featured

“Havacılık tazminatları için 12 aydır uygulanmayan Danıştay kararı uygulanmalı”

Sivil havacılık sektörünün son dönemdeki en büyük tartışmalarının başında havacılık tazminatı geliyor. Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği HAVELTED, Danıştay’ın bu konuyla ilgili 12 ay önce karar aldığına dikkat çekerek “Havacılık tazminatları için 12 aydır uygulanmayan Danıştay kararı uygulanmalı” diyor.

Elektrik personeline düşük ödeme

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), kurum bünyesinde görev yapan personele, Havacılık Tazminatı adında bir ek ödeme yapmakta. Personel üç gruba ayrılmış durumda. Bu ödemelerde aynı işi yapan teknik personelden elektronik personeline üst seviyede ödeme yapılırken, elektrik personeline ise çok daha düşük bir ödeme gerçekleştiriliyor.

Başvuru yapıldı

HAVELTED, dernek üyelerinin yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi için 2012’de DHMİ’ye başvurdu. Ancak konu DHMİ tarafından red edildi.

Bunun üzerine hukuki süreç başladı. HAVELTED tarafından Danıştay 11. Dairesinde açılan davada red kararı çıktı. Dernek, İdari Dava Daireleri Kurulu’na (İDDK) yapılan itiraz sonucu, İDDK 2019 yılında Danıştay 11. Dairesinin kararını bozdu. İtiraz konularının araştırılarak karar verilmesi gerektiğine hükmederek kararı ilk derece mahkemesi olan Danıştay 12. Dairesine gönderdi.

Yapılan incelemenin ardından İDDK, 17 Ekim 2022 tarihinde verdiği karar ile Davalı idarelerin temyiz istemlerinin reddine, Danıştay 12.Dairesinin kararını onanmasına karar verdi.

Türkiye’nin kaybı

Konuyla ilgili olarak bu tazminatlar, EUROCONTROL geçiş ücretleri üzerinden ödeniyor. HAVELTED tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“EUROCONTROL üyesi ülkeler her yıl KASIM ayında EUROCONTROL de toplantıya katılarak takip eden yıl için hava sahalarında uygulayacakları birim ücreti belirler. Türkiye de bu süreçte birim ücreti TL olarak belirlenip Euro’ya çevirerek EUROCONTROL e bildirir. Türkiye 2021 KASIM ayında 2022 yılı için uygulanacak birim ücreti 30,55 EURO olarak belirlemiştir.

Dünya’da yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyon, kur artışları ülkemizi ve ülkemiz havacılığını da etkilemiştir. Türkiye’nin de üyesi olduğu EUROCONTROL’e üye 41 hizmet sağlayıcı bu krizden etkilenmemek için hızla önlemlerini almış, Avrupa Birliği ülkeleri para birimi Euro olduğu için 26 ülke kur artışlarından etkilenmemiş dolayısı ile birim ücretlerinde herhangi bir değişiklik yapmamışlardır.

Ödemelerde artış

Ancak içinde Türkiye’nin de olduğu EUROCONTROL üyesi 15 ülke kur artışı ve yüksek enflasyondan etkilenmiştir. Bu ülkelerden 7 tanesi birim ücretini arttırmış, örneğin Ermenistan birim ücretini 47,2 Euro’dan  68,57 Euro’ya, Gürcistan ise 46,24 Euro’dan 62,17 Euro’ya çıkarmıştır.

Kurda yaşanan artıştan dolayı Türkiye’nin birim ücreti 30,55 EURO dan daha yılın başında Ocak ayında 20,43 EURO’ya, Kasım ayında ise 16,83 EURO’ya düşmüştür ( Enflasyon oranı %15’den yüksek olan ülkeler birim ücretini Euro olarak sabitleyebilir). Birim ücretteki bu düşüşten dolayı Ocak ayında 9,5 Milyon EURO, Temmuz ayında 21,9 milyon EURO, 11 aylık dönemde ise yaklaşık 180,6 Milyon Euro kayıp yaşamıştır”

Kaynak: tolgaozbek.com

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 2 yıl önce

    Her an, her durumda seyrüsefer güvenliğinden bahsedilir, sistemlerin kesintisiz ve sorunsuz çalışması gerektiği vurgulanır. 1-2 dk bile enerji kesilse, sistemler off olsa yer gök inletilir ama elektrik seyrüsefere hizmet etmiyor denir.

  2. 2 yıl önce

    Kararın bir an önce uygulanmasını istiyoruz

  