HAVACILIK TUTKUNLARINA HAVACILIK PARKINDAN TÜRKİYE’DE BİR İLK

HAVACILIK TUTKUNLARINA HAVACILIK PARKINDAN TÜRKİYE’DE BİR İLK
Anadolu Üniversitesi, Havacılık Parkı aracılığıyla havacılık şehri Eskişehir’e ve havacılık tutkunlarına yakışır projelere imza atmaya devam ediyor.
Bu kapsamdaki çalışmalarını aralıksız sürdüren Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı, havacılık tarihi açısından büyük önem taşıyan ve Türk Hava Kuvvetlerinin kullandığı ilk jet uçaklarından olan Republic RF-84F Thunderflash’ın aslına uygun hâlde restorasyonunu gerçekleştirerek havacılık tutkunlarıyla buluşturmanın heyecanını yaşıyor.
fft256_mf16003511
İlk kez 1956 yılında havalanan ve Türk Hava Kuvvetleri’ne 1964 yılında katılan ve 1980 yılında da emekliye ayrılan 8733 kuyruk numaralı Republic RF-84F Thunderflash uçağı, 1997 yılından buyana Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı’nda sergileniyor. Anadolu Üniversitesi, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan restorasyon projesiyle kendi tarihine sahip çıkmayı, yeni nesillerin tarihi değeri yüksek olan bu uçağı orijinal hâliyle görmelerini, havacılığa duyulan ilginin artırılmasının yanı sıra ülkenin kültürel ve entelektüel değerlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
RF-84F orijinal hâliyle havacılık tutkunlarıyla buluşuyor
Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı tarafından hayata geçirilen Republic RF-84F Thunderflash’ın restorasyonuna ilişkin bilgiler veren Havacılık Parkı Müdürü Doç. Dr. Ender Gerede, restorasyon projesinin finansmanının Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından sağlandığını ve projenin yürütücülüğünü ise Havacılık Parkı’nın üstlendiğini belirtti. Gerede, “Eskişehir Havacılık Kulübü’nün ve geniş bir gönüllü uzman kadrosunun önemli destekleriyle hayata geçirilen ve Türkiye’de de bir ilk olma özelliği taşıyan restorasyon projesi, müzecilikteki gönüllülük kurumunun katkıları anlamında önemli bir örnek olarak dikkat çekiyor. 1997 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı’nda sergilenen ve restore edilen RF-84F uçağı, 1950’li ve 60’lı yıllarda o yılların bir sembolü olan, boyasız ve parlak metal gövdeleri ile semalarımızda uçar. Bu dönem genel olarak havacılıkta da ilginç bir dönemdir. Hem jet teknolojisinin yeni olması hem de bu dönemde uçan uçakların bir mücevher parçası gibi parlayan yapıları ilginç, nostaljik ve heyecan veren bir dönem olmasına yol açar. Bu nedenle de günümüzde yurt dışında bu döneme ait birçok uçak, asıllarına uygun şekilde parlatılarak sergileniyor. Bu şekilde bir restorasyon ise ülkemizde şimdiye kadar hiç yapılmamış olup bu döneme ait uçakların hepsi boyanmış şekilde görücüye çıkarılıyor. Dolayısıyla bu proje ülkemizde bir ilk olma özelliği taşıyor” dedi.
RF-84F, tarihteki büyüleyici güzelliğiyle ziyaretçilerini bekliyor

Proje kapsamında döneminin en güzel ve estetik uçaklarından biri olan RF-84F uçağını seçtiklerini dile getiren Doç. Dr. Gerede, RF-84F’in restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından uçağın uçtuğu döneme ait göz kamaştırıcı ve büyüleyici güzelliğinin tekrar kazandırıldığını söyledi. Restorasyon projesi kapsamında uçağa uygulanan işlemler hakkında da bilgiler aktaran Gerede, “RF84 uçağının üstündeki boya farklı zımpara ve zımparalama yöntemleriyle sökülerek uçtuğu zamanlardaki orijinal hâli olan alüminyum alaşımı ortaya çıkarıldı. Sonrasında ise özel birtakım kimyasallar kullanılarak cilalama işlemi gerçekleştirildi. Uygulanan zımpara ve parlatma işlemlerinin sonucunda da ayna kadar parlak ve yansıtıcı bir yüzey elde edildi. Gökyüzü, tekrar uçarak gökyüzüne kavuşması mümkün olmayan RF84 uçağının gövdesi üzerine yansıtıldı ve bir anlamda iki sevdalının tekrar buluşması sağlandı. Son olarak uçağın tüm işaret ve markalamaları tarihsel açıdan doğru ve gerçeğine uygun bir şekilde tekrar uygulandı. Proje kapsamında ayrıca RF-84F’in restorasyon sürecinin belgesel film hâline getirilebilmesi için Anadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi personeli tarafından çekimleri gerçekleştirildi” diye konuştu.

Exit mobile version