Hürjet, gökyüzündeki yerini almaya hazırlanıyor

hürjet

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve tasarımı tamamlanan eğitim uçağı Hürjet için parça üretimine geçilmesiyle 2021 sonu için montaj çalışmalarına başlanması amaçlanıyor.

Jet Eğitim Uçağı Geliştirme Projesinin 2017 yılında şirketin kendi öz kaynakları ile başlatıldığını ifade eden TUSAŞ Eğitim Uçakları Program Müdürü Tuncay Çopur, Hürjet’in gökyüzündeki yerini alması için gün saydığını söyledi.

Üretim aşamasına geçildi

Hürjet’in tüm tasarım çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını kaydeden TUSAŞ Eğitim Uçakları Program Müdürü Tuncay Çopur, parça üretim dönemine geçildiğini dile getirdi.

İlk parçanın Ocak ayında üretilmeye başlandığını aktaran Çopur, “Tasarım faaliyetlerinin tamamlanmasıyla artık Ocak ayı itibari ile üretim safhasına geçmiş olduk. Bu kapsamda ise 4 bin 400 adet parça üretimi gerçekleştirilecek. Bunun yüzde 802inin yan sanayi yüzde 20’sini ise TUSAŞ üretecek. Ayrıca üretilecek eğitim uçağının modeline uygun şekilde yeni tasarım çalışmalarına da devam ediyoruz” dedi.

Çopur, “Mesela şuanda Türk Yıldızları’nın kullandığı, akrotim yerine geçebilecek bir uçak altyapısına da sahibiz. Ayı şekilde üretim aşamasındaki uçağımız, Deniz Kuvvetlerimizin himayesindeki uçak gemisine iniş kalkış yapabilecek bir donanıma da sahip. Öte yandan Hava Kuvvetlerimiz ile ortak faaliyetlere devam ediyoruz. Kısa bir zamanda üretimlere geçerek daha sonra ise montaj işlemine başlamayı planlıyoruz. Bizim ana hedefimiz ise 2022’nin Aralık ayında ilk güvenli uçuşumuzu gerçekleştirmektir. Bu aşamaların ardından sertifikasyon faaliyetlerimiz de sürecek. Eğer aksi bir durum söz konusu olmazsa ürettiğimiz uçağı 2025-2026’da kullanıma sunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

“Uluslararası rekabeti göz önünde bulunduruyoruz”

Yeni uçak teknolojilerini hayata geçirirken uluslararası rekabeti de göz önünde bulundurduklarını ifade eden Tuncay Çopur, yurt dışı ihtiyaçlara da cevap verebilecek bir kapasiteye sahip olduklarının altını çizdi. Bu amaçla tanıtım faaliyetleri yürüttüklerini kaydeden Çopur, tasarım faaliyetlerinin ardından uluslararası alanda pazarlama ve tanıtım çalışmalarına yoğun bir şekilde devam edeceklerini dile getirdi.

Çopur, “Projemiz kapsamında iki ayrı prototip üretmeyi amaçlıyoruz. Üretim aşamasında olan uçağımız farklı görevlerde kullanabilecek kapasiteye sahip bir uçak olacak. Öncelikli hedefimiz 2030 yılına kadar Milli Muharip Uçak Projesi’nde uluslararası ve ulusal alanda ihtiyaç görülen bir jet eğitim uçağını üreterek gökyüzüne çıkarmaktır” dedi.

“TCG Anadolu içinde çalışmalar yürütüyoruz”

Savaş gemisi alanında Türkiye’nin en büyüğü olacak TCG Anadolu’ya Hürjet’in iniş kalkış yapabilmesine ilişkin çalışmalar hakkında da bilgiler veren Çopur, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız ile bu durumu değerlendirdik. Bu ihtiyacın giderilebilmesine yönelik ne tür revizyonlara ihtiyaçlar var, bunları değerlendiriyoruz. İş birliğimizin sürmesi için de protokol hazırlığı yapıyoruz. Şimdiye kadar icra ettiğimiz faaliyetlerde uçağımızın hem operasyonel ihtiyaçları karşılayabilecek hem de gemiye inip kalkabilecek durumda olduğunu değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Uçağın, 4 metre yükseklikte, yaklaşık 14 metre uzunlukta ve 9,5 metre kanat uzunluğunda olmasının ön görüldüğünü dile getiren Çopur, tek motora sahip uçağın maksimum hızının 1,3 macha kadar çıkmasını amaçladıklarını, ayrıca 45 bin feet yükseklikte uçuş yapabileceğini düşündüklerini söyledi.

Exit mobile version