Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de tansiyon yükselirken, Yunanistan’dan “büyük” bir silah satın alma programı ve ülkenin silahlı kuvvetlerinin yeniden örgütlenmesi için harekete geçtikleri açıklaması geldi.
Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin sondaj arama çalışmalarına karşı birlikte hareket eden Fransa ve Yunanistan, bir süredir kulislerde konuşulan 18 Rafale savaş uçağı alımına ilişkin müzakereleri tamamladı. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Yunan ordusunu güçlendirmek için Fransız yapımı 18 Rafale savaş uçağı, 4 deniz fırkateyni ve 4 de helikopter alacağını açıkladı.
Selanik’te konuşan Miçotakis, ayrıca, ordunun yeniden yapılandırılması çerçevesinde, 15.000 ek asker alınacağını ve savunma sanayisini daha fazla finanse edileceğini söyledi. Miçotakis tarafından açıklanan program ayrıca, 4 firkateynin yenilenmesi ve tanksavar silahları, torpidoları ve füzelerin satın alınmasını da içeriyor.
Yunan Başbakanı Miçotakis, “Silahlı kuvvetlerimizi güçlendirme zamanı geldi. Bu, ulusal bir kalkan oluşturacak önemli bir programdır” dedi. Bu programın binlerce yeni istihdam yaratacağını da sözlerine ekledi.
Uzun süre alıcı bulamayan Fransız Rafale savaş uçakları 2015 yılından bu yana Hindistan ve Mısır da dahil olmak üzere pek çok ülkeye satıldı. İlk olarak 1980’lerin ortasında, Fransız Mirage 2000 ve İngiliz, İtalyan ve Alman Tornado’nun yerini alma arzusundan doğan Rafale A uçağı, ilk uçuşunu 4 Temmuz 1986’da Istres’de tamamladı. Fransız Donanması ve Hava Kuvvetleri tarafından 2004’ten bu yana kullanılan Rafale, önceki nesillerden yeni tip savaş uçağının yerini aldı. Ancak diğer ülkelere ihraç edilmesi için uzun süre beklemesi gerekti.
Mısır, Katar, Hindistan
Rafale savaş uçağı ilk kez 2015 yılında Mısır’a ardından, Katar’a satıldı. Her iki ülke de 24’er uçak aldı. Daha sonra Doha yönetimi, Aralık 2017’de 12 ilave Rafale siparişi vererek uçak sayısını 36’ya çıkardı. Mısır ve Katar’ı, Pakistan ve Çin ile gerilim yaşayan Hindistan izledi. Yeni Delhi yönetimi, 2016 yılında, tahmini 9.4 milyar dolarlık 36 Rafale sipariş etti. Fransız Savunma Bakanı Florence Parly, ilk beş uçağın devir teslim töreni için bu hafta Hindistan’a gitti. Dassault Havacılık, Hindistan Hava Kuvvetleri için 110, deniz kuvvetleri için de 57 Rafale uçağı ihalesini imzalamayı umut ediyor.
İlk kez bir Avrupa ülkesi Rafale alacak
Rafale uçakları Yunanistan’ın siparişi ile ilk kez bir Avrupa ülkesine satılmış olacak. Fransız savunma bakanı Florence Parly, yayınladığı açıklamada, “İlk kez bir Avrupa ülkesinin Rafale uçağı almasını memnuniyetle karşıladıklarını” dile getirdi. Parly, “Bu duyuru, Fransız havacılık endüstrisi, özellikle Dassault Havacılık ve diğer Fransız endüstriyel aktörler ve özellikle de Rafale’nin inşasında yer alan birçok küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşu için bir başarıdır” dedi.
Sömürgeciler düşman yaratıp, ülke insanlarını silah satarak yıllardır fakirleştiriyor, yazık