İNCİRLİK ÜSSÜ'NE ACİL İNEN UÇAĞIN DAVASI . PİLOTUN KAMERASI KOKPİTTEKİ KUMANDALARIN ARASINA SIKIŞMIŞTI

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait Airbus A330’dan geliştirilen tanker uçak ‘Voyager’in, İngiltere’den Afganistan’a 187 askeri taşırken 2 bin feet irtifa kaybedince, Adana’daki İncirlik Üssü’ne yaptığı acil inişi ile ilgili mahkeme devam ediyor.
2014 Yılında Yaşanan Olay Neydi?
Uçak oto pilot sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle irtifa kaybetti. Ani yaşanan alçalma sırasında, bazı yolcular yaralanırken, pilot sistemi devre dışına alarak manuel uçuşa geçti.
Hava Trafik Kontrol merkezine bilgi veren İngiliz askeri uçağın pilotu, daha sonra uçağı en yakın havalimanı olan Adana’da İncirlik Üssü’ne indirmişti.
Aslında olay farklı boyuttaydı.
Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri’ne (Royal Air Force-RAF) ait 187 personeli taşıyan uçağın pilotu uzun pozlamalarla resimler çekerken kamera kaydı. Nikon DSLR kamera, kol dayamasının önünde duruyordu. Koltuğu öne çektiğinde kamera kayarken kontrol mekanizmalarına sıkıştı. Pilot kontrolü kaybetti ve saniyeler içinde 4,400ft pike yaptı.
Sonuç olarak, uçuş teğmeni Andrew Townshend tarafından kumanda edilen uçağa binenler tavana yapıştıklarında öleceklerini düşünüyorlardı.
Uçak 33.000 feet’de seyir halinde iken, 29 saniyede Karadeniz üzerinde aniden 4.4400 ft.kaybetti.
Bu kaza 8 Şubat 2014’de yaşandı ama mahkemesi devam etti. Olayın ardından, gerekli incelemelerin yapılması amacıyla İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tüm Voyager uçuşları durduruldu.
Mahkemede; İngiltere’den Afganistan’ın  Helmad eyaletindeki İngiliz Hava Üssü Camp Bastion’a uçuş sırasında, pilotun can sıkıntısı çektiği ve özel kamerası ile resim çekmek istediği ortaya çıktı.
Tüm olaylar, 2 ci pilot Natan Jones bir fincan çay almak için kokpitten çıktığı sırada yaşandı.
Hem pilot hem 2ci pilot dalışa geçen uçağın içinde olayla mücadele halindeydiler.
2ci pilot Natan Jones’ın, kafasında bir kesik, sırtında bir kırık ve sinir hasarı meydana gelmişti. Diğer yolcuların ve kabin ekibinin yaşadıkları da tek tek açıklandı.
Olaydan sonra 49 Yaşındaki pilot Townshend’in makinesindeki tüm fotografları sildiği belirlendi.
Bulford Askeri Mahkemesi, uçağın Türkiye’de bir hava üssüne divert ettiğini, teknolojik günlüğü dolduran pilotun doğru beyanda bulunmayarak, olayın mekanik bir hatadan kaynaklandığı şeklinde yalan rapor verdiğini de açıklandı.
Devam etmekte olan duruşmalar nedeniyle uçuştan men edilmiş olan pilotun davasının 2 hafta daha uzayacağı dün bildirildi.

Exit mobile version