Helikopter Kazasında 3. Bilirkişi Raporu Açıklandı: Pilot Asli Kusurlu Bulundu

Helikopter Kazasında 3. Bilirkişi Raporu Açıklandı: Pilot Asli Kusurlu Bulundu

İşadamı Halil İbrahim Ünver’in hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin üçüncü bilirkişi raporu ortaya çıktı. Raporda, kazanın pilot İsmet Özgür’ün hatasından kaynaklandığı ve Özgür’ün yüzde 75 asli kusurlu bulunduğu belirtildi. Savcı, pilotun hapsini talep etti.

Kazanın Detayları

6 Eylül 2018’de, Ünver Havacılık’a ait helikopter Kartal’dan Büyükçekmece’ye hareket halindeyken Bostancı açıklarında denize çakıldı. Kazada işadamı Halil İbrahim Ünver ve pilot İsmet Özgür yaralandı. Ünver, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

3 Yıl Süren Hukuki Süreç

Üç yıl süren soruşturmanın ardından, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 34 yıllık pilot İsmet Özgür hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçundan dava açtı ve 6 yıla kadar hapis cezası talep etti. Davaya ilişkin üçüncü bilirkişi raporunda, helikopterin arızasız olduğu ve yakıt seviyesinin yeterli olduğu kaydedildi.

Uçuş Kontrolü ve Sorumluluk

Sabah gazetesinin haberine göre, helikopterdeki ses kayıtları incelendiğinde, uçuş kontrolünün pilotluk lisansı süresi dolmuş yolcu Halil İbrahim Ünver’de olduğu ve Ünver’in emniyet kemerini takmadığı belirlendi. Raporda, Ünver’in pilot koltuğunda oturması ve uçuş sürecinde sorumluluğun pilot İsmet Özgür’de olduğu ifade edildi. Ayrıca, Özgür’ün Türk Sivil Havacılık Kanunu’nu ihlal ettiği belirtildi.

Pilot Asli Kusurlu

Raporda, helikopterin tehlikeli ‘kümüliform’ tipi bulutlara doğru uçtuğu ve türbülans ile rüzgar kayması nedeniyle kazaya uğradığı belirtildi. Pilotun bu bulutlardan kaçınması gerektiği vurgulandı. Pilot Özgür’ün yüzde 75 asli kusurlu, meteorolojik şartların ise yüzde 25 tali kusurlu olduğu kaydedildi.

Savcının Mütalaası

Bu raporun ardından Cumhuriyet Savcısı, sanık İsmet Özgür’ün Halil İbrahim Ünver’in ölümüne neden olma suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Duruşma, karar verilmek üzere ertelendi.

Önceki Bilirkişi Raporları

Davanın birinci bilirkişi raporunda, İşletmeci Ünver Havayolları ve pilot İsmet Özgür’ün kazada kusurlu oldukları belirtilmişti. İkinci bilirkişi raporunda ise İsmet Özgür’ün yüzde 65 asli kusurlu, Ünver Havayolları’nın ise Halil İbrahim Ünver’in uçuş kararına müdahil olmasını engelleyecek prosedürlere sahip olmaması nedeniyle yüzde 35 tali kusurlu olduğu belirtilmişti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 4 ay önce

    17 haziran duseldorf kayseri ucak yolcularinin hic birinin bavullari gelmemistir halende gelmedi 1 hafta gecdi

    Cevapla
  2. 4 ay önce

    Sigorta nasıl yapılır yani uçak geçikme önleme sigortası oluyormu acaba sizden duyuyorum

    Cevapla