İngiltere’nin Avurpa’da özel hava taşımacılığından kaynaklanan hava kirliliğinde en fazla rolü olan ülke olduğu ortaya çıktı.
Avrupa Ulaşım ve Çevre Federasyonu’nun (T&E) yaptığı bir araştırmaya göre kıtada karbondioksit emisyonu 2005 ila 2019’da üç kat arttı. İngiltere’den kalkan veya ülkeye giriş yapan uçakların bu emisyonların beşte birinden sorumlu olduğu aktarıldı.
14 yılı kapsayan araştırmada özel jetlerden kaynaklanan emisyonların, ticari uçuşlara göre daha hızlı arttığı, hususi hava araçlarının hava yolu şirketlerinin uçak seferlerinden 10 kat daha fazla karbon ayak izi bırakırken, bu özel jetlerin trenlere göre havayı 50 kat daha fazla kirlettiği tespit edildi.
T&E ayrıca herkesin evde kaldığı salgın döneminde özel uçak trafiğini de inceledi. Çok sayıda ülke sınırları kapattı, hava yolu firmaları seferleri iptal etti ancak özel uçak sahiplerinin ulaşımı salgından pek etkilenmedi. Araştırmanın sonucu, özel jet trafiğinin salgının başlamasından 4 ay gibi kısa bir sürede, Ağustos 2020’de salgın öncesi seviyelere döndüğünü gösteriyor.
Raporda, en fazla kirliliğe yol açan rotalardan 6’sının ya Londra’dan kalktığı ya da Londra varışlı olduğu yazıldı. İngiltere ile beraber Fransa’da da özel jet kullanımının yaygın olduğu belirtilen rapora göre Avrupa’daki emisyonların yüzde 40’ı bu iki ülkeden kaynaklanıyor.
Özel jet sahipleri çözüme katkıda bulunabilir mi?
Araştırmayı yapan uzmanlar, özel jet sahiplerinin ortalama 1,3 milyar euro servete sahip olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu milyarderlerin kolaylıkla çözümün bir parçası olabileceği görüşünde.
T&E, özel uçakla yolculuk yapma lüksünse sahip olanların maddi imkanlarını daha yeşil teknolojiler için kullanıp, çevre dostu girişimlerin hızlandırılmasına katkıda bulunabileceğini hatırlatıyor.
T&E Havacılık Direktörü Andrew Murphy, “Özel jetle uçmak çevreye yapabileceğiniz en büyük kötülük ancak aşırı zenginler iklim krizi yokmuşcasına uçmaya devam ediyor” diyor. Murhy, bardağın dolu tarafından bakılacak olursa, özel jet sektörünün elektrikli uçak geliştirilmesi için bir fırsat olduğunu söylüyor.
Hava kirliliği ile mücadele için yapılan diğer bir öneri ise özel jet kullananlardan vergi alınması yönünde. Zira, Avrupa’nın bir çok ülkesinde hususi uçaklar vergiden muaf.
T&E’nin hesaplamaları, AB ve İngiltere’den kalkan her uçuş için vergi kesilmesi halinde, havacılık sektörünün karbon ayak izini silmeye harcanmak üzere, yıllık 325 milyon euro gelir elde edilebileceğini gösteriyor.