AFP (Agence France-Presse) Fransız Basın Ajansı’nın Kanada Montreal’den bildirdiğine göre; Salı günü yaptığı açıklamada; uçuş kabinindeki dizüstü bilgisayar ve tabletler için yapılan İngiliz ve Amerikan yasaklarının uzun vadeli olamayacağı belirtildi.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği direktörü Alexandre de Juniac, “mevcut tedbirler, tehdidi azaltmak için uzun vadeli bir çözüm olarak kabul edilemez” dedi.
Montreal’de yaptığı konuşmada “kısa vadede bile, etkinlikleri anlamak zor ve yarattığı ticari etkiler çok güçlü” diyerek, hükümetleri, yolcuları kişisel elektronik eşyalarından ayırmadan, emniyetli uçuş sağlayacak başka bir yol aramak için çözüm bulmaya çağırdı.
Geçen hafta içinde, Washington, 7 Ortadoğu ülkesinde ve Türkiye’de 10 havalimanından Amerika Birleşik Devletleri’ne doğrudan uçuşlarda, cep telefonlarından daha büyük elektronik cihazları yasaklamıştı. Akabinde
İngiltere, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile Türkiye’den gelen 5 ülkeye benzer bir yasak uyguladı.
ABD’li yetkililer; söz konusu tedbirin, gizli küçük patlayıcı maddeler içeren tüketici elektroniklerinde, uçaklara yönelik olası saldırılara karşı bir önlem olduğunu söyledi. Teorik olarak, kontrol edilen bagajda bomba gizlemek zordur. Çünkü bunlar daha sofistike ekipmanlarla taranır. Juniac konuşmasında, ABD ve İngiltere’de neden ortak havaalanları listesi olmadığını sordu.
-Dizüstü bilgisayarlar, bazı uçuşlarda kabin içinde güvenli olabilir de diğerlerinde nasıl olamaz? Hem de aynı havalimanından? sorusunu yönelten De Juniac, “elektronik cihazları havalimanı kontrol noktalarında etkin bir şekilde izleyebilmenin bir yolu olmalıdır” dedi.
Dikkat çekilen diğer bir husus; yasaktan etkilenen tüm ülkeler müttefikler ya da Birleşik Devletlerin ortakları. Türkiye gibi, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas gibi.
İngiliz yasağına gelince; Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan’ı hedef aldı.Yani toplam 9 havayolu yasaktan etkileniyor.
Diğer taraftan, havayolları ve havaalanları, yeni kısıtlamaları yerine getirebilmek için çabucak harekete geçti. Bu yasaklarla, bir çok yolcu adı geçen havaalanlarından kaçarak, havayolu şirketlerinin gelirini önemli ölçüde etkiledi.
Dizüstü bilgisayarlar ve çok sayıda diğer elektronik ekipmanın lityum iyon pillerinden ötürü bir risk oluşturabileceğini belirten Juniac, 2016 Şubat’ında uçuş emniyeti açısından, kontrollü poşetlerle bu pillerin ICAO tarafından yasaklanmış olduğunu da hatırlattı. Mevcut politikanın 2018 yılında inceleneceğini duyurdu.