featured

II.DÜNYA SAVAŞI PİLOTU YILLAR SONRA ÜLKESİNE DÖNDÜ

ABD Güney Illinois’de yaşayan ve yıllarca Güneydoğu Asya’da uçan, 2.dünya savaş pilotu, yuvaya 75 yıl sonra döndü ama, gömülmek üzere.
Maax Curtis Hammer Jr. 1941’de şimdi Myanmar denilen yerde (Burma- Birmanya) uçak kazasında hayatını kaybetmişti. Ondan kalanlar Hawai üzerinden şimdi geri döndü.
Tam 67 yıl “bilinmeyen” işaretli bir mezara gömülüydü. 20 Mart için özel bir ziyaret planlandı ve 2 gün önce de aile mezarlığına defnedildi.
1941-1942 yıllarında “Uçan Kaplanlar” olarak anılan Çin Hava Kuvvetleri, ABD Hava Birliği ve ABD Kara Kuvvetleri Komutanlığı desteğindeydi.
Pilot Hammer, Flying Tigers’ın bir parçası olarak gönüllü bir pilottu. Japonlara karşı, İngiliz ve Çin savunmasına yardımcı olmuşlardı.
Hammer’ın uçağının düşmesinden 2 gün sonra, Burma’da St. Luke Anglikan Kilisesi’ndeki mezarlığa gömüldü. 1947’de ABD askeri yetkililer, 4 Amerikan askerinin cesetlerinin mezarlığa gömüldüğünü öğrendi. Hammer’ın ve diğer üç adamın cesetleri çıkarıldı ve Hindistan’a gönderildi.
Hammer’ın cesedine daha sonra otopsi yapıldı ve yeniden sınıflandırılak “X-634” olarak bilinmeye başlandı. 1948 yılının sonlarında Hammer’ın kalıntıları tekrar çıkarıldı ve Hawaii’ye nakledildi. Mayıs 1949’da Hawaii’de Pasifik Ulusal Anıt Mezarlığı’na gömüldü.
Pilotun geri dönüşünü sağlamak için uğraşan, annesi tarafından uzak bir kuzeni var. Adı Tripp Alyn olan kuzen bu dönüşü sağlayabilmek için tam 15 yıl uğraş verdi.
Hammer, Louisiana Eyalet Üniversitesi’ne girdikten sonra, Lousiana’da otururken özel pilot lisansı için eğitime başladı.
1939 yılında Noel arifesinde orduya girerek ABD Kara Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Yedekleri’ne katıldı. Havacılık sınıfındaydı. 1940’da Mezun olmuş, ikinci teğmen olarak göreve başlamıştı.
Alyn, “Büyük Amerikan Savaşı Pilotları” kitabını okuduğu zaman Hammer’ı da öğrendi. Annesi o anda Hammer’dan bahsetti.
-Savaş pilotu olan kuzenin olduğunu biliyor muydun? Adı Maax.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 58c9ee5c56ac1.image
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 58ca01d1340ef.image
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir