Hollanda’da F-35 Parçalarının İsrail’e İhracatını Durdurma Kararı Aldı

Hollanda'da F-35 Parçalarının İsrail'e İhracatını Durdurma Kararı Aldı

Hollanda’da bir temyiz mahkemesi, hükümetin, İsrail’e yapılacak tüm F-35 savaş uçağı parçaları ihracatını yedi gün içinde durdurma kararı aldı. Mahkeme, ihracatın İsrail’in insan hakları ihlallerine katkıda bulunabileceği endişesiyle bu kararı verdi.

İnsan hakları örgütleri Oxfam Novib, PAX ve The Rights Forum’un talebi üzerine yapılan bu karar, mahkeme tarafından haklı bulundu. İsrail’in F-35 savaş uçaklarını kullanarak Gazze Şeridi’nde insan hakları ihlallerine yol açabileceği belirtildi.

Mahkeme, Hollanda’nın uluslararası düzenlemelere göre, insancıl savaş hukukunun ciddi şekilde ihlal edilme riski olduğunda askeri teçhizat ihracatını durdurması gerektiğini hatırlattı. Bu nedenle, Hollanda’nın İsrail’e hiçbir F-35 parçası ihraç etmemesi gerektiği vurgulandı.

Hollanda hükümeti, bu karara itiraz edeceğini açıkladı. Hükümet, F-35’lerin İsrail’in bölgedeki tehditlere karşı korunması açısından önemli olduğunu belirtti. Daha önce mahkeme, insan hakları örgütlerinin benzer taleplerini reddetmişti, ancak temyiz mahkemesi bu kararı bozdu ve ihracatın durdurulmasına hükmetti.

Exit mobile version