İLK YAZI, İLK SELAM, İLK BİLGİLER

AirlineHaber sitesinin kıymetli okurları,
Havacılık sektöründe önemli bir bilgi kaynağı olan www.airlinehaber.com ailesine katılmanın sevinci ve heyecanı içindeyim. Bu sitede yazarlığa başlama maceramın kilometre taşları hakkında biraz bilgi sunmak ve bu mecrada ne türde yazılarla ne gibi yararlar sağlamaya çalışacağımı anlatmak istiyorum bu ilk köşe yazımda.
Türk Havayolları’nın daha pervaneli uçakları işlettiği zamanda Hangarda çalışan bir uçak elektrik teknisyeninin oğlu olarak dünyaya gelmişim. Babam uçak bakım işindeki öncelikler nedeniyle doğumuma yetişememiş. Çocukluğuma ait unutulmaz anılarımda C postasının vardiya saatlerinde Boeing 707, Boeing 727, DC-9, F-28, DC-10’ların arasındaki zamanlar var. Evimizdeki sohbetlerde hangarın kapısı hiç mi hiç kapanmadı. Babamın uçak alımındaki yurtdışı görevlerindeki hasretlerim uçak tipleriyle özdeşleşti. 1968’de DC-9, 1972’de F-28, 1973’te DC-10, 1974 ve 1976’da Boeing 727 tipi uçakların alımı benim için önemli mihenk taşı oldu.
Türkiye’ye ilk gelen DC-10’un kabinine giren ilk ekipteki tek çocuk oldum. Bu nedenle Havacılık benim için vazgeçilmez bir tutku oldu. THY’nin efsane kadrolarından hem davranışsal terbiyeyi hem de mesleki terbiyeyi çocukluğumda, aile sohbetlerinde ve sonrasında çalışma hayatında aldım. Ancak kuşakların kaderleri öncekilerle aynı olmuyor. Ben THY’de çalışmak üzere uçak mühendisi olduğumda akademik kariyer önümde beliriverdi. Belki de bu sayede çocukluk hayalim olan Uzay Mühendisliği konusunda doktora çalışmamı tamamlayıp “uzay mühendisi” oluverdim.
Hem savunma sanayiinde hem de sivil havacılık sektöründeki çalışma deneyimlerinde edindiğim deneyim ve görgü ile yıllarca havacılık harici konulardaki yönetim derslerinde çok güzel örnekler ve öykücükler (anekdot)kullanabildim. Son dört yıl içinde akademik ortamda havacılık sektöründe öğretim ve araştırma ortamında bulunabildim. Şimdi de havacılık dışı konulardaki kuramsal bilgi birikimimi havacılık öğrenimi konusundaki dersler ve projelerde kullanmaktayım.
Efendim, www.airlinehaber.com sitesinde yer edinmemim öyküsüne gelince…
Kıymetli büyüğüm Sefa İNAN zaten THY’nin 70’li yıllarındaki ondülin tavanlı hangarda anlatılan öykücükler ile kişiliğimde yer edinmiş bir büyüğüm idi. Havacının oğlu da bir şekilde havacılığa bulaşıyor demek ki. Sefa İNAN büyüğümüzün oğlu Dr. Öğr. Üyesi Tüzün Tolga İNAN ile zaten uzun süredir birlikte çalışıyorduk.
Üniversitemizin bir etkinliğinde Sefa İNAN, Tolga İNAN ve Haluk KUL olarak bir araya geldiğimizde sohbette tekrar Hangarın kapıları açıldı ve taşlar daha da yerine oturdu ve emir Sefa İnan gibi büyük bir isimden gelince köşe yazarı olmayı büyük bir mutluluk ve heyecan ile kabul ettim.
Bu köşede siz okurlarıma akademik çalışmalarımda, verdiğim derslerde, okuduğum makale, bildiri ve kitaplarda edindiğim bilgi çerçevesinde bazı kavramların Havacılık yönetimi çerçevesinde nasıl kullanılabileceğini göstermeye çalışacağım.  Yazılarımda “Kalite Yönetimi”, “Proje Yönetimi” ve “Bilişim Yönetimi” üçgeninden yararlanarak havacılığa özgü konuları irdelemeye gayret edeceğim.
Şekil 1. Araştırma Kapsamlarına Yönelik Bağlayıcı Konu Başlıkları
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ ZZ123
Umut ederim ki bu kavramlar kısa bir süre içinde faydacı (pragmatik) bir şekilde sektörde yaygın ve açık bir bilgi olarak kullanılabilsin. Türk havacılığı hak ettiği gelişmişliği yakalayabilsin.
Bir sonraki yazımda bilişim yönetimi konusuna esas teşkil eden bazı terimler için bilimsel tanımları ve gündelik dilde kullanılagelen galat-ı meşhurları irdelemek düşüncesindeyim.
Bunların dışında yazılara konu olmasını istediğiniz başlıklar var ise yazılarıma atacağınız yorumlarla bana duyurabilmeniz mümkün.
Bir sonraki yazıda görüşünceye kadar bütün havacılık sevdalılarına sağlık, mutluluk, bereket, esenlik, emniyet, güvenlik ve kalite dolu günler ve bu günlerin idamesini diliyorum.
Saygılarımla.
Dr. R. Haluk KUL
Uçak –Uzay Y. Müh. (İTÜ)
 
 
 
 
 

Exit mobile version