Düşen helikopterin, Büyükçekmece’deki kulenin haritalarda görünmesine rağmen neden o rotayı kullandığı bilinmiyor.
İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalkıp Bilecik’e giden Eczacıbaşı Grubu’na ait helikopter, Beylikdüzü’nde televizyon kulesine çarparak düştü. Kazada helikopterde 7 yolcu ve mürettebat bulunurken kaza saatlerinde bölgede yoğun sis olduğu öğrenildi.
ECZACIBAŞI’NIN FABRİKASINA GİDİYORDU
İşletmesi Kuğu Havacılık tarafından yapılan TC-HEZ tescilli Sikorsky S-76C-2 tipi çift motorlu helikopter, saat 11.16’da İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’ndan kalktı. Kaptan Pilotlar Alaaddin Acar ve Ahmet Bulut yönetimindeki helikopterde, 4 yabancı bir Türk yolcu ile iki pilot bulunuyordu. Dört yabancı yolcunun Rus olduğu, Eczacıbaşı Grubu ile görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye geldiği öğrenildi. Helikopter, Bozüyük’teki Eczacıbaşı Fabrikası’na gidiyordu.
NEDEN BURADAN UÇTU?
Uçuş haritalarında Beylikdüzü’ndeki kule 257 metre yüksekliği ile ‘mania’ olarak bildiriliyor. Bunun haritada yer almasına rağmen pilotların neden bu rotayı kullandığı ise bilinmiyor. Havacılık uzmanları, helikopter veya görerek uçuş yapan uçakların pilotlarının bölgeyi çok sık kullandığı, kulenin nerede olduğunu çok iyi bildiklerine dikkat çekiyor. Çift motorlu, yüksek performanslı helikopterin teknik arıza yaşayıp yaşamadığı ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ekiplerinin yapacağı araştırma sonrasında ortaya çıkacak. Enkazda helikopterin kuyruğunun gövdeden ayrıldığı, muhtemel olarak çarpmanın ana rotor olarak adlandırılan gövde üzerindeki paller veya gövdenin çarpmış olabileceği düşünülüyor.
YORUMUM/ Kazanın sis nedenli olduğu şüphesi doğru gibi. Çünkü helikopterler IFR ve VFR uçuş yapan hava araçlarıdır. Öncelikle,kuleden aldıkları bilginin sorgulanması gerekir. Sis bazen gelip geçer vaziyette da görülebiliyor.
İşin teknik boyutuna baktığımızda, helikopterin VFR uçuş yaptığını düşünüyorum. Çünkü IFR (Oto) uçuş yapsa idi o güzergahtan uçmazdı. Ayrıca, Helikopter,TV kulesine çarpmış ise TV kulesinin üstündeki çakar lambaların yanı sıra kulenin genelinin nasıl aydınlatılması gerektiği ( ICAO Annex 14 Chapter 6.3 Lighting ) bölümünde yazılmış.
Kuleyi kontrol ettiğinizde Annex 14 e uygun ışıklandırma yapılmadığı görülebilir.
Bu kule yapılırken bu şart koşulmuş mu derseniz kesinlikle HAYIR derim.
Ülkemizde kaza olmadan gereken tedbirler pek alınmaz. Şimdi kaza araştırma ekibi mevzuatı kontrol ettiğinde kulenin yapım aşamasında ne eksiklikler var göreceklerdir.
Bunun yanı sıra böyle bir kaza yeri olmaz. Çoluk,çocuk helikopterin parçaları ile oynuyorlar. Bölgenin kontrol altına alınmış olması gerekirdi. Çünkü düşme şekli çok önemli. Düşme şekline göre kaza hakkında bilgi sahibi olunabilmesi mümkün.
Kısaca bu konuda yine sınıfta kaldık.
VİDEO’NUN İZİNSİZ KULLANILMAMASI RİCA OLUNUR