Pegasus’un uğradığı talihsiz kazanın sabahında bir seyahate çıkmam gerekti. Bu nedenle medyadaki haberleri pek okuyamadım. Çünkü bulunduğum yerde İnternette sorun vardı. Sağ olsun editörümüz sizleri habersiz bırakmamış. Bu nedenle,kazayla ilgili pek veri alamadığımdan, beni arayan arkadaşlara, whatsapp tan soranlara ve TV’lere de olumlu cevap veremedim. Bende olayın gelişimi ile ilgili yeterli bilgi alamadığımdan, köşe yazarımız Erhan İnanç beyden kaza ile ilgili bir şeyler yazmasını rica ettim. Bildiğiniz üzere, Erhan İnanç teknik yönden çok değerli bir büyüğümüz ve kaza kırım konularında çok deneyimli bir ağabeyimizdir. Ancak, unutmamak gerekir ki, uçağın pilotlarının vereceği ifade, DFDR ve CVR verileri okunmadan, yazılacak her türlü görüş tahminden öte gidemez.
Sonuç olarak, Allah’tan çok ucuz atlatılmış bir kaza ile karşı karşıya kalmışız. İlgili kazaya karışan yolcularımıza,Uçuş ekibine ve Pegasus Ailesine geçmiş olsun dileklerini sunuyorum.
*
THY 2017’yi başarılı bir şekilde kapattı. Bundan her Türk vatandaşı gibi ben ve AirlineHaber ekibimiz de mutlu oldu. Umarız bu gidişat 2018 yılında da devam eder. Bu hafta 2017 yılının başarılı geçmesinin nedenleri üzerinde durmayacağım. Çünkü bu başarılı gidişatta birçok nedenler mevcut. Ancak her ne olursa olsun sonuç önemlidir ve THY 2017 yılını başarılı kapatmıştır. Nokta...
Değerli okurlarımız;
THY son zamanlarda yıl sonuna denk getirdiği ve Antalya’da yaptığı yıl sonu değerlendirme toplantılarına devam ediyor. Bu toplantılara THY’nin yanı sıra iştiraklerdeki yöneticiler de katılmakta. Geçtiğimiz hafta yine bu toplantılardan birine şahit olduk.
Ne konuşuldu, nelere karar verildi, bunların tamamını bilebilmem mümkün değil. Ancak çalışanlarla ilgili kararların bazılarına itirazım oldu. Bu itirazlarımın nedenlerini sizlere her zaman olduğu gibi belgeli yapacağım. Çünkü belgesiz yapılan yorumlar, okurlar tarafından tasvip görmüyor. Şimdi kimsenin kalkıp da benim vereceğim rakamların doğruluğunu sorgulayacak zamanı yok.
2017 yılındaki başarılı gidişatın sonucunda, THY yönetim kurulunun yöneticilere ve çalışanlara yönelik almış olduğu ikramiye kararını olumlu bulduğumu ifade etmek isterim. Bu tür ekstra ikramiyeler çalışma şevkini artırır ve çalışanın şirketine olan aidiyet duygusunu yükseltir. Kısaca, çalışanları mutlu eder. Ancak ikramiye hak ediş dağıtımında bana göre yanlışlar mevcut…
Bunlardan biri yöneticiler arasındaki farklılıklar. Genel müdürlere 3 maaş, başkan ve müdürlere 2 şer maaş, diğerlerine 1 maaş. Böyle bir sıralamaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Her makamdaki kişi görevini yapmakla mükellef. Genel müdürün riski daha yüksekse zaten o ölçüde maaş almakta. Keza genel müdür yardımcılarının yanısıra başkan ve müdürler de öyle… Ayrıca, bu verilecek olan ikramiye mecburi olmadığından ve THY Yönetim kurulunun aldığı bir jest olarak kabul edileceğinden herkese aynı yani bir maaş bile dense, her makamdaki yöneticinin diğer kademelerdeki yöneticilere göre normalde farklı maaşı olduğundan, otomatikman farklı bir rakam ortaya çıkacaktı. Bence bu yeterliydi.
Dağıtılması planlanan total rakam yukarıda anlattığım sistemde dağıtılsa idi hem daha adil olacak, hem de taşeron işçilere belki de kaynak bulunmuş olacaktı.
THY’nin başarılı gidişata yönelik aldığı ikramiye kararı belirli kesimlerde memnuniyet doğururken, belirli kesimlerde hüsran yaratmamalıydı; kaş yapayım derken göz çıkarılmamalıydı…
Düşünsenize; bir baba, çocukları arasında ayrım yapar mı? Bu konuda, “Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar” diye çok anlamlı bir atasözümüz bile var.
Peki; ayrım yaparsa ne olur? Aslında hiçbir şey olmaz gibi görünse de, çok şey olur… Kendilerini dışlanmış gören diğer çocuklar her ne kadar babalarını eleştiremeseler de, kırılmış ve üzülmüşlerdir. En azından mutsuz olurlar.
