Eskişehir’in İnönü ilçesindeki Türk Hava Kurumu (THK) Türkkuşu Havacılık Eğitim Merkezi’nde düzenlenen Yelkenkanat Mesafe Şampiyonasına katılan Galip Ömer ATLAN (35), atlayışı sonrasında bölgede bulunan tepeye riskli şekilde yaklaşması sonrasında kayalıklara çarparak ormanlık araziye düştü. Ağır yaralanan sporcu 112 Acil Servis Ekipleri tarafından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi kaldırılırken, hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre; Galip Ömer ALTAN’ın İnönü Eğitim Merkezi Yelkenkanat Tekâmül Kursu Öğrencisi olduğu ve 17 Temmuz 2017 tarihinde başladığı tanımlı kurs programını resmi kayıtlara göre 01 Eylül 2017 tarihinde tamamlaması gerektiği saptandı. Kendisiyle birlikte aynı durumda olan 6 sporcunun 01 Eylül 2017 tarihinde tamamlamaları öngörülen eğitimden önce düzenlenen müsabakaya kimlerin uygunluk ve kontrolünde katılım sağladığı ve bu yarışmalardan önce herhangi bir yeterlilik veya tamamlama belgesi alıp almadıkları bilinmiyor. Türk Hava Kurumu’nun eğitime ilişkin yönergesine göre gerekliliklerin sağlanıp sağlanmadığı konusu ise gizemini koruyor.
Felaketin aslında göz göre göre geldiğinin habercisi yalnızca bunlarla da sınırlı değil. Ağır yaralanan Galip Ömer ALTAN tarafından yakın zamanda yazıldığı iddia edilen bir sosyal medya paylaşımında ise sporcunun havadayken kullanılması zorunlu olan telsiz tertibatını açmadığı ve yerdeki kontrol sorumlularıyla irtibatının kesik olduğu da anlaşıldı. Konuyu manidar kılan konusun ise sorumluluğunda uçtuğu eğitmenin uçuşa hazırlık aşamasında sporcunun telsiz tertibatının aktif olup olmadığına yönelik herhangi bir kontrol ve gözetimi sağlamamış olduğu iddia edildi.
Yakın geçmişte Türk Hava Kurumu bünyesindeki benzer olaylara ilişkin iddiaların artması karşısında gözler Türkiye Hava Sporları Federasyonu’na çevrilmiş durumda. Federasyonun, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) nezdinde ne tür inceleme ve tahkikat süreçlerini başlatacağı merak konusu oldu.
Öne Çıkan Yorumlar
38 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
İlk uçuşta telsiz açılmadan düzgün kalkış, iniş yapmak eğitimin kalitesini değil öğrencinin verilmiş sadakasının olduğunu gösterir.
Telsiz açılmadan uçulması, sorumlu öğretmenin ihmalini gösterir.
Kalkış yapıldıktan sonra açık olan telsizin şarjı bitebilir, sesi yanlışlıkla kapanabilir, kulaklık öğrencinin kulağından çıkabilir, telsiz yerinden kurtulup yere düşebilir. Bunlarda aslında önleminin alınarak engellenmesi gereken durumlar.
Ama telsizin açılmaması tamamen kalkış veren öğretmenin ihmalidir.
Aynı öğretmen 2015 tekamül döneminde bir öğrencinin karabinası takılmadan kalkışına izin vermişti.
O arkadaşında verilmiş sadakası vardı. Tepeden ayrılmadan kanadı bırakıp yamaçta sürüne sürüne durmuştu.
Gelelim özlü sözler bölümüne.
Demekki neymiş;
Ağzını değil gözünü açacakmışsın.
Elin işteyken gözünde işte olacakmış.Paşanız üniversitenin A6’sı ile fink atsın, şubeler cigerci kedisi ve hatta dilenci gibi kapı ağızlarında deri dilensin, birileri har vurup harman savursun, odeo banktan 50 milyon liralık bir kredi borcu daha bir tarafınızla irtibatlansın, ihtiyar askerler her yerine yuvalansın ve siz hala THK THK THK deyin. THK kadar başınıza taş düşsün. Türkiye’nin şuanda en gereksiz organizasyonu. Kapansa da millet rahat bir nefes alsa.
Sevgili arkadaşlar hepinize sağlıklı, huzurlu, mutlu, kazasız, hoşgörülü, birbirinize saldırmadan, hakaret etmeden, iftira atmadan, nifak sokmadan, birkaç kişinin kişisel kaprisi yüzünden diğer insanları kullanmadan geçireceğiniz nice bayramlar dilerim. Unutmayın insanın başına herşey gelebilir, bugün ona olan yarın sana olur. İnsan hatada yapar, makina değildir sonuçta, yarın senin hata yapmayacağının garantisi yoktur. Size eğitim vermiş hocalarınızdan helallik alın haram ettirmeyin haklarını, yapılan işin ucunda can var çünkü. Sevgiyle ve saygıyla kalın.
yapilan yorumlarin tamami incelendiginde konunun birisi veya birileri tarafindan manuple edilerek kisiler uzerinden cekisme ortamina suruklenmeye calisildigi anlasiliyor. editor arkadasimizin farkli isimlerle ayni IP numarasindan yorum paylasilip paylasilmadigi konusunu bir incelemesini tavsiye ederim. gercek konuya tekrar donecek olursak bir cin atasozunu hatirlatmak istiyorum;
“Büyük insanlar fikirlerle, orta insanlar olaylarla, küçük insanlar insanlarla uğraşırlar.”
