Havalimanlarında Yeni Güvenlik Dönemi Başlıyor! Pilotlara Para Cezası!

Havalimanlarında Yeni Güvenlik Dönemi Başlıyor! Pilotlara Para Cezası!

Sivil havacılık alanında önemli değişiklikler getirecek olan yeni yasa teklifi, Kurban Bayramı sonrası Meclis Genel Kurulu’nda değerlendirilecek.

İşte beklenen yeni kurallar:

Güvenlik İşlemleri ve Denetimleri

Havalimanlarındaki güvenlik işlemleri ve kontrolleri, Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması olan Chicago Sözleşmesi’ndeki kriterlere göre yeniden düzenlenecek. Yasa teklifi onaylanırsa, yeni kurallar şu şekilde olacak:

  • Elle Arama Zorunluluğu: Havaalanlarına ve hava araçlarına binen tüm yolcular ve yanlarındaki eşyaları, teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle denetlenerek aranabilecek. Yolcu, kendisinin ve eşyasının elle aranmasını onaylamazsa havaalanı ve hava aracına alınmayacak.
  • Özel Güvenlik Görevlileri: Havacılık güvenlik tedbirleri, polisin denetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından gerçekleştirilecek. Bu görevliler, kişilerin üstünü, eşya, bagaj, kargo ve mallarını teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle arayabilecek.
  • Bagaj ve Kargo Aramaları: Denetim sırasında bagaj, kargo ve diğer mallar, güvenlik şüphesiyle, yolcusu veya sahibi olmaksızın açılıp aranabilecek. Üzerinde bulunması yasaklı nesneler emanete bırakılacak.

Para Cezaları

  • Pilotlara Para Cezası: Uçakta gerçekleşen suçlarda pilot, yetkili makamlara haber vermezse 20 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası kesilecek.
  • İzinsiz İHA-Drone Kullanımı: Uçuş izni olmadan veya Sivil Havacılık ya da mülki idare amirleri tarafından açıklanan alanlar dışında İHA-drone uçuran ve güvenlik güçlerince belirlenen kişiler, 60 bin lira ceza ödemek zorunda kalacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir