Hollanda'dan Ukrayna'ya F-16 Desteği: Rusya'dan Sert Yanıt

Hollanda’dan Ukrayna’ya F-16 Desteği: Rusya’dan Sert Yanıt

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, ülkesinin Ukrayna’ya 24 adet F-16 savaş uçağı ihraç etme izni verdiğini açıkladı. İlk uçakların en kısa sürede Ukrayna’ya gönderileceğini belirten Ollongren, bu kararın Hollanda Meclisi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne yazdığı mektupla duyurulduğunu bildirdi.

Ollongren’in mektubunda, “19 Haziran’da Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı, 24 adet F-16 uçağı ve yedi adet F-16 uçak motoru için ihracat izni verdi… Hollanda ilk F-16’ları yakında Ukrayna’ya teslim edecek” ifadelerine yer verildi. Daha önce Hollanda Savunma Bakanlığı, ilk parti F-16’ları yaz sonunda Ukrayna’ya teslim etme sözü vermişti.

Bu gelişmeye karşılık Rusya’dan sert tepkiler geldi. Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, F-16’ların Ukrayna’daki çatışmalara katılması durumunda bu uçakların ve bulundukları üslerin Rusya Silahlı Kuvvetleri için meşru hedef haline geleceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna’ya F-16 teslimatını NATO’nun nükleer alandaki kasıtlı bir sinyali olarak değerlendireceklerini dile getirdi. Lavrov, bu uçakların cephe hattındaki durumu hiçbir şekilde değiştirmeyeceğini ve diğer tüm Batı yapımı silah türleri gibi yok edileceğini vurguladı.

Hollanda’nın bu hamlesi, Ukrayna’nın savunma kapasitesini artırma çabalarına önemli bir katkı sağlarken, Rusya ile Batı arasındaki gerilimi daha da tırmandıracak gibi görünüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir