İlk milli eğitim uçağı HÜRKUŞ için yeni konsept devreye giriyor. ‘HÜRKUŞ-A’nın ardından ‘HÜRKUŞ-B’nin silahlı uçak olarak da geliştirilmesi için çalışma başlamıştı. Yeni adım ise ‘HÜRKUŞ-C’yi ‘silahlı insansız hava aracı’ olarak tasarlamak. Uçak, ANKA ve Bayraktar gibi İHA’lardan daha fazla silah taşıyabilecek.
Türkiye, savunma sanayindeki milli projelerinde yeni konsepte geçiyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ‘temel eğitim uçağı’ ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilen HÜRKUŞ-A uçağının yeni versiyonları yolda. HÜRKUŞ-B modeli “silahlı” olarak üretilecek projede, HÜRKUŞ-C için de ‘kavramsal tasarım’ süreci başlatıldı. HÜRKUŞ-C’nin de yeni nesil silahlı insansız hava aracı (İHA) olarak tasarlanması hedefleniyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) öncülüğünde yürütülen HÜRKUŞ Projesi, yıllar süren çalışmanın ardından başarıyla hayata geçti. Hem TSK’nın ‘eğitim uçağı’ ihtiyaçlarını karşılayacak hem de dünya pazarına girebilecek uçak, temmuz ayında EASA (European Aviation Safety Agency) ve SHGM’den (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) gerekli sertifikaları almıştı. Birinci prototip uçağık kabulü tamamlanarak, hem mülkiyeti hem kullanım hakkı TUSAŞ’a geçti. Aralık ayında da, ikinci prototip uçağın kabulü planlanıyor. 10 yıllık çalışmanın ürünü olan uçakların seri üretimiyle birlikte, yeni versiyonları da hızla devreye girecek.
ANKA deneyimleriyle, daha uzun süre havada kalabilecek, daha fazla silah taşıyabilecek İHA’nın üretimi planlanıyor. HÜRKUŞ-C’nin, Bayraktar ve ANKA’dan gelişmiş olacağı ve özellikle terörle mücadelede taşıyacağı daha güçlü bomba ve silahlarla yüksek katkı sağlayacağı belirtiliyor.
HÜRKUŞ’un ‘B’ versiyonu için Aralık 2013’te sözleşme imzalanmıştı. Uçakların üretimi devam ediyor. İlk uçak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine 2018 yılı içerisinde girecek. Bu kez uçak sadece ‘eğitim’ amacıyla değil, ‘silahlı2 olarak yapılıyor. Bu sayede uçak, Hava ve Kara Kuvvetleri’nin hava destek görevlerini icra edebilecek bir niteliğe kavuşacak.
HÜRKUŞ-C serisinin ise konseptinin daha farklı olacağı bildirildi. HÜRKUŞ-B Sözleşmesi kapsamında gerçekleştirilecek HÜRKUŞ-C’nin ‘silahlı insansız hava aracı-İHA’ olarak tasarlanması planlanıyor. Proje için ‘kavramsal tasarım’ süreci başlatıldı. Proje kapsamında, daha önce ANKA insansız hava aracında edinilen deneyimlerle HÜRKUŞ’ta edinilen deneyimlerin bir araya getirilmesi hedefleniyor.
ANKA ve HÜRKUŞ projelerinde edindiği deneyimlerle yeni üretimlere odaklanan TUSAŞ’ta yeni dönem de başladı. Türk Hava Yolları (THY) genel müdürlüğü görevinden ayrılan Doç. Dr. Temel Kotil, TUSAŞ’ın Genel Müdürlüğü görevine atanmıştı. Eski TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ise yönetim kurulu başkan danışmanı olarak görevlendirilmişti. Bu isimler, yeni dönemdeki projelerde başrolü üstlenecek.