“Eğer bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluşuyorsa, orada güneş batıyor demektir.” basit cikar catismalari ile camiaya zarae vermeye calisan kisilere itibar etmemek gerektigi bir kez daha acikca belli olmustur. THSF tarafindan duzenlenen cameli sampiyonasinda bir pilotun kalkisina guvenlik “guvenlik direktoru yokmu, o kalkisi iptal etmesi gerekmezmi ? ” seklinde sacma sapan yorumlar yapilmis. guvenlik direktoru genel olarak hava sartlarinin ucusa elverisli olup olmadigi konusuna karar verir, musabaka sporcusuna “ucus iptal et, sen kalkamazsin demek, o sporcuya dogrudan hakaret sayilir, ” tekamul egitimini tamamlamis her yelken kanat pilotu kendi ucusunu kendi planlar ve kalkisa veya kalkis iptaline kendisi karar verir, aksi halde o bie sporcu degil hoca kumandali bir model ucaktir”THSF cameli yelken kanat turkiye sampiyonasina hakem olarak katildim. yelken kanat pilot, kidemli antrenor, beden egitimi ogretmeni, beden egitimi ve spor anabilim dali yuksek lisans ogrencisiyim. Yaptigimiz spor dogasi geregi hata kabul etmeyen bir yapiya sahiptir. dolayisiyla zaman zaman kazalar gerceklesiyor. bu tip organizasyonlari hangi otorite yuklenirse yuklensin, havada, kalkis veya iniste karsilasilabilecek bir pilotaj hatasina mudahale etmek imkansizdir ve organizasyona yontmak yanlis olur. hangi yarismada olursa olsun bir sporcumuzun incinmesi bizi siddetle uzen bir durumdur. fakat goruyorum ki, kim oldugunu ve egitim seviyesini bilmedigim kisiler veya guruplar, hem “anonim” hemde “yelken Tekamul” gibi farkli takma isimlerle “federasyonun da yarismasini gorduk” diyerek baslayip imla veya cumleleri degistirmeden “kopyala yapistir” teknigiyle bir sporcunun kazasini menfii bir cekismenin malzemesi yaparak kullanmaya calismaktadir. eseflw ve siddetle kiniyorum. genel kultur ve yetenek acisindan belirli bir seviyedeki her insan bu sacma, yersiz teknik ve teorik bilgiden uzak yorumlarin yelkenkanat sporunu yiprattigini cok iyi anlar. bizlerin bu kisi veya guruplara meydan birakmadan, en ciddi sekilde sporu ce sporcuyu koeuyacagimizi herkes tarafindan iyi bilinmelidir. yaptigim bu yorum Turkiye Hava Sporlari Federasyonu hedef gosterilerek yanlis ithamda paylasimlarda bulunulmasi ve sahsimin da o yaeismada gorevli olmasi uzerine dogan soz hakki kapsaminda kaleme alinmistir.
Öncelikle Ömer kardeşime geçmiş olsun dikeklerimi göndereyim buradan. Arkadaşlar bu tür kazalar her zaman hepimizin başına gelebilir, bunu hiç bir zaman aklımızdan çıkartmamalıyız, şimdi birlikte havacılığa adım atmış, C tepesinin tozunu yutmuş az veya çok havacılığa katkıda bulunmuş pilot arkadaşlarımın yukarda yazmış olduğu bazı yorumlar beni çok üzdü. Birbirinizi eleştirebilir veya kızabilirsiniz. Ancak bu sportmenlik çerçevesinde ve yüz yüze olmazı gerekmezmi. Burda çok şükürkü daha üzücü şeyler olmadı. Buna hepbirlikte sevinmeliyiz. Kimse kimseyi yıpratmasın. YAKARIM ..
Ben Elif Kara, bu seneki 2017 yelkenkanat tekamül kursu eğitimini almış bir yelkenkanat pilotuyum. Havacılık meteorolojik şartlarla iç içe bir spor olduğundan, THK 2017 yelkenkanat tekamül kursu için ortalama olarak öngörülen bitiriliş tarihi olan 1 Eylül 2017, hava şartlarının daha kötü olması halinde yetkili hocalarımız tarafından karar verilip uzatılabileceği gibi, havaların elverişi olması halinde 1 Eylül’den daha önce de tamamlanabilirdi. Tekamül kursumuz sürecinde hava şartları oldukça elverişli oldu, ben ve diğer tekamül arkadaşlarım THK 2017 yelkenkanat tekamül eğitimimizi; deneyimli, bizi dünya çapında temsil eden hocalarımızla, birden fazla 5km üzeri seyrüsefer uçuşunu da bünyesinde bulunduran 25 saatten fazla süreli uçuşumuzu 23 Ağustos 2017 tarihinde başarıyla tamamlayarak H4 seviyesinde yelkenkanat pilotu olduk. 26-29 Ağustos 2017 tarihlerinde düzenlenen Türkiye Yelkenkanat Şampiyonasına katılmak için başvuran diğer bütün amatör sporcularda aranan seviye ve özelliklere halihazırda sahip olarak kendi isteğimizde yarışmaya müracat ettik ve kabul edildik. Yelkenkanat sporunda, diğer birçok spor aktivitesinde olduğu gibi riskler var. Avrupa ve Dünya düzeyinde düzenlenen şampiyonalara katılan yıllarca bu sporu yapmış profesyonel yelkenkanat sporcularının bile başlarına gelen sakatlık ve ölümler de bunu gösteriyor. Haberde bahsedilen ekip arkadaşım da çok kaliteli bir eğitim almış olup uzun saatler başarılı uçuşlar gerçekleştirmiştir. Yaşanan üzücü olay havacılığın ve hayatın doğasında olup çok hafif bir şekilde atlatılmıştır. Ekip arkadaşımın durumu gayet iyi olup en yakın zamanda tekrar aramıza katılacak ve yelkenkanat sporuna devam edeceğiz.
