İGA İstanbul Havalimanı, deprem anında yolcu ve çalışan güvenliğini sağlamak adına kapsamlı bir Acil Durum Yönetim Planı ile hazırlıklı. İGA Operasyon Genel Müdürü Ömer Demir, havalimanının olası doğal afetler karşısında güçlü bir kriz yönetim sistemine sahip olduğunu açıkladı.
7/24 Operasyonel Süreklilik: APOC’un Rolü
Demir, havalimanı bünyesindeki Havalimanı Operasyon Merkezi (APOC)’un, tüm operasyonel süreçleri 7/24 etkin şekilde yönettiğini belirtti. “APOC, olağanüstü durumlarda hızlı müdahale ve iletişim için izleme ve kontrol görevlerini yerine getiriyor,” diyen Demir, merkezdeki sistemlerin doğal afetlerde koordinasyonu hızlandırdığını vurguladı.
Depreme Karşı Hazırlıklı Sistemler
İGA İstanbul Havalimanı Deprem Müdahale Planı, deprem sonrası etkilerin en aza indirgenmesi amacıyla üç aşamada uygulanıyor:
- Tahliye ve Durum Tespiti: Yolcu ve çalışanlar, acil durum haberleşme sistemleri aracılığıyla güvenli alanlara yönlendiriliyor. İlk hasar tespiti, APOC tarafından gerçekleştirilip operasyonel süreklilik değerlendiriliyor.
- Operasyona Hazırlık: Kritik altyapı ve hizmetlerin kontrol edilmesinin ardından, paydaş kurumlarla iletişim sağlanarak acil durum öncelikleri belirleniyor.
- Operasyonun Sürdürülmesi: Yardım uçaklarının kabulü, kargo ve lojistik işlemleri, yolcu tahliyesi gibi süreçler organize ediliyor.
Teknolojik Çözümlerle Etkin Kriz Yönetimi
Havalimanında iletişim kesintisi yaşanmaması için yedek telsiz sistemleri, mobil komuta kontrol araçları ve uydu telefonları devreye alınacak. Ayrıca, bina içindeki hareketliliği izleyebilen kamera sistemleri, yangın algılama sensörleri ve jeneratör destekli enerji sistemleri de acil durumlarda kullanılacak.
Yardım Operasyonları İlk 8 Saatte Devrede
İGA İstanbul Havalimanı, olası bir deprem sonrası uluslararası yardım operasyonlarını hızla devreye almak için Yardım Uçaklarının Kabulü, Yolcu Tahliyesi ve Kargo Lojistik Yönetimi planlarını uygulayacak. İlk 8 saat içinde AFAD ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapılarak insani yardım ekipleri ve malzemeler taşınacak.
Depreme Dayanıklı Yapısal Tasarım
Demir, havalimanı terminal binasının ve diğer kritik yapıların, Türkiye Hava Meydanları Yapıları Deprem Yönetmeliği (THMDY-2020)‘ye uygun şekilde inşa edildiğini ifade etti. Terminal binasının, hem günlük operasyonları kesintisiz sürdürebilecek hem de olası büyük depremlere karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlandığını belirtti.
Kuzey Marmara Fay Hattı’na Uzaklık Avantajı
Demir, İGA İstanbul Havalimanı’nın, Kuzey Marmara Fay Hattı’na 42 kilometre mesafede bulunduğunu ve bu nedenle deprem etkisinin diğer bölgelere kıyasla daha az hissedileceğini açıkladı. Terminal, köprüler ve viyadükler gibi yapılar da bu doğrultuda özel mühendislik çözümleri ile güçlendirildi.
Güvenli ve Kesintisiz Operasyon Garantisi
Demir, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yapılan analizlerin, havalimanı yapılarının üst düzey performans kriterlerini sağladığını gösterdiğini söyledi. “Bu çalışmalar, İGA İstanbul Havalimanı’nın olası bir depremde operasyonlarını kesintisiz sürdürebileceğini bir kez daha teyit etti,” diye ekledi.