hızla yükselen Reisi, Tahran Başsavcılığı ve Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulundu. 2016’da Meşhed’deki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığı’na atanan Reisi, 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetti. Ancak 2021’de yapılan seçimde oyların yüzde 62’sini alarak ülkenin 8. Cumhurbaşkanı oldu.

Reisi’nin cumhurbaşkanlığı döneminde özellikle komşularla ilişkilere öncelik veren bir dış politika izlendi. Bu dönemde Suudi Arabistan ile ilişkiler 7 yıl aradan sonra yeniden kuruldu. Reisi, Hamaney sonrası ülke liderliği için muhtemel adaylar arasında gösteriliyordu.

Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Kimdir?

Muhafazakar kimliğiyle tanınan Hüseyin Emir Abdullahiyan, 1964 yılında İran’ın Simnan eyaletinde doğdu. Tahran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Abdullahiyan, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde Bahreyn Büyükelçisi olarak görev yaptı. 2021’de Dışişleri Bakanı olan Abdullahiyan, İran’ın Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmasında önemli rol oynadı.

İran’da Kabine Toplantısı

İran’da kabine dün gece acil olarak toplandı. Ülkede, Reisi’nin ölümü sonrasında yeni yönetim ve seçim süreci hakkında kararlar alınması bekleniyor. İran İslam Cumhuriyeti anayasasına göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir’in geçici olarak görevi devralması ve yeni seçimlerin düzenlenmesi planlanıyor. (sozcu)

Exit mobile version