ICAO “tehlikeli mal düzenlemeleri” güncelledi

ICAO

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO, şimdiye kadar yolcuların Apple’ın popüler Airtag cihazını bagajlarını takip etme aracı olarak kullanmalarını yasaklayan kuralları değiştirdi.

Apple bu cihazların reklamını özellikle havayolu yolcularının bagajlarını takip etmek için kullanacakları cihazlar olarak yapmış olsa da, bu küçük disk şeklindeki cihazların bu amaçla kullanımı bazı havayolu şirketleri tarafından sorgulanmıştı. Havayolu şirketleri, Airtag’in uçak bagajlarında lityum pillerin taşınmasını düzenleyen ICAO yönetmeliklerine uymadığını ileri sürdü.

Lityum piller cep telefonları, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar da dahil olmak üzere modern teknolojimizin neredeyse tamamına güç sağlamakta, ancak bu pillerin kendiliğinden aşırı ısınma ve alev alması tüm havacılık sektörünü diken üstünde tutan bir risk.

Sonuç olarak ICAO, uçakların bagaj bölümünde belirli maddelerin taşınmasını yasaklayan ‘tehlikeli mal düzenlemeleri’ güncelledi. Lityum piller de bu listede yer almakta.

Bazı durumlarda daha küçük lityum piller bagajda taşınabilir, ancak ICAO şimdiye kadar temkinli davranmış ve 2 gram veya daha hafif tüm lityum pillerin sadece kapalı olduklarında kontrol edilmiş bagajda taşınmasına izin verilmesini şart koşmuştur.

Airtag cihazları sadece 0.109 gram ağırlığında küçük CR2032 lityum piller kullanıyor, ancak her zaman açık oldukları için ICAO düzenlemeleri için bir istisna yapmadı.

Sorun, Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın Airtag’in bagaj takip cihazı olarak kullanılamayacağını öne sürmesinin ardından ortaya çıktı ve havayolu şirketinin Alman havacılık yetkililerinden tavsiye istemesiyle sonuçlanan büyük bir uluslararası tepkiye neden oldu.

Nihayet ICAO sorunu çözdü – Ajansın yönetim kurulu, lityum pillerle çalışan aktif küçük elektronik cihazların taşınmasına ilişkin uluslararası düzenlemelerle ilgili yeni bir değişikliği onayladı.

©AirlineHaber.com

Exit mobile version