Ancak, THY yönetimi bu hatayı yapacak kadar bilinçsiz değil. Onlarda bunun farkında ve mutlaka diğer çalışanlara ne yapabiliriz diyerek bir çalışma içerisine girmişlerdir.
Şimdi de gelelim Antalya’daki toplantıya…
Antalya’daki toplantıda neden bir tek THY konuşuldu?
Antalya’ya dönelim ve oraya hangi yöneticiler gelmiş bakalım…
THY, Teknik A.Ş, TGS, THY OPET, SUN EXPRESS, TEC, TCI, GOODRICH, UÇAK KOLTUK ÜRETİM, ÇILDIR UÇUŞ EĞİTİM ve VERGİ İADE ARACILIK şirket yöneticileri de oradaymış.
İşte İlker Aycı’nın zorlandığı nokta bence buydu. THY için konuşursa kimse bir şey diyemez. Ana şirkettir. Çalışanına verir veya vermez kimse karışamaz. Tek başına yönetim kurul kararı alır ve uygular. Ancak orada %100 THY’nin olan bir kaç şirket daha vardı.
Teknik A.Ş ve Çıldır Uçuş Eğitim A.Ş her ne kadar iştirak gibi görünseler de %100 THY olduklarını belirtmiştim. Bu nedenle Teknik A.Ş ve Çıldır Uçuş Eğitimi dışlamak olamaz. Olursa da son derece yanlış olur.
İlker Aycı neden zorlandı?
İlker Aycı, konuşmasında Teknik A.Ş den bahsetseydi, bu sefer de orada bulunan diğer iştiraklerinin yöneticileri ve çalışanları kendilerinden bahsedilmemesine üzülecek ve sıcak başlayan toplantı soğuk bir havaya bürünecekti.
Bu nedenle sadece THY’den bahsetmek zorunda kalındığını düşündüğümden, konuyla ilgili yazdığım, “Teknik A.Ş Çalışanları Teyakkuzda” isimli özel haberimizi son cümlesinde, ‘Şimdiden Teknik A.Ş çalışanlarına ve yöneticilerine hayırlı olsun demek istiyoruz…’ diye bitirmiştim. Bu son cümlemle THY’ye, ‘isterseniz elinizi tutan yok yapabilirsiniz’ diyerek bir nevi psikolojik baskı uygulamaya kalkışmıştım.
Aslında,İlker Aycı bu kararı yönetim kurulunu toplayarak alacak ve Teknik A.Ş ye ve tabii ki diğer %100 THY sermayeli olan şirketler içinde uygulayacaktır. diye düşünüyorum.
Şimdi gelelim iştiraklere;
PDF Sunuma gitmek için tıklayın
Yukarıda gördüğünüz listede THY ve ortaklıkları görülmekte.
THY’nin %49 u Varlık Fonuna ait. %51’inin ise yerli ve yabancı ortakları var. Şimdi THY kendi başına kalkıp da örneğin Sun Express çalışanlarına neden ve nasıl ikramiye verecek? Bu işlem yapılacaksa, diğer ortağın da görüşü alındıktan sonra belki yapılabilir. Ancak, tüm parayı THY verecek değil ya…. Diğer ortak yükümlülüğü olmayan bir işlem için THY’ye evet der mi? Bilemeyiz… Zor bir durum. Ancak benim yukarıda linkini verdiğim yazımda Teknik A.Ş için problem olmayacağını belirtmiştim. Tabii ki Çıldır uçuş eğitim içinde aynı şey söz konusu.
Değerli THY yönetimi
Hiç bir mecburiyetiniz olmasa da sizden taşeron işçiler için bir ricam olacak. THY’deki taşeron çalışanların durumlarını ve çalışma şartlarını çok iyi bilirim. Çünkü taşeron çalıştırma modelinin başladığı zamanlarda ben de THY’de çalışmaktaydım. Kendi bölümümde bir çok taşeron işçimiz vardı. Hatırladığım kadarı ile taşeron firmanın adı BİRTEM idi. Bu taşeron olarak çalışan kardeşlerimizi,kadroya almayı o zaman becerebilmiştik. Ancak şimdiki yasalarla,yapılabilir mi, yapılamaz mı, bilemiyorum…
Ancak taşeron işçilerin gönlünün alınması ve zaten kendilerini dışlanmış olarak gören bu çalışanlara mutlaka ve mutlaka bu verilen ikramiyeden bir pay verilmeli diye düşünüyorum. Çünkü bu ikramiyeye en çok ihtiyacı olan taşeron işçilerdir.
İştiraklere veremezken, taşeronlara nasıl verebilirsiniz bilemem ama bir yolu varsa mutlaka kullanılmalı diye düşünüyorum.
Çünkü onlar iştiraklerin değil, THY’nin taşeronlarıdır ve THY üzerinde çok büyük emekleri vardır.
Benden bu kadar. Çözüm THY yönetiminde…