İstanbul Yeni Havalimanı’nın konsorsiyum üyelerinden Limak’ın Başkanı Nihat Özdemir, “Bu yatırım Türkiye’nin en büyük stratejik yatırımıdır. Yabancı ortaklara kapalıyız” dedi.
Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binasının inşaatı için Kuveyt’te düzenlenen kredi anlaşmasının imza töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özdemir, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışına 8 ay kadar bir süre kaldığını, projenin işletme ve yapımını üstlenen ortaklardan biri olduklarını hatırlattı.
Enerji de stratejik…
Özdemir, bir gazetecinin “29 Ekim 2018’de ilk etabı açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili yabancı bir şirket, gelecekte ortaklık için çok iyi bir teklifle kapınızı çalarsa ne yaparsınız?” şeklinde sorusuna şu yanıtı verdi:
“İşlettiğimiz Kosova’ya ve Dakar Havalimanlarına iyi bir teklif gelirse oturup konuşuruz ama İstanbul Yeni Havalimanı Türkiye Cumhuriyeti adına en stratejik yapı. Enerji ve ulaştırmada çok önemli stratejik yatırımlar var. Almanya’nın Lufthansa’yı satması kolay mıdır? Bu da öyle bir şey. Biri geldi, THY’ye talip oldu, değeri diyelim 6 milyar dolar, onlar 12 milyar dolar verdi. Devlet bunun satılmasına müsaade eder mi? Etmez. Örneğin, enerji santralleri ve bizim Hamitabat Termik Santrali Türkiye’nin enerji sigortası olan bir yer.”
‘Dünya şirketleri kapımızda’
Özdemir, İstanbul Yeni Havalimanı’nın altyapı işleri için tüm dünyadan önemli şirketlerden teklif aldıklarını söyledi. Nihat Özdemir, “Bir sistem kurulduğunda, örneğin, telsiz altyapısı için Amerikalı, Çinli ve Japon firmalar ‘en iyi benim sistemim’ diyerek bizimle iş yapmak istiyor. Dünyadaki bütün ülkelerden büyük ilgi var” dedi. Türkiye’deki firmalara ilgi yönünden Çinlilerin çok aktif olduğuna vurgu yapan Özdemir, “Her alanda, her işte varlar. Enerji, alt yapı başta olmak üzere her işle ilgileniyorlar. Ama bir Çinli ile ortak olmak ya da onlara iş yapmak kolay değil” ifadelerini kullandı. İstanbul Yeni Havalimanı’na çok büyük bir yakıt merkezi kurduklarını belirten Özdemir, “30’ar bin tondan 10 yakıt tankı var. Limandan gelecek yakıtlar boru hatları yardımıyla bütün uçakların başına gidecek. 300 bin metreküplük yakıt için merkez kurduk” diye kaydetti.
Gönül üretimden yana…
Türkiye’nin 2017 büyümesini ‘müthiş’ olarak nitelendiren Özdemir, “Bu büyümenin önemli kesimi inşaat sektöründen ve devletin altyapı yatırımlarından geliyor. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim, şehir hastaneleri hepsi önemli büyük projeler. Türkiye’nin nüfusu artıyor. Gönül isterdi ki büyüme her sektöre dağılabilseydi. Bizi sevindirebilecek tek bir konu var. Avrupa ve ABD büyümeye başladı. Bu büyümeler Türkiye imalat sektöründeki büyümeyi de artıracaktır” dedi. Türkiye’nin işsizlikte % 13’ü gördüğünü hatırlatan Nihat Özdemir, “Bu bir alarmdır. İstanbul’da 3, Doğu-güneydoğuda % 30 demektir. Bunun üzerine hükümet hemen önlem aldı. Hedef tek rakama düşürmek. Bunun için yatırım, yatırım için teşvik lazım. Güvenli ortamı sağlayıp, yabancı yatırımcıyı da çekmek lazım. Kurun artmaması, faizin düşmesi lazım. Bu yüksek faizle yatırım yapmak çok zor” diye konuştu.