Eğitim sırasındaki telsiz irtibatsızlığı konusu ise, öğretmenlerimizin bize verdiği eğitimin kalitesinin en büyük göstergesidir. İçinde insan bulunan her alanda gözden kaçırılabilen kusurlar olacaktır. Bize verilen eğitim ise bu kusurlarda bile güvenli bir uçuş ve iniş yapabileceğimiz kadar donanımlı ve kaliteliydi. Böyle bir eğitimin içinde bulunduğum için kendimi ve ekip arkadaşlarımı çok şanslı olarak görüyorum.Sayın yetkililer, ben İnönü’deki yelkenkanat şampiyonasında kaza geçiren ve hayati tehlikesi var diye haber yaptığınız, aynı zamanda benim bu yarışmaya katılamayacak düzeyde tecrübesiz olduğunu söylediğiniz, Garip Ömer Atlan’ım. Öncelikle yapılan bu haber beni derinden yaralamıştır, benki yarışmanın ilk günü yaklaşık 16 km uçuşumla 17 kişi arasından yarışma 4 ncüsü oldum. Bizim aldığımız eğitim öyle bazı yandaşların bahsettiği gibi kalitesiz değildi, hergün her hava şartında saatlerce uçuşlar yaptık. Uzun mesafeler uçtuk, 25 saatlik eğitimimiz tamamlandıktan sonra bile uçmaya ve eğitimlere devam ettik. Ayrıca yaptığınız haberde benim şahsi instagram hesabımda tamamen arkadaşlarımla şakalaşmak adına abartılı bir şekilde yazdığım yazımı alarak benim müsadem olmadan haber yapmanız beni derinden üzmüştür. İlgili instagram paylaşımının haberinizden silinmesi hususunu rica ederim. Teşekkürler.
Ya yine aklima geldi :)) beyazit hocam hic uctugunuzu goremedik hizli kanatlarla dedigimizde ben Maskito gosteri pilotuyum demistiniz hatirlarsiniz o gunu bir gun antrenman ucusu icin hazirlandiniz bir turlu havalanamayip inonunun cayirlarini surumustunuz bizde merakla bekledik ogrenciler olarak ucusu :)) vallahi surulen yerlere patates ekilecek kivamdaydi :)) sonra meteoroloji uygun degil ruzgar yetmedi demistiniz, sizin su yarismanizda kaza yapan arkadaslarin sorumlusu da o gunku meteorolojiyi iyi degerlendiremeyen kisi olmasin !! Bir yarismada okadar kazada desaduf olamaz sanki….
Ben Denizli yarışında kaza yapan kişiyim, ben çıkış yapmadan önce Bayezid hocam “senin yerinde olsam şuan çıkış yapmazdım” demesine rağmen ben çıkış yaptım ve ufak bir kaza geçirdim. Yani kazanın onunla bir ilgisi yok tamamen benim amatörlüğümden kaynaklı. Havacılıkta hava durumunun ne derece önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Hocam şartlarıda zorlayarak İnönü de mosquito ile kalkış yapmaya çalışmış olabilir. Bu durum onun tecrübesini göstermeye bile yeter bence (anlayana). Gelelim patates tarlasına; madem ki kalkış yapmaya çalışan hocanı o gözle izliyorsun sende fırsatları değerlendir ve patates ek senin için daha mantıklı gibi. Saygılar
Sizin kazanızı gördük medyadan öncelikle geçmiş olsun ama yarışmanın sorumlusu kişi size “ben yerinde olsam kalkmazdım sen bilirsin” dememeli değil mi? Eğer risk varsa kalkışta hemen durdurmalı kalkışları, bizim buradaki yarışmada İsmet bey emniyet direktörüydü, sizde emniyetten sorumlu kişi yoktu sanırım, olsaydı İsmet bey gibi kalkamazsın kardeşim der ve durdururdu kalkışları. Boşuna 2 kanat pert olmazdı neyseki size birşey olmamış şükür. Ben kalkmam ama sen bilirsin sözü sanki sen ne olursan ol demek gibi olmuş.
https://www.airlinehaber.com/ulkemiz-icin-guzel-bir-haber/
https://youtu.be/3jXzDPJVvG8
https://youtu.be/82fvjeVaC_U
Sen Beyazıt hocanın Türkiye’ ilk loop atan hoca olduğunu bilmiyorsun sanırım.
