Havayolu Yolcu Sayısı 5 Milyara Ulaşacak. THY ve Avrupa Bölgesi Olumlu Seyrediyor

Havayolu Yolcu Sayısı 5 Milyara Ulaşacak. THY ve Avrupa Bölgesi Olumlu Seyrediyor

IATA verilerine göre, havayolu sektörü bu yıl da kârlılığını sürdürecek ve hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı yaklaşık 5 milyar kişiye ulaşacak. Tüm dünya bölgelerinde gözlenen yolcu talebindeki artış sayesinde havacılık endüstrisinin gelirleri bu yıl yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşacak. THY’nin de dahil olduğu Avrupa bölgesi de olumlu bir tablo çiziyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), 330’un üzerinde havayolu şirketini bünyesinde barındıran ve küresel hava trafiğinin yüzde 80’ini temsil eden bir kuruluş olarak, sektörün 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin olumlu bir resim çizdi. IATA verilerine göre, bu yıl hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı yaklaşık 5 milyar kişiye ulaşacak ve bu artış havacılık endüstrisinin gelirlerini 1 trilyon dolara çıkaracak.

Tedarik Zinciri Sorunları

IATA, tedarik zinciri sorunlarının küresel ticaret ve şirketleri etkilemeye devam ettiğini belirterek, bazı uçak ve motor tiplerinde öngörülemeyen bakım sorunlarının yanı sıra uçak yedek parçaları ve uçakların teslimatındaki gecikmelerin kapasite genişlemesini sınırladığını vurguladı. Dubai’de düzenlenen IATA Yıllık toplantısında açıklanan verilere göre, küresel net kârın 2024’te 30,5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bölgesel Kârlılık ve Talep Artışı

Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik bölgeleri, havacılık sektörüne ivme kazandırmaya devam ediyor. Asya-Pasifik bölgesinde özellikle Çin pazarının öncülüğünde önemli bir artış beklenirken, Kuzey Amerika bölgesi havacılık endüstrisinin kârlılığına en büyük katkıyı sağlamaya devam ediyor. THY’nin de içinde yer aldığı Avrupa pazarı ise 2024’te güçlü talep beklentisiyle olumlu bir görünüm sergiliyor.

IATA Genel Direktörü Willie Walsh, havayolu şirketlerinin belirsizliklerle dolu bir dünyada kârlılıklarını artırmayı başardığını belirterek, 2024’te beklenen 30,5 milyar dolarlık net kârın pandemi sonrası büyük bir başarı olduğunu vurguladı. Walsh, tedarik zinciri sorunlarının çözülmesinin, havacılığın sürdürülebilirliği ve rekabet gücünün artırılması için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Yolcu Gelirlerinde Artış

IATA verilerine göre, yolcu gelirlerinin 2024’te 744 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yolcu talebinin (RPK) yıllık yüzde 11,6 oranında artacağı öngörülüyor. Ortalama çift yönlü uçak biletinin 2019’da 306 dolar iken, 2024’te 252 dolara düşmesi bekleniyor. Ortalama yolcu doluluk oranı ise yüzde 82,5 düzeyinde olacak.

Yakıt ve İşgücü Maliyetleri

Petrolün varil fiyatının 2024 yılında ortalama 113,8 dolar olacağı hesaplanıyor ve yakıt maliyetinin 291 milyar dolara çıkacağı, toplam harcamalar içindeki payının yüzde 31 olacağı belirtiliyor. İşgücü maliyetlerinin ise yüzde 7,6 artarak 214 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Kargo Gelirlerinde Düşüş

Havacılıkta yolcu talebi önemli oranda artarken, kargo gelirlerinin 2024’te 120 milyar dolara düşmesi bekleniyor. 2021’de pandemi nedeniyle zirve yapan kargo gelirleri, 2024’te normalleşme sürecine girecek.

Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF)

Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları (SAF) üretiminin 2024’te üç katına çıkarak 1,9 milyar litreye ulaşması bekleniyor. Ancak SAF, 2024’te havacılığın yakıt ihtiyacının yalnızca yüzde 0,53’ünü karşılayabilecek. IATA Genel Direktörü Walsh, SAF üretiminin artışının cesaret verici olduğunu, ancak daha somut planlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Havayolu sektörü, 2024’te de büyümesini sürdürecek ve yeni zorluklarla başa çıkmak için gerekli adımları atmaya devam edecek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir