Irak, Türkiye ve Suriye’ye insani yardım amaçlı ‘hava köprüsü’ kurdu

Irak,-Türkiye-ve-Suriye'ye-insani-yardım-amaçlı-'hava-köprüsü'-kurdu

Irak Başbakanlığı basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Irak Pazartesi günü ilaç ve yakıt da dâhil olmak üzere acil yardım göndermek üzere Suriye ve Türkiye’ye bir hava köprüsü kurduğunu duyurdu.

Açıklamada, Başbakan Muhammed Şii El Sudani’nin direktifleri doğrultusunda ve Türkiye’nin güneyini ve Suriye’nin kuzeyini vuran depremden etkilenenlere insani yardım sağlamak amacıyla Irak’ın Pazartesi günü acil yardım göndermek üzere hem Suriye’ye hem de Türkiye’ye bir hava köprüsü kurduğu belirtildi.

Açıklamada yardımın tıbbi malzeme, ilk yardım ekipmanı, barınak ve yardım malzemeleri ile ilaç ve yakıt miktarlarını içerdiği belirtildi.

Açıklamada, bunun Irak’ın bölgedeki dost halklarla insani iletişim kurma taahhüdünün ve Irak’ın felaketin mağdurlarıyla dayanışmasının bir parçası olduğu belirtildi.

Suriye Arap Haber Ajansı’nın (SANA) bildirdiğine göre, 70 ton yardım malzemesi yüklü ilk Irak uçağı, depremden etkilenenlere yardım etmek ve yardım operasyonlarını desteklemek üzere Pazartesi akşamı Şam Uluslararası Havaalanı’na ulaştı.

SANA, insani yardım taşıyan bir başka uçağın da Şam Uluslararası Havalimanı’na varacağını belirtti.

SANA, depremden etkilenenlere yardım amacıyla 45 ton yardım malzemesi taşıyan bir İran uçağının da daha önce Şam’a ulaştığını ekledi.

Richter ölçeğine göre 7.8 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem Pazartesi günü erken saatlerde Türkiye’nin Gaziantep kenti ve Suriye’nin kuzeyindeki bölgeleri vurdu ve Irak ve Lübnan’da yaşayanlar tarafından da hissedildi.

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar Kurumu’na (USGS) göre, Richter ölçeğine göre 7.8 büyüklüğündeki büyük bir deprem Pazartesi günü Türkiye’nin güneyindeki Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesinin 26 kilometre doğusunda meydana geldi.

CNN’e göre, 6.7 büyüklüğündeki en güçlü artçı şok, yaklaşık 11 dakika sonra ilk depremin merkez üssünün yaklaşık 32 kilometre (20 mil) kuzeybatısında meydana geldi.

Her iki ülkeden yetkililer, Türkiye ve Suriye’de binlerce kişinin öldüğünü ve binlercesinin de yaralandığını belirtti.

Exit mobile version