SHGM’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Devlet yardımı yapılacak yatırımlarla ilgili kararda yapılan değişiklikle, teşvik sağlanacak sektörler arasına havacılık da dahil edildi.
15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Kararda yapılan değişiklikle, havayolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar “Öncelikli Yatırım Konuları” arasına alındı. Yeni düzenlemede ayrıca, havalimanı ve havalimanı yer hizmetleri yatırımları “Büyük Ölçekli Yatırımlar” kapsamına dahil edildi. Bu çerçevede işletmelerin teşvikten yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının 200 Milyon TL olması gerekiyor. Asgari 5 milyon TL tutarındaki havalimanı ve havalimanı yer hizmetleri yatırımları ise bölgesel teşviklerden faydalanabilecek.
Genel, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlara sağlanacak devlet yardımları kapsamında gerekli şartları taşıyan havacılık işletmeleri, gümrük vergisi muafiyeti, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi gibi teşviklere başvurabilecek.
Genel teşvik uygulamalarından bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar ile birlikte, belli şartları sağlayan yatırımlar da faydalanabilecek. Teşviki şarta bağlı yatırımlar arasında havacılık ile ilgili iki madde yer alıyor. Bunlardan biri, havaalanı yer hizmeti yatırımları kapsamında trafiğe çıkmayan ve sadece apronda kullanılan motorlu taşıtları ilgilendiriyor. Diğeri ise havayolu işletmeciliği ve kargo taşımacılığı yatırımlarında temin edilecek uçaklarda birim başına asgari kapasitenin 50 koltuk, kargo uçaklarında ise asgari kargo kapasitesinin 30.000 kg olmasını içeriyor. Faaliyet konusu bizatihi havayolu işletmeciliği ve/veya kargo taşımacılığı olan yatırımlar dışında genel amaçlı ve hava taksi işletmeciliği amaçlı yatırımlar için teşvik belgesi düzenlenmeyecek. Şartları sağlayan işletmeler, sabit yatırım tutarları ile ilgili gereklilikleri de yerine getiriyorsa bölge ayrımı yapılmaksızın destek unsurlarından yararlanabilecek.
Bölgesel teşvik uygulamalarından ise asgari 5 milyon TL tutarındaki havalimanı ve havalimanı yer hizmetleri yatırımlarının yanısıra “hava taşıtları ve motorlarının bakım ve onarımı” ilgili yatırımlar da faydalanabilecek. 1. Bölge’de Ankara-İstanbul-İzmir’de asgari yatırım tutarı 4 milyon olan, 2.Bölge’de Adana ve Isparta’da asgari yatırım tutarı 3 milyon olan, 3. Bölge’de Gaziantep, Samsun ve Trabzon’da asgari yatarım tutarı 2 milyon TL olan yatırımlar destek kapsamına giriyor.
Büyük ölçekli yatırımlar konuları içinde de “hava ve uzay taşıtları ve/veya parçaları imalatı” bulunuyor. Asgari Sabit Yatırım tutarı 50 Milyon TL olan işletmeler söz konusu teşviklerden yararlanabilecekler.
Kamuoyuna Duyurulur.