HyBird test aracı havalandı

HyBird test aracı havalandı

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi, hibrit-elektrikli küçük uçak konsepti ilk uçuşuna çıkardı.

HyBird, beş ila dokuz yolcuyu en az 700 ila 1000 kilometre taşımak üzere tasarlandı. Dünyada ilk kez uçurulan yeni bir uçak konfigürasyonuna sahip. Her kanat ucunda (kanat ucu pervanesi) ve V kuyruğunun her iki ucunda birer büyük pervane bulunan yüksek kanatlı bir uçak.

DLR, güç üretimi için iki türbine sahip ve seyir uçuşunda bir sistemi kapatma seçeneğine sahip hibrit bir tahrik sisteminin, bu boyuttaki önceki küçük uçaklara kıyasla enerji verimliliğini önemli ölçüde artırdığı belirtildi. Özellikle seyir hızında, günümüzün elektrikli otomobillerinin kişi ve kilometre başına enerji gereksinimlerine kabaca eşdeğer olan düşük tüketim elde etmek mümkün. Bir “batarya takviyesi” tamamen elektrikli bir kalkışa olanak sağlar.

Konsept, NASA/DLR Tasarım Yarışması kapsamında Stuttgart Üniversitesi öğrencilerinden oluşan kazanan ekip tarafından sunulmuştu. Uzaktan kumandalı deneysel araç yaklaşık 25 kilogramlık bir kütleye sahip.

Proje yöneticisi Florian Will, “İlk uçuşla, şu anda konseptimizi geliştirmek için kullanılan çok sayıda değerli veri toplamayı başardık. Bu nedenle muhtemelen bu yıl için halihazırda modifiye edilmiş gösterici ile başka bir uçuş planlıyoruz.” dedi.

HyBird demonstratörü ile yapılan uçuş testleri DLR’nin Geleceğin Genel Havacılık Uçağı (FGAA) projesinin bir parçası. Projenin amacı CS-23 sertifikasyon kategorisine giren iklim uyumlu küçük bir uçak tasarlamak ve bunu kullanıma sunmak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir