Yerli Havacılık'da Devrim "Yerli Göz"

Savunma sanayimizde devrim gibi bir yenilik geliyor. Savaş uçaklarına yerli göz. Yerdeki en küçük hareketi bile net olarak izlenebilecek. Yüzüncü Yıl Üniversitesi bilim adamları yaptıkları çalışma ile 3 bin 500 metre yükseklikten hakim termal kamera sistemi geliştirdi.

Savunma sanayinin yanı sıra arama ve kurtarmada kullanılan uçak ve helikopterlerin yerdeki hareketleri görebilme yeteneğini geliştirmek için çalışma başlatan YYÜ’lü bilim adamları, nanoteknoloji kullanarak “5. Jenerasyon Termal Kamera” üretti. YYÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil
İbrahim Yavuz, Türkiye’nin son dönemlerde özellikle savunma sanayi konusunda büyük atılım sağladığını söyledi. Optik elektronikle manyetik malzemeler üzerine çalışma yürüttüklerini ifade eden Yavuz, bunlardan en önemlisinin son dönemde popüler olan yukarı çevirme dedektörlerle ilgili çalışmalar olduğunu belirtti.
Bu dedektörlerin daha çok savunma sanayinde ve arama kurtarma faaliyetlerinde uçakların yüksek menzilde net görüntü almasını sağlayan cihazlar olduğunu vurgulayan Yavuz, “Bu cihazları yapıyoruz. İnşallah okulumuz ve bakanlığımızın verdiği destekle projemizi yaşama geçireceğiz. Bununla ilgili ön çalışmamızı tamamladık. Çok güzel sonuç aldık. Bunun üniversitemize, bölgemize ve ülkemize önemli katkı sunacağına inanıyoruz” diye konuştu.
 

Exit mobile version