Planörle yemekhanenin arasından sağ kanadı yere bir karış mesafeden geçişi efsanedir mesela.
Biz o yarışma kanadı dediğin şeyi parmağıyla çevirdiği zamanları biliyoruz.
Adam ilklerin peşinde. Ve o artık Dünyanın tanıdığı saygı duyduğu fikir sorduğu örnek aldığı bir pilot.
Diğerleri gibi gazino pilotu değil :)Bizim 25 saati dolu dolu tamamladığımıza dair airtribune uçuş kayıtlarımız dahi mevcuttur. Siz bir çıkışında 4 saat uçan, bırakın kurs sürecini FAI onaylı bir şampiyonada bile 20-30 km mesafeleri tamamlayarak derece yapan herkesin gurur duyarak izlediği bir ekibi fazla küçümsediniz.
Madem tekamül kursu 30 uçuş gününde verilebiliyordu biz niye 60 uçuş gününde kursu tamamladık ?
Sn Beyazit Yildirm, tecrubeden bahsetmissiniz sizin yillarin tecrubesi oldugunuzu biliyoruz ogrenciligimizden fakat baslangic seviyelerinde ki kanatlar ile bir kac ucusunuzu gorduk hic mesafe uctugunuzu yarismalara katilma cesaretinde bulundugunuzu gormedik ogrenciler arasinda ucmayan pilot olarak adlandirirdik sizi, ucarak tecrube paylasimi yerine yazarak yapiyorsunuz anladigim kadari ile surekli ucan kendini grlistiren pilotlarinda bransin gelisiminde gosterdikleri emeklere saygi duymadiginizi goruyorum. Yazik keske sizde bu organizasyonlara katilarak tecrubelerinizi orada gosterme cesaretinde olsaniz bizimde sizin bransta tecrubeli deneyimli pilot oldugunuza inancimiz artsa :)) lutfen bize yengec fln olaylarini ucarak gosterin yazarak degil.
90 günde 10 saat uçanların uçuş saatlerinin şişirilerek 25 saat olarak yazıldığını çok yakınlarımdan biliyorum. Bence siz de biliyorsunuz.
Kardeş sen önce adını yazma cesaretini göster sonra benimkini sorgula.
Bizde cevap vermeye deyip deymeyecegini sorgulayalım.
Ayrıca kendimden tek cümleyle bahsettim. Uzun uzun anlatmayada hiç niyetim yok.
Yarışmalar konusunda çok iddialı olmadığımı ben zaten soranlara hiç çekinmeden söylerim.
Beni benim birilerini geçmem değil yetiştirdiklerimin birilerini geçmesi onurlandırır.
O zamanlardan geçeli senin yaşından çok olmuş anlaşılan.
Tabiki öğretirim ne zaman istersen. Sen bana ulaş yeter.Tam olarak söylemek istediğim konu bu.
Önceki yönergelere göre kurs süresi 90 günden 30 güne çekilmiş.
Teorik dersler, sınavlar, yer çalışmaları, kontrol uçuşları vs. Geriye önceki yazıda belirttiğim tecrübeyi kazanmak için ne kadar zaman kalıyor.
Sistem pirim usülüne dönmüş. Ne kadar çok serifika veririze dönmüş. Eğitim kalitesi ve uçuş emniyetinin önemi hiç dikkate alınmamış.
Şimdiye kadar bu, kadar sürede biten bir tekamül döneminden eğitim alan varsa lütfen yazsın.
Yönergede bu kaza zaten bas bas bağırıyor.
Sanki vahiyle inmiş, insan üstü güçler tarafından hazırlanmış tamamen kusursuz bir yönergeymiş gibi bide burada paylaşıyorsunuz.
Bırakın artık kılıf hazırlamayı, kendinize uydurmayı.
Doğru olan neyse onu yapın.
Gereksiz ve egoistçe karar ve uygulamalarınız yüzünden birilerinin canı yanıyor.Tüm Yelkenkanat camiasına düşüncemi paylaşmak isterim, Öncelikle yeterli seviye eğitimi alan bir H4 pilot yarışa katılabilmesi için kendini acaba bu yarışa hazır hissedebiliyordu! Bu çerçevede yarış şartlarını ve muhtemel olası karşılaşacağı durumlara karşı nbr kadar tecrübe etmiştir. Ben ve bazı arkadaşlarım ile Thk yönetimine bazı sunum ve taleplerde bulunduk, bizleri ve arkadaşlarımızdan iyi olanları seçin Tüm Uluslararası yarışmalara dahil edin ve oralarda tecrübe ve yarış kategorilerinde bulunmanızı istedik ama görülüyorki düzen hep aynı kafalar hep aynı, o kadar Tekamülcü yetiştiyse de nerede onlar!!! yok değilmi bu düzen böyle gidemez..
https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://www.thk.org.tr/pdfs/yonerge/THK-312_yelkenkanat_ucus_egitim_yonergesi.pdf
Yelkenkanat yönergesinin 33. Sayfasına bakarsanız tekamül kursunun nasıl yapıldığını görürsünüz.Yelkenkanat Türkiye Şampiyonasında iki sporcumuz kalkış sırasında, bir sporcumuzda inis sırasında ufak sıkıntılar yaşadı.
