İGA, Türkiye Ekonomisine 44 Milyar Dolar Katkı Sağlayacak

İGA, Türkiye Ekonomisine 44 Milyar Dolar Katkı Sağlayacak

İGA İstanbul Havalimanı’nın Türkiye ekonomisine sağladığı katkıları ele alan “İGA İstanbul Havalimanı Ekonomik Etki Analizi” raporu, Bağımsız Uluslararası Danışmanlık Şirketi FTI’ın Türkiye temsilcisi İstanbul Ekonomi tarafından hazırlandı ve kamuoyuyla paylaşıldı. Rapora göre, havalimanının 2023 yılında Türkiye’nin milli gelirine doğrudan ve dolaylı katkısı, yaklaşık 24,2 milyar dolar olup, bu rakam milli gelirin %2,2’sine karşılık geliyor. Raporda, 2030 yılına gelindiğinde havalimanının 472 bin kişilik istihdam sağlayarak, milli gelire %3,25 oranında, yaklaşık 44 milyar dolar katkı yapması öngörülüyor. Ayrıca, ek hanehalkı gelirinin 8,5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen, raporu değerlendirirken, İGA’nın sadece Türkiye ekonomisine değil, küresel havacılık sektörüne de önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Bilgen, havalimanının pandeminin olumsuz etkilerine rağmen hızlı büyümesini sürdürdüğünü ve İstanbul’un küresel hava taşımacılığının merkezi olma hedefine ulaşmakta olduğunu belirtti. Bilgen, “Pandemi sonrası eski performansına ulaşabilen az sayıdaki uluslararası havalimanından biri olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

İstanbul Ekonomi Danışmanlık Yönetici Ortağı Sinan Ülgen ise raporun uluslararası standartlara dayandığını ve ACI (Uluslararası Havalimanları Konseyi) verileri ile İGA’nın projeksiyonlarının tutarlı sonuçlar verdiğini ifade etti. Ülgen, analizde doğrudan, dolaylı ve tetikleyici ekonomik etkilerin incelendiğini ve Türkiye ekonomisinin yıllık %3 oranında büyüyeceği varsayımıyla 2030 yılı için öngörülerde bulunduklarını açıkladı.

Bilgen, havalimanının sadece havayolu şirketlerine değil, tedarik zincirine, yer hizmetlerine, hava trafik kontrolüne ve terminal içi perakende sektörüne de önemli katkılar sağladığını belirtti. Genç bir havalimanı olarak Türkiye’nin milli ekonomisine katkıda bulunmaktan gurur duyduklarını dile getiren Bilgen, İGA’nın doğru stratejilerle hem Türkiye ekonomisine hem de uluslararası arenada “Türkiye markası”na katkı sunduğunu ifade etti.

2030 yılına dair projeksiyonların havalimanının istikrarlı büyümesini ortaya koyduğunu belirten Bilgen, İGA’nın ekonomik etkilerinin 2030 yılına kadar artarak devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir