Havada Korku Dolu Anlar: Uçaklar Çarpışmaktan Son Anda Kurtuldu

Havada Korku Dolu Anlar: Uçaklar Çarpışmaktan Son Anda Kurtuldu

Federal Havacılık İdaresi (FAA), Syracuse, New York’ta polis tarafından çekilen araç kamerası görüntülerinde, büyük ticari havayollarına ait iki uçağın neredeyse çarpışma tehlikesi atlattığı olayın ardından bir soruşturma başlattı. Uzmanlar, uçakların aslında çarpışma rotasında olmadıklarını söyleseler de, ilk kanıtlara göre uçaklar bir süreliğine birbirlerine çok yakın uçtular. En yakın noktalarında aralarında 725 feet mesafe vardı.

Yetkililer, olayın Pazartesi günü EDT ile 11:50 sularında meydana geldiğini belirtti. İki bölgesel jet, Syracuse Hancock Uluslararası Havalimanı’ndan kalkış izni verilen bir uçağın ve aynı piste iniş izni verilen diğer bir uçağın aynı anda hareket etmesine neden olan bariz bir trafik kontrol hatası etrafında seyretti.

Hava Trafik Kontrolünün her iki uçuştaki pilotlarla iletişiminin ses kaydı, kontrolörün başlangıçta American Airlines’ın bölgesel kolu olan PSA Airlines tarafından işletilen Bombardier CRJ-700 jeti olan American Eagle Flight 5511’e iniş için yeşil ışık yaktığını gösteriyor. Daha sonra Delta’nın bölgesel kolu olan Endeavor Air tarafından işletilen başka bir CRJ-700 olan Delta Connection 5421’e aynı pistten kalkış izni verdi.

Pilotların Tepkisi ve Kontrol Hatası

Ses kaydında, American uçağındaki bir pilotun “Bekle, kim 28’den kalkış izni aldı?” diye sorduğu duyuluyor. Trafik kontrolü, Amerikalı pilota inişi iptal etmesi ve “etrafından dolaşması” talimatını vermiş, pilot da bu talimata uymuştur. Ancak uçuş radarı verileri, uçağın yaklaşık 1,825 feet yüksekliğe tırmanırken, Delta uçağının kalkmakta olduğu pistin üzerinden geçen bir yolda ilerlemeye devam ettiğini gösterdi. Delta uçağı yerden ayrılıp yukarı doğru tırmanırken, 725 feet yukarıda uçan Amerikan uçağının altından geçtiği bir an oldu.

Amerikan uçağı dönerek hafifçe alçalmış ve Delta uçağının yaklaşık 675 feet yukarısında, ama aynı zamanda yolunun 425 feet dışında kalmıştır. Bu sırada North Syracuse Polis Departmanına ait bir araç, araç içi kamerasıyla uçakları görüntüledi. Uzaktan bakıldığında birbirlerine çarpmalarına saniyeler kalmış gibi görünüyordu.

Uçaklarda Bulunan Yolcu ve Mürettebat

Delta, New York’a gitmekte olan 5421 sefer sayılı uçakta iki pilot ve iki uçuş görevlisi dahil olmak üzere 76 yolcu ve dört mürettebat bulunduğunu doğruladı. American ise Washington, D.C.’den kalkan 5511 sefer sayılı uçağının 75 yolcu ve dört mürettebat taşıdığını açıkladı. Olayda hiç kimse yaralanmadı.

FAA Soruşturması ve Uçak Güvenliği

FAA, olayı ve buna neyin yol açmış olabileceğini araştırdığını söyledi. Delta, “Endeavor Air ve Delta, her şeyden önce güvenliğe olan ortak bağlılığımızda her zaman yaptığımız gibi havacılık yetkilileriyle birlikte çalışacaktır” dedi. American Airlines olayın meydana geldiğini doğruladı ancak yorum yapmayı reddetti ve FAA soruşturmasını erteledi.

Exit mobile version