Çok şükür söylendiği gibi bir sakatlık durumları olmadı.
Sporcularımızın üçüde kendilerini ıspatlamış tanınmıs pilotlardır.
Dünya şampiyonası standartları seviyesinde bir bölgede yapılan şampiyonada uzun mesafeler çıkarıldı. Haberleri takip ederseniz ülkemiz için başarılı sayılabilecek bir uçuş gerçekleştirildi.
Gelelim şimdi benim FAI standarlarına göre “A” Kategorili bir öğretmen olarak kaza ile ilgili yapacağim yoruma.
Genç arkadaşları çok iyi anlıyorum. Uçuş eğitimi almak, öğretmene karşı mutlak itaat gerektirir.
Şu anki görmezliklerini ben buna bağlıyorum.
Normal şartlarda THK standartlarına göre tekamül eğitimi 60 uçuş günü olarak planlanır.
Bu 60 uçuş gününün 25 saat uçus için bu kadar uzun bir süreye planlanmasının sebebi, kursiyeri her gün kalabildiği kadar değil, tecrübe edeceği kadar uçurup farklı günlerde, farklı meteorolojik şartlara alıştırıp tecrübe kazanmasını sağlamaktır.
Bu sene düzenlenen faaliyette bir aceleye getirilmişlik görünüyor.
Bu kadar sürede yapılmış olan total uçuş saatinin bir kazancı yok.
Kaza yapan sporcunun başlangıc eğitiminin kurs sorumlu hocası bendim.
Kendisiyle görüşürseniz hakkımda güzel şeyler söyleyeceğinden eminim.
Sevdiğim bir öğrenci disiplinli ve uyumlu bir karakterdir. Kendisine Allahtan acil şifalar diliyorum.
Federasyon olarak planladığımız Türkiye Şampiyonası tarihi, Türk hava kurumunun planladığı yarışma tarihiyle ortalama aynı zamana denk gelince sporcuların Türkiye Şampiyonasına ve diğer yarışmaya katılabilmesi için planladığımız tarihi değiştirdik.
Yeni tarihimizle THK yarışmasının tarihi arasınada sporcuların izin ve maddi planlamalarını rahatca yapabilmeleri için geniş bir aralık koyduk.
Ancak bir süre sonra THK yarısmasının tarihinin değiştirilerek yine bizim planladığımız ay içerisinde yayınlanması ve bu tarihin tekamül eğitimi için zaten kısa olan sürenin hemen sonunda olması düşüncenin ne olduğunun kesin delilidir.
Sindirilmeden verilen bir eğitimin ardından katılınan yarışmanın sporcu üzerindeki psikolojik etkisini düşünecek olursanız bunun sporcuyu kurban etmekten bir farkı yoktur.
Bunun etkisini çok üzülerek söylüyorum, bir bastırıcı kuvvetten nasıl kaçılacağı, tepe önünde tepeye ne kadar yaklaşılacağını, güvenli irtifa kontrolü yaparak iniş planlaması yapmayı, tepe önünde yelken yapmak zorunda ise yengeç tekniği kullanması gerektiğini öğrenemeyen Ömer kardeşimiz birde yarışma stresi yüklenerek, tepe seviyesinin altında ve tepeye 5 metre yakın giderken aldığı termiğin etkisiyle tepeye çarpıp 100 metre aşağı sürüklenerek düşmesi ve düştüğü yerdeki ağacın düşüş etkisini azaltarak muhtemel bir can kaybı olayını vücudunun değişik yerlerinde meydana gelen ciddi kırıklara şükürler olsun diyerek yaşadı.
Bu tür kazalarin bir daha yaşanmamasını, yaşanmaması için gerekli eğitim ve uçuş emniyet kurallarınin her ne sebeple olursa olsun göz ardı edilmemesini diliyorum.Sn. Bayezid Yıldırım Hava Sporları Federasyonu’nda 45 dakikada sertifika alınabiliyor?
O dediğiniz sertifika değil lisans. Dikkatinize.
Öncelikle uğraştığımız spor gereğince kurum ve kuruluşlardan daha önce bireyler ve onların sağlıklı bir uçuş hayatı geçermesi önceliklidir. Yelkenkanatçılar olarak hepimiz bu disiplin doğrultusunda deneyimli ve insan hayatını önemseyen saygı ve sevgiyle yaklaşarak bizi eğiten çok kıymetli hocalarımız tarafından yetiştirildik. Bizim dert edindiğimiz husus pilotaj hatası da olsa bunun alınan eğitime ve bizi yetiştirip bu sporu sevmemizi sağlayan Türk Hava Kurumunun hatası gibi yansıtılmasıdır. Biz aldığımız eğitim süresince kurumda bizi izleyen herkesi gururlandıracak seviyede güzel uçuşlar yaptık ve bunun sonucunda kursumuzu başarıyla tamamladık ve yarışmaya katılacak seviyede pilotlar olduk. Kaza her zaman başa gelebilir ama pilot arkadaşımızın şuan sağlıklı bir şekilde hayatta olması önemli olması gerekirken, bunu yok öğrencileri kursları bitmeden yarışmaya soktular, yok sertifikaları bile yoktu tarzında bizi ve bize eğitim veren değerli hocalarımızı karalamaya çalışmak bize, sizinle aynı sporla uğraşan bir kardeşinizin hayatından daha çok aman nerden yaralasak düşüncesiyle yaklaşıldığını gösterdi. Umarız herkes şunlar şöyle, bunlar böyle denilmeyen “BİZ BÜYÜK BİR YELKENKANAT AİLESİYİZ KARDEŞİMİZE ÇOK GEÇMİŞ OLSUN” denilip destek olunan bir birliğin içinde olur. Herkese emniyetli uçuşlar.
2017 tekâmül öğrencileri. Sizin aldığınız eğitim kaliteli de bizimki kalitesiz mı? Şahsen bana bu eğitimi Murat Bayçora hoca vermiştir .Bu yüzden yazdıklarınıza dikkat edin lütfen. Kaza her zaman olur. Önemli olan ders almaktır.
Abicim ben yorumumda diğer yelkenkanatçıların gördüğü eğitimden mi bahsettim? Benim ve arkadaşlarımın sitemini anlamadın mı? Bir kaza olmuş ve çok şükür atlatılmış. Yazıda bunla ilgili birşey görebiliyor musun? Verdiği eğitimi bildiğin halde THKnın böyle uygulamalar yapabileceğini düşünüyor musun?
Federasyon yarışlarına katılanlar da bu hocaların yetiştirdiği arkadaşlarımız. Bu yüzden yedi pilotdan beşi kaza yaptı, fedarasyon şöyle THK böyle gibi yorumlara benim cevabım
Arkadaşlar yorumları okuyorum da; hava kötü, termik kötü diye değerlendirme yapmayın hiçbir olayda. 2013’den beri uçuyorum defalarca kaza yaptım . Bir çok kez ölümden döndüm diyebilirim. Beni hayatta tutan şey objektif bir şekilde durum değerlendirmesi yapıp ders çıkarmak. Hava kötü ondan kaza oldu demeyeceksiniz kötü bir havada şunu şunu yaptı ondan oldu diyeceksiniz. Pilotaj hatalarını değerlendirin ders çıkarın. Tepenizden bir helikopter geçip sizi tepeye yapıştırmadıysa bütün hata sizdedir. Bir şeyleri yanlış yapmışsınızdır. Hepinize keyifli ve kırımsız uçuşlar dilerim. Geçmiş olsun.
Ben de 2017 yılı yelkenkanat tekamül eğitimi alan öğrencilerden birisiyim ve eğitimimiz 23 Ağustos 2017’de tamamlandı.25 saatlik uçuşlarımız tamamlandı,bir çok seyrüsefer uçuşlarımız daha öncesinde H3 seviyesini 1 saatlik yelken bandı toplamda 15 saatlik uçuşla tamamladık.Sonrasında seyrüsefer uçuşlarımızla ve 25 saatlik uçuşumuzla H4 seviyesine ulaştık. H4 seviyesindeki bir pilotun hocalarımızın değerledirmesi sonucunda yarışmaya katılma hakkı vardır.23 ağustostan sonraki süreçte uçuşlarını tamamlayan tekamül öğrencileri olarak yarışmaya katılmak istedik.Gerekli dilekçeyle talebimizi ilettik ve uçuş süresi dolan amatörler olarak yarışmaya katılmaya hak kazandık.Kazada adı geçen Ömer abimizin ilk uçuşunda telsiz irtibatının olmamasından sonra en az 25 saatlik uçuşu ve h4 seviyesi vardır.Telsiz irtibatsızlığının ilk sortide gerçekleşmesinin kazanın göz göre göre gerçekleşmesiyle hiç bir alakasının olmadığını düşünüyorum.Bunu bağdaştırıp göz göre göre gerçekleşti denilmesi tamamen haksızlıktır.
Ben de 2017 yılı yelkenkanat tekamül eğitimini aldım ve eğitimimiz 23 Ağustosta 2017 de tamamlandı.25 saatlik uçuşlarımız tmamalandı,bir çok seyrüsefer uçuşlarımız daha öncesinde H3 seviyesine 1 saatlik yelkenbandı 15 aaatlik uçuşla tamamladık.
Federasyonun yapmış olduğu yarışmayı da gördük, 7 kişiden 5 i sakat.. Pilot arkadaşımız gayet sağlıklı ve bir daha ki yarışmaya da berbaber katılma dözü verdi bugün bizlere, böyle karalama çalışmalarına gerek yok!
Federasyonun yarışmasını da gördük ne demek yahu. Ben de o yarışmada kaza yapanlardan biriyim. Hırsın da etkisiyle yanlış bir karar vererek zayıf bir termik esintisinde yanlış bir koşuyla kalkış yapmaya çalıştım ve kaza gerçekleşti. O kaza olmasaydı bu yarışmaya da katılacaktım. şimdi benim yaptığım kazanın sorumlusu ben değilim de federasyonsa bu kazanın sorumlusu kim oluyor? Yani ben o kazayı o yarışmada değil de bu yarışmada yapsaydım siz gördük thk’nın düzenlediği yarışmayı mı yazacaktınız? Organizasyon’a değil pilotaj hatalarına odaklanın.
Olumlu ve ılımlı bir metin olmuş, bir avuç yelkenkanatçıyız zaten bölünmeyelim, birlik olalım, Federasyonda bizim THK da bizim, böyle yazılara alet olmayalım, yukarıda filler tepişip, aşağıda karıncalar ezilmesin, olan bize oluyor, şu düşmanlığı, arabozuculuğu bırakalım. Böyle insani bir olay üzerinden bile rant elde etmek isteyenlere fırsat vermeyelim. Hem THK nın organizasyonuna katılalım, hem THSF nin. 2 ayrı watsap grubumuz bile olmasın, farklı facebook gruplarımız bile olmasın, çünkü biz bir avuç yelkenkanatçıyız.
Telsiz olmadan ilk uçuşunu gerçekleştirip başarılı bir kalkış uçuş ve iniş yapan arkadaşımızın böyle bir eylemi gerçekleştirebilmesi aldığı eğitimin kalitesinin ne kadar yğksek olduğunu gösterir boş yere karalama yapmaya çalışmayın!
Federasyonun yapmış olduğu yarışmayı da gördük, 7 kişiden 5 i sakat.. Pilot arkadaşımız gayet sağlıklı ve bir daha ki yarışmaya da berbaber katılma dözü verdi bugün bizlere, böyle karalama çalışmalarına gerek yok!
Ben de 2017 yelkenkanat tekamül eğitimini aldım ve diğer ekip arkadaşlarım gibi bahsi geçen yarışmaya katıldım. Eğitimimiz 23 ağustos tarihinde bitip H4 lisanslarımızı aldık ve yarışmaya katılmaya hak kazandık. Herkes kendi isteğiyle bu festival havasında geçen organizasyonun içinde bulunmak istedi ve altımız birden bu yarışmaya katılmak için başvurduk. Başvurumuz gerek aldığımız eğitim gerek gösterdiğimiz performans sayesinde bu işi haberi yazanların yaşından daha uzun süredir yapan, havacılık camiasında ismini duyurmuş, ülkemizi uluslararası yarışmalarda temsil eden hocalarımız tarafından olumlu karşılandı ve böylece yarışmaya katıldık. Bu camiada haberde bahsediliği gibi çoğunluk sağlamanın değil keyifli vakit geçirip bilgi paylaşmanın arkadaşlıklar kurmanın amaçlandığını tüm hava sporlarıyla uğraşan arkadaşlarımız bilir. İsmi geçen abimiz işinde oldukça başarılı olmakla beraber hep yüzümüzü güldüren harika bi insandır. Şuanda abimizin durumu hayati tehlike taşımamakta olup en yakın zamanda yeniden aramıza katılacaktır. Ani hava değişimi nedeniyle oluşan kazadan aldığı hasarı minimize etmesi kendine güveni, bu işteki yeteneği ve aldığı eğitimi sayesindedir. Ortada tartışılacak bir durum yoktur.
Ben de 2017 yelkenkanat tekamül eğitimini aldım ve diğer ekip arkadaşlarım gibi bahsi geçen yarışmaya katıldım. Eğitimimiz 23 ağustos tarihinde bitip H4 lisanslarımızı aldık ve yarışmaya katılmaya hak kazandık. Herkes kendi isteğiyle bu festival havasında geçen organizasyonun içinde bulunmak istedi ve altımız birden bu yarışmaya katılmak için başvurduk. Başvurumuz gerek aldığımız eğitim gerek gösterdiğimiz performans sayesinde bu işi haberi yazanların yaşından daha uzun süredir yapan, havacılık camiasında ismini duyurmuş, ülkemizi uluslararası yarışmalarda temsil eden hocalarımız tarafından olumlu karşılandı ve böylece yarışmaya katıldık. Bu camiada haberde bahsediliği gibi çoğunluk sağlamanın değil keyifli vakit geçirip bilgi paylaşmanın arkadaşlıklar kurmanın amaçlandığını tüm hava sporlarıyla uğraşan arkadaşlarımız bilir. İsmi geçen abimiz işinde oldukça başarılı olmakla beraber hep yüzümüzü güldüren harika bi insandır.
Tekamül30/08/17 16:10:00 Ben o bahsettiğiniz tekamül ekibindenim, bizi Canberk ve Kamil hocalar en iyi şekilde yetişebilmemiz için hergün bolbol termik ve yelken uçuşu yaptırdılar, eğitim saatimiz 25 saati geçtiği halde daha iyi yetişmemiz için uçuşlara devam ettiler, bize mesafe uçuşları yaptırdılar ve bol bol harici araziye inmemizi sağladılar, bizlerin neredeyse 40-50 saate yakın uçuşlarımız oldu. Hatta gittiğimiz seyrüsefer uçuşlarındaki gps kayıtlarımızı paylaştık inanmayanlar baksınlar. Bize öğretmenlerimiz ellerinden gelenin en iyisini yaptılar. Bahse konu kaza ise tamamen meterolojik olaydır. Arkadaşımız güçlü bir bastırıcıya yakalandı ve diğer 18 arkadaş dönüş noktasına giderken Ömer Atlan arkadaşımız bastırıcının etkisi ile ağaçlık alan üzerinde kaldı.
Tekamül30/08/17 16:09:33 Ama Allah a şükür şu anda sağlık durumu iyi hayati riski yok, vücudunda geleceğini etkilemeyecek 2 kırık var, Osmangazi Tıp Fakültesinde yoğun bakımdan durumu iyi olması nedeniyle, odasına çıkarıldı, şu an sağlık durumu gayet iyi. Acil şifalar diliyorum kendisine.
2017 Yelkenkanat Tekamül30/08/17 16:09:23 2017 yılı THK Yelkenkanat Tekamül eğitimi alan öğrencilerden biriyim. Öncelikle arkadaşımızın hava şartlarından dolayı geçirmiş olduğu kazadan dolayı üzgünüz, fakat bunun pilotajı veya almış olduğu eğitime bağlanması bizi daha çok üzmüş durumda. Biz 2017 yılı Tekamül ekibi olarak çok kaliteli bir eğitimle bizim ve hocalarımızın büyük emekleri sonucu 23 ağustos 2017 tarihinde H-4 Yelkenkanat Pilot Sertifikasını da hakettik. Normalde H-4 Sertifikasını hakedebilmek için 5 km’lik seyrüsefer uçuşunu tamamlamak gerekiyorken biz bu mesafeleri defalarca tamamlayarak fazlasıyla hakettik. Yarışmaya katılmak için de H-4 sertifikası sahibi olmak yeterli, bilmeyenleri de bilgilendirmek isterim.
2017 Yelkenkanat Tekamül30/08/17 16:09:05 Ki yarışmaya katılıp uzun yıllardır Yelkenkanat ile uçuş yapan birçok amatör pilot arkadaşlarımızdan yarışma süresince çok daha iyi mesafeler ve emniyetli uçuş ve inişler gerçekleştirdik. Kazalar her zaman yaşanabilir umarım bir daha yaşanmaz, kazayı geçiren Ömer arkadaşımızla önümüzdeki yıl yapılacak olan şampiyona için de sözleştik umarım en kısa zamanda aramıza katılacak..
Ben Elif Kara, bu seneki 2017 yelkenkanat tekamül kursu eğitimini almış bir yelkenkanat pilotuyum. Havacılık meteorolojik şartlarla iç içe bir spor olduğundan, THK 2017 yelkenkanat tekamül kursu için ortalama olarak öngörülen bitiriliş tarihi olan 1 Eylül 2017, hava şartlarının daha kötü olması halinde yetkili hocalarımız tarafından karar verilip uzatılabileceği gibi, havaların elverişi olması halinde 1 Eylül’den daha önce de tamamlanabilirdi. Tekamül kursumuz sürecinde hava şartları oldukça elverişli oldu, ben ve diğer tekamül arkadaşlarım THK 2017 yelkenkanat tekamül eğitimimizi; deneyimli, bizi dünya çapında temsil eden hocalarımızla, birden fazla 5km üzeri seyrüsefer uçuşunu da bünyesinde bulunduran 25 saatten fazla süreli uçuşumuzu 23 Ağustos 2017 tarihinde başarıyla tamamlayarak H4 seviyesinde yelkenkanat pilotu olduk. 26-29 Ağustos 2017 tarihlerinde düzenlenen Türkiye Yelkenkanat Şampiyonasına katılmak için başvuran diğer bütün amatör sporcularda aranan seviye ve özelliklere halihazırda sahip olarak kendi isteğimizde yarışmaya müracat ettik ve kabul edildik. Yelkenkanat sporunda, diğer birçok spor aktivitesinde olduğu gibi riskler var. Avrupa ve Dünya düzeyinde düzenlenen şampiyonalara katılan yıllarca bu sporu yapmış profesyonel yelkenkanat sporcularının bile başlarına gelen sakatlık ve ölümler de bunu gösteriyor. Haberde bahsedilen ekip arkadaşım da çok kaliteli bir eğitim almış olup uzun saatler başarılı uçuşlar gerçekleştirmiştir. Yaşanan üzücü olay havacılığın ve hayatın doğasında olup çok hafif bir şekilde atlatılmıştır. Ekip arkadaşımın durumu gayet iyi olup en yakın zamanda tekrar aramıza katılacak ve yelkenkanat sporuna devam edeceğiz.
Eğitim sırasındaki telsiz irtibatsızlığı konusu ise, öğretmenlerimizin bize verdiği eğitimin kalitesinin en büyük göstergesidir. İçinde insan bulunan her alanda gözden kaçırılabilen kusurlar olacaktır. Bize verilen eğitim ise bu kusurlarda bile güvenli bir uçuş ve iniş yapabileceğimiz kadar donanımlı ve kaliteliydi. Böyle bir eğitimin içinde bulunduğum için kendimi ve ekip arkadaşlarımı çok şanslı olarak görüyorum.