Hürjet, Torrejon Hava Üssü’ne teker koydu

Hürjet, Torrejon Hava Üssü'ne teker koydu

Dün, Türkiye’nin yerli olarak geliştirdiği jet eğitim uçağı Hürjet’in prototipi, İspanya’nın Madrid yakınlarındaki Torrejon Hava Üssü’ne ulaştı. İspanya, mevcut SF-5M jet eğitim uçaklarını değiştirmeyi planlıyor ve Hürjet, bu süreçte değerlendirilen dört adaydan biri olarak öne çıkıyor.

Hürjet’in İspanya’ya Yolculuğu ve Teklifler

İspanyol Hava ve Uzay Kuvvetleri (SASF), 2023’ten bu yana 19 Northrop SF-5M jet eğitim uçağını değiştirecek yeni nesil bir jet eğitim uçağı arayışında. Türkiye’nin yerli üretim uçağı Hürjet, bu süreçte İspanya’ya gönderildi ve İspanyol yetkililer tarafından değerlendirilmek üzere test edilecek. İspanya’nın, SASF tarafından kullanılmayan altı A400M uçağını Türkiye’ye transfer ederek, Hürjet’lerin 24’ünü bir takas anlaşmasıyla ödemeyi teklif ettiği belirtiliyor.

Hürjet’in Özellikleri ve Geliştirme Süreci

Hürjet, hafif saldırı uçağı olarak da kullanılabilen, çift kişilik ve tek motorlu süpersonik bir jet eğitim uçağıdır. İlk uçuşunu 25 Nisan 2023’te gerçekleştiren Hürjet, şu ana kadar 79 sorti tamamladı ve 30.000 fit yükseklikte Mach 0.9 hıza ulaştı. Uçak, 2030’lara kadar Türk Hava Kuvvetleri’nin mevcut T-38M ve NF-5A/B uçaklarını yerini alacak şekilde geliştirilmektedir.

İspanya’nın SF-5M’yi Değiştirme Çabası

İspanyol Hava Kuvvetleri, SF-5M jet eğitim uçaklarını EF-18M Hornet ve Eurofighter Typhoon uçaklarına pilot hazırlamak için kullanıyor. SF-5M’ler, 1970’lerde Lockheed T-33 Shooting Star’ın yerini aldı ve iki modernizasyon süreci geçirdi. Şu anda üçüncü modernizasyon süreci devam etmekte, İsrailli IAI şirketi SF-5M’nin operasyonel ömrünü 2030’a kadar uzatmak için bir sözleşme imzaladı.

Türkiye, toplamda on Airbus A400M uçağı işletiyor ve mevcut filoyu genişletmek istiyor. İspanya, Hürjet’i potansiyel bir müşteri olarak değerlendirirken, diğer ülkeler arasında Azerbaycan ve Kanada da bulunuyor. TUSAŞ, 2030’lara kadar Türk Hava Kuvvetleri’ne 100, uluslararası müşterilere ise 300 Hürjet satmayı hedefliyor.

Hürjet’in Uluslararası Lansmanı

Hürjet, bu yıl Farnborough Hava Gösterisi’nde uluslararası lansmanını yaptı ancak uçuş gösterisi bilinmeyen nedenlerle iptal edildi. Hürjet Prototipi, İspanya’ya gönderilerek SF-5M jet eğitim uçaklarının yerini alacak yeni nesil jet eğitim uçağı olarak değerlendirilmeye devam ediyor.

Exit mobile version