Atatürk Havalimanı’nda 23 yıldır bekleyen iflas etmiş bir havayoluna ait Airbus A300 tipi yolcu uçağı, yurt dışına satıldı. Havacılık eğitim ekipmanları üreten SkyArt şirketi tarafından sökülerek 12 parçaya ayrılan yolcu uçağı, bu gece karayolu ile Ambarlı Limanı’na götürülecek.
Yüzde yüz Türk sermayesi ile kurulan ve ‘ileri dönüşüm’ prensibi ile eski yolcu uçaklarını yeniden ekonomiye kazandıran SkyArt, İstanbul’da karayolu ile uçak taşıyacak. Ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra yaklaşık 23 yıl önce İstanbul Atatürk Havalimanı apronunda terk edilen bir Airbus A300 tipi geniş gövdeli yolcu uçağı, SkyArt tarafından eğitim cihazı olarak kullanılmak üzere ihraç ediliyor.
12 parçaya ayrıldı
SkyArt ekibinin aylardır süren titiz çalışması ile 12 parçaya ayrılan yolcu uçağı, 18 Ocak 2022 gece yarısı, özel donanımlı çekicilerle Atatürk Havalimanı’ndan, Ambarlı limanına taşınarak, burada bekleyen bir gemiye yüklenecek.
Bu tür operasyonu dünyada çok az şirketin yapabildiğine dikkat çeken SkyArt firması kurucusu ve Genel Müdürü M Emre Özkul: “Aylardır bu taşıma için hazırlanıyoruz ve bu sadece gerçekleştireceğimiz operasyonun bir parçası. Yaklaşık bir ay sürecek bir deniz yolculuğu sonrasında, gittiği ülkede uçağı orijinaline sadık kalarak tekrar birleştireceğiz ve bir eğitim cihazı olarak tekrar hayata döndüreceğiz” dedi.
Özel izinle taşınacak
62 metre uzunluk ve 60 metre kanat açıklığı ile havacılıkta ‘geniş gövde’ olarak tabir edilen yolcu uçağının taşınacağı güzergahta bazı yolların trafiğe kapatılması ve eskortlar eşliğinde 9 adet çekici ile Ambarlı Limanı’na girişi planlandı.
Dünyaya havacılık eğitim ekipmanı ihraç ediyor
SkyArt, uzun yıllardır hizmetten çıkmış yolcu uçaklarını tekrar ekonomiye kazandırıyor. Uçakların gövdeleri kabin memurlarının eğitimleri için ‘mock-up’ olarak adlandırılan eğitim ekipmanı haline getiriliyor. Bu tür uçak kabinleri ayrıca terörle mücadele veya gümrük ekipleri eğitimleri için de SkyArt’ın kurduğu sistem ile bilgisayar donanımlı alt yapı ile eğitim platformu haline getiriliyor. Şirket bugüne kadar Meksika’dan Kazakistan’a kadar ürettiği sistemleri dünyada 30 ülkeye ihraç etme başarısı gösterdi.