İNİŞ ÖNCESİ PİLOT BAYILDI

İngiliz FlyBe yolcu uçağının ikinci pilotu, uçak Dublin Havaalanı’na inmeden hemen önce, kokpit koltuğuna geçti, yanlışlıkla dümen pedalına bastı, uçak yalpalamaya başladı. Pilot yardımcısına ne yapmak istediğini sorarken onun bayılmış olduğunu fark etti. Kaptan uçağı bir yandan yönetirken diğer yandan Dublin Hava Trafik Kontrolüne(ATC)PAN deklare ederek acil iniş istedi.
Bir kabin memuru hem baygın pilotu iniş için kemerini bağlayarak hazırladı hem de kokpit kontrollerini engellemediğinden emin oldu. İniş öncesi checklist’e yardım etti. Güçlü gövdeli bir yolcuya brifing yapılarak yardım istendi ve kendisine görev verildi. İniş sırasında yolcu kabini arka bölümündeki ekip koltuğuna oturması sağlandı.
Pilot gece boyunca gözlem için hastanede tutuldu ve kan basıncında ani düşüşe bağlı olarak kısa bir bilinç kaybı (senkop) geçirdiği belirtildi.
Tıbbi araştırmacılar: “bu durum sağlıklı insanlarda yaygın olarak ortaya çıkabilir ve iyileşme normalde hemen gerçekleşir ve herhangi kalıcı, kötü etkilenme görülmez” tesbitini yaptı. Muhtemelen II ci pilot sabah uçuş öncesi yüksek stres altındaydı çünkü ertesi gün küçük çocuğu hastaneye götürülecekti. Bu olay 27 Nisan 2016’da yaşandı ama araştırmalar devam ediyor.
FlyBe uçak tipi Bombardier DHC 8-402 33 yolcu ve 4 ekiple Exeter’den Dublin’e gidiyordu. Sol dümen pedalına hastalanan ve baygınlık geçiren pilotun bilinçsizce dokunması uçağı rotadan çıkarmıştı. Pilot, otopilotun bağlantısını kesti, “kanat seviyesi” durumunu geri yükledi ve kararlı bir inişi sağlamak için motor gücünü düşürdü.
Pilot araştırmacılara verdiği ifadesinde; yardımcı pilotunun bir dakikadan daha az bir sürede sözlü iletişim veya fiziksel uyarıya tepki vermediğini söyledi. Neyse ki ATC, doğrudan yönlendirme ve öncelikli inme izniyle uçuşu kolaylaştırmıştı. Uçak, başka olay yaşanmadan indi ve yolcular daha yerlerinde otururken paramedikler hemen kokpite geçti.
Soruşturma devam ederkem, Flybe’nin operatörü güvenlik araştırmacısı tarafından tespit edilen bazı küçük sorunları düzeltti. Operatör, ekip üyelerinin olay karşısında verdiği tepkinin hızlı ve etkili olduğunu söyledi. Sakinlik, inisiyatif ve tutumları için övgü gerektiğini söyledi
Araştırmacılar güvenlik tavsiyeleri vermediğine göre, olay kapanmış görünüyor.

Exit mobile version