Değerli Okurlar,
Geçtiğimiz hafta DHMİ’de bayrak değişimi ile göreve Genel Müdür Yardımcısı Enes ÇAKMAK getirildi. Kimi kesimler bazı havalimanı işletmeleri ile yapılan anlaşma ve kiralama konusundaki usulsüzlükler ve devlet denetleme raporlarına yansıyan tespitler yüzünden deseler de bazı kesimler ise Hüseyin Keskin’in yakında havacılık sektöründe çok daha önemli görevler için ara vererek yeniden sahaya daha güçlü döneceğini öne sürüyor. Hali hazırda THY yönetim kurulu üyesi ve birçok alanda yöneticilik tecrübesi olan KESKİN’in 65 yaş haddi nedeniyle olası Ahmet Bolat emekliliği ardından THY Yönetim Kurulu Başkanlığı için adı geçen en güçlü adaylardan biri olduğu da söyleniyor.
Açıkçası bizler şahıslardan çok üstlendikleri misyonlar ve elde edilen başarı ve başarısızlıklarla tartarız makamları. Her dönemin muhakkak eleştirileri aldığı yönleri kadar muhakkak takdir edilmesi gereken yanları da vardır. Keskin döneminde DHMİ’de personellere verilen havacılık tazminatları ilk defa %50 oranında artırılarak ödendi. Çalışanlara ilk defa giyim yardımı verilmeye başlandı. Esenboğa’da yapımına başlanan yeni Kontrol Kulesinin yanı sıra temeli atılıp yapımına devam eden yeni havalimanları ve yenilenerek kapasitesi artırılan havalimanlarıyla bu dönemde önemli projelere imza atıldı.
Kastamonu, Muş ve Tokat Havalimanları bu dönemde yenilenerek hizmete açıldı. Rize/Artvin, Gümüşhane/Bayburt, Çukurova gibi çok önemli havalimanlarının yapımı bu dönemde tamamlanarak hizmete başladı. Yozgat Havalimanı gibi devam eden projelerde ise bu dönemde son aşamaya gelindi. En önemlisi geçmişte açılışı yapılan İstanbul Havalimanındaki üst düzey yöneticiliği ve daha sonrasında DHMİ dönemindeki elde edilen başarılar ve kırılan büyük rekorlarla sektörün iz bırakan isimlerinden biri haline geldi. Yaptığı görevde yükseltme sınavları ile birçok kişiye kariyer fırsatı sunulması kadar hülle atamalarla şube müdürlüğü ve şef yapılanlarla ilgili iddialar da bu dönemin akıllarda kalan kötü anılarından oldu.
Yine bu dönemde İGA’nın pandemi dönemiyle 2018, 2019 ve 2020 yıllarına biriken kira bedellerinin kalan 1 milyar 195 milyon euro tutarındaki kısmının, Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek uzun vadeli Eurobond faizi ve eklenecek KDV’si ile 2042 ve 2043 yılında ödenmesine karar verildi. Deprem bölgelerindeki havalimanlarının depremzede vatandaşlara açılması ve o dönemde yapılan kurtarma ile tahliye operasyonlarındaki rolüyle hafızalarda önemli bir yer edindi. Teknofestlere ev sahipliği ile sağlanan destekler sayesinde ülkemizin birçok şehrinde havacılığın çok önemli organizasyonları yapıldı. Gençlere havacılık şöleni yaşatıldı.
Özetle eleştirileri kadar önemli projelerinde hayata geçirildiği bir Hüseyin KESKİN dönemi geride kaldı. Tecrübesi ve sektör deneyimi ile yine farklı pozisyonlarda karşımıza çıkması çok muhtemel bir isim. Umarız son dönemde kurumsal hafıza ve sektör deneyimi ile Enes ÇAKMAK dönemi de başarılı işler ve önemli projelerle anılır. Hava trafik kontrollerinin özlük haklarının iyileştirilmesi ve hülle ile yönetici yapılanların yarattığı rahatsızlıklar, ihale ile taşeron çalıştırılanların yol harcırahı gibi sorunlar halihazırda masada bekleyen konular.
Bizler kamunun değerli kurumlarının birilerinin çiftliğine döndürülmesine karşıyız. Özellikle büyük ihale ve hizmet satın alma işlerinin olduğu makamların şeffaf ve hesap verebilir biçimde ülkenin ve devletin menfaati gözetilerek hizmet etmesi gerekir. Önemli olan yolsuzluk veya usulsüzlüklerin bulaştırılmadan verilen görevin adalet ve hakkaniyetle icra edilmesidir. Son dönemde ülkemizde ekonomiden çok en fazla bu durumdan rahatsızlık duyuluyor.
Zaten ağır ekonomik koşulların yanı sıra bir de geçim sıkıntısı ile kıvranan insanların bu tarz ücret ve sosyal hakları bir nebze daha iyi kurumlara geçiş için ne kadar çırpındıkları herkesçe biliniyor. Havacılıkla ilgisi ya da tecrübesi olmayan kişilerin açıkçası bu tarz kurumların tepelerine atanması ve çok önemli görevlere getirilmesi vicdanlarda ve hafızalarda büyük hasara yol açıyor. Bu memleketin havacılık sektöründe çok önemli projelere, çok başarılı eğitim ve çalışmalar ile hizmet etmiş evlatlarına fırsat sunulmaması, birilerinin tepeden indirilerek tüm imkanların tepsiyle ulufe gibi dağıtılması çok acı. Atamaların yapılırken sadakatin liyakatin önüne geçmemesi, toplumun vicdanında derin yaralara neden olacak atamaların yapılmaması lazım.
AJet’in son günlerde geçmiş sıkıntıları çözümleyip iyiye gittiğini gözlemlesek de İngilizce sınavında başka bir kişi yerine sınava girenlerin olduğu söyleniyor. Havayolu şirketinin kabin memurluğu için en ufak bir sağlık sorunu bulunan ve cerrahi müdahale sonrasında başvuranlara olumsuz rapor verdiği ifade edilirken, bazı kişilere ise özel ayrıcalıklar tanıdığı iddia ediliyor umarım doğru değildir…
Sektörde, memlekette bizim… yapılan yanlış işlerin ya da usulsüzlüklerin bedelini ülkece geleceğimize ödüyoruz… evlatlarımıza, gelecek nesillerimize kötü bataklıkta bir düzen bırakmaya kimsenin hakkı yok…
Hepinize sağlıklı ve mutlu bir hafta diliyorum…