HAVADA UÇAK YOK, BU NE DUMANDIR…

rauf-eren-0108

Değerli okurlar, son 5 gündür ülkemiz cayır cayır yanıyor. Milyonlarca ağacın yanısıra yüzbinlerce de hayvan yandı. Köylerde evler enkaz, küçükbaş-büyükbaş hayvanlar telef oldu. Oksijen deposu ormanlarımız küle döndü. Havadan aktif ve etkin müdahale yapılamadığı için bir mucizenin gerçekleşerek yangının sona ermesini ve her tarafın yandıktan sonra kendiliğinden bitmesini bekliyoruz.

SORUN YİNE PİLOT MAAŞLARI…

Manavgat’ın ormanlarının bir bölümünde yangın sona ermiş. Çünkü yanacak ağaç kalmamış ! Yüksek yerlere kara araçları ile ulaşmak mümkün olmadığı için havadan müdahale şart. Ama uçak yok. Yıllardır bu ihtiyaç Türk Hava Kurumu’ndan kiralanan uçaklarla karşılanıyordu. 2019 yılında THK’ya kayyum atanınca bu operasyonlara da son verildi. Lisansı PPL(Private Pilot Licence-Amatör Pilot Lisansı) düzeyinde olan Tarım ve Orman Bakanımız THK’nın yangın söndürme uçakları ile ile ilgili kanaatini kamuoyu ile paylaşmış “bu uçakların uçmasının mümkün olmadığını” söylemişti. 2019 yılında Teknofest etkinliğinde uçurulan ve  Atatürk Havalimanında belirlenen bölgeye su atarak aktif olduğunu gösteren CL 215 tipi uçaklar nasıl olduysa 1 sene sonra hangara çekilmişti. 2020 yılının ortalarında da yangın söndürme uçaklarının pilotlarının görevlerine THK’yı yöneten kayyum heyetince son verilmişti. THK’nın kayyum başkanı Cenap Aşçı “İhalelere giremeyeceğimiz için pilotların görevine son verdik.. Böylece iki yılda 25 milyon TL ödemekten kurtulduk” diyordu.  Aynı Aşçı uçakların faal hale getirilmesi için 4 milyon dolar gerektiğini de ekliyordu. Bir yanda tasarruf(!) edilen paralara bakın, öte yanda yanıp kül olan milyonlarca ağaca, canlıya… Bedelini ölçebilir misiniz, kıyaslayabilir misiniz?  Aşçı, işten çıkartılan pilotlar için  “Zaten sözleşmeleri de bitmişti.” diyor. İnanılır gibi değil . Ortalama 15 yıldır  bu görevi yapan pilotların   sözleşmelerinin süresiz hale geldiğini ve sözleşmenin bitiş tarihinin olmadığı açık    oysa. Üstelik bu pilotlara yaklaşık 1-1,5 yıldır maaşları da ödenmemiş.

100 MİLYON DOLARLIK ARAÇ ALDI AMA UÇAĞI YOK !

Peki, 10 kadar yangın söndürme uçağını tekrar aktif hale getirmek için 4 milyon dolar bulamayan(!) Orman Genel Müdürlüğü Aralık 2019’da ne yapmış? Üzerine arazöz sistemi bağlanabilen kamyonet tipi 4X4 yangına ilk müdahale aracı için ihale açmış. Tam 1.650 adet … Sıradan çift kabinli 4 x 4 arazi aracı da değil bunlar. Telsiz sistemleri, su tankı, yangın söndürme pompası gibi birçok teknik özellikler aranıyor.  İhaleyi Temsa kazanmış. Fiyatları kabaca 400 bin TL civarında…Üzerine istenen teknik ekipmanları da ekleyince ortalama 500 bin TL’den aşağı değildir herhalde. Bu hesaba göre, 1.650 adet sıfır kilometre bu araçlar için   ödenen para 825 milyon TL’yi bulmuştur. Yani 100 milyon dolar ! 4 milyon dolar bulamadığı için milli serveti, 10 uçağı hangara kapatan güzel ülkemiz 100 milyon dolara sadece ilk müdahale araç filosu alıyor. 100 milyon dolara kaç yangın söndürme uçağı alınır acaba? Bu arada sayın Bakan ise motoru yağ kaçıran uçakları “antika” olarak nitelendiriyor. Oysa, ABD’de 60 yıllık uçakların “su” değil insan taşıyor. Geçtim, 1990’larda  filosuna giren Airbus 340 tipi uçakları THY yaklaşık 30 yıl kullanıyor. Bu arada ormanlar yanmaya devam ediyor. Sıcakların önümüzdeki günlerde daha da artacağı belirtiliyor. Biz ise, herkesin kıskandığı bir ülke olarak 500 milyar dolar borcumuza rağmen herşeyin büyüğünü en yenisini almakla/yapmakla övünüyoruz. THY bile “filo yaşımız 6 küsur” diye reklam yapıyor. Zaten işimiz-gücümüz algı olmuş !

Exit mobile version