Irak Havayolları tüm A220’leri yere indirildi

Irak Havayolları

Pratt & Whitney’in GTF (Geared TurboFan) motoruyla ilgili devam eden sorunlar, Irak Sivil Havacılık Otoritesi’nin (ICAA) Irak Havayolları’nın tüm Airbus A220-300’lerini yere indirmesiyle sonuçlandı.

Bu uçaklardan birinin motoruna ait olduğu iddia edilen bir fotoğrafdan motorun fan kasasının (Fan Casing) bozulduğu anlaşılıyor.

P&W GTF motorlarıının planlı atölye bakımlarını etkileyen tedarik zinciriyle ilgili sorun, airBaltic gibi taşıyıcıların, motorlarının bakımdan geri dönmesini beklerken ek kapasite kiralamak zorunda kaldı. Sorunun, sıcak, nemli ve tozlu koşullarda çalışan havayollarını etkiliyor gibi görünüyor.

Hindistan’ın Go First havayolunun iflası da A320neo ailesi uçağındaki GTF ile ilgili sorunlara bağlandı. Havayolu, FlightGlobal’e daha geçen ay 64 arızalı motor olayı yaşadığını söyledi. Havayolu konuyu mahkemeye taşıdı; dosyada yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Indian Times, Go First’ün GTF motorlarının ortalama 7.000 saat uçuş süresi elde ettiğini, buna karşın tahmini ömrünün 12.000 saat olarak pazarlandığını bildirdi. Bloomberg’in haberine göre Go First Havayolu, son üç yılda 47 yıla denk gelen toplam 17.244 gün boyunca yepyeni A320neo uçaklarını yerde tutmak zorunda kaldı.

Airspace Africa’nın haberine göre, hem Air Tanzania hem de Air Senegal, A220’lerinde motor arızalarıyla boğuşuyor. Air Tanzania yöneticisi Ladislaus Matindi, motorun 5.260 iniş için tasarlanmasına rağmen havayolunun tasarım ve üretim kusurları nedeniyle 1.000 inişe bile ulaşılmadan motor arızaları nedeniyle A220 leri uçuştan alma zorunda kalındığını söylediği bildirildi.

EgyptAir şu anda motor sorunları nedeniyle 12 adet A220’sinden yedisini yere indirirken, Air Senegal’in tek A220’si de park halinde.

Başka yerlerde, motor arızası yaşamayan operatörler, motorların planlı atölye bakım ziyaretlerinden dönmesini normalden daha uzun süre bekliyor. Daha bugün, Lufthansa Group’a bağlı bir havayolu olan SWISS’in A220 filosunun üçte birini motor onarımı için Zürih’te yerde kaldığı bildirildi.

©AirlineHaber.com

Exit mobile version