featured

HAVACILIKTA YENİ UFUKLARA DOĞRU…

Yeniden Merhaba
Buradan sizlere açıklayamayacağım nedenlerle, yazılarımla sizlerden uzunca bir süre uzak kaldım, ancak, yüreğim ve aklımla hep sizlerin arasındaydım.
1990’lı yıllardan bu yana içine girdiğim havacılık ortamı benim için, tüm kurum kişi ve kuruluşlarıyla, her düzeyden çalışanlarıyla, bir kere tanıştıktan sonra asla kopamayacağım sıcak bir çevredir.
Evet, yeniden, yeni yıla da merhaba diyerek başlayalım…
***
Sevgili okuyucular, sürekli vurguladığım bir olguyu yinelemeden geçemeyeceğim. Evet, tüm dünyada yaşanan küresel kriz ve gerilimli ortamın sürmesine karşın, havacılık sektöründeki yükseliş trendi sürüyor. Sadece “commercial” uçaklar bandında, Boeing 2015 yılında net 768 sipariş aldı, bunun762 ‘sini teslim ederek kendi rekorunu kırdı. Airbus ise; dünya çapında 10’u yeni olan 85 havayolundan aldığı 1080 siparişin 635’ini teslim ederek şimdiye dek en büyük oranda teslimlerini gerçekleştirdi.
Bu siparişlerin 491 adedi; A320, 103 adedi; A330, 27 adedi; A380 ve 14 adedi de A350 oldu. 445 uçak da da üretim sürecinde. Airbus ve Boeing siparişleri rekor seviyelerde seyrediyor. Çünkü piyasada sürekli talep var ve arz da buna yetişmeye çalışıyor.
Airbus ve Boeing’in 2016 rakamlarını daha da artarak açıklanacaktır. Sizlerle bu sütunlarda değerlendireceğiz.
***
Bu verilerin ışığında diyebiliriz ki; yeni yılda da havacılığın yükselen trendi sürecek.
Küresel dünyada daha çok insan ve mallar, daha çok noktaya daha büyük oranlarda hareket ettikçe, mega kentler çoğaldıkça, uçak ve havaalanı gereksinimleri bunlara bağlı olarak artıyor.
Uçak üreticileri şimdiden daha uzağa, daha hızlı ve daha ekonomik ama daha da kısa sürede uçacak uçaklar, daha kısa pistlerden daha kısa sürede dikine havalanacak (mega kentlerde yer sorunu şimdiden başgösterdiği için…) ve daha kısa sürede landing yapabilecek, çevreci uçaklar dizayn ediyorlar.
Bir başka gelişme de kara ulaşımında geleceğin ulaşım araçları şimdiden planlanıyor: Uçaktan hızlı Hyberloop tren gerçekleşiyor.
Havası alınmış bir tünel içinde, yere sürtünmesiz, manyetik olarak havada (bir tüp içinde) uçacağı ve saatte 1000 km hız yapacağı söyleniyor.
Sanıyorum yeni yılda bu gelişmeler, izleyeceğimiz başlıca ilginç konuları oluşturacak.
Doğaldır ki ülkemiz havacılığı da bu gelişmeleri yakından izleyerek uyum gösterecektir. Yapımı süren IGA’nın, programda bir aksama olmazsa 2018 yılında açılması bekleniyor, Mega kentin mega havaalanı olma özellikleriyle, umarız, ülkemizin yüzünü ağartan bir proje olur, Çünkü daha şimdiden bazı otoriteler ve proje sahipleri arasındaki diyaloglardan bazı endişelerin olduğu da saklanmıyor.
***
Yeni yılın ilk yazısını, yeni bir yılın başlangıç eşiğinde kısa kesiyorum.
2017 Gündemimiz şimdiden belli. Uzayda yeni bulgular ve gelişmeler de kapsama alanımzda… yazacak epey konumuz var anlayacağınız…
Tüm Airlinehaber.com camiasının ve okuyucularının yeni yılını en iyi dileklerimle kutluyor 2017’nin ülkemize ve tüm insanlığa; barış özgürlük adalet getirmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum.
ilhanozdemir52@yahoo.com

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 8 yıl önce

    Özlemişik güzel anlatımını

    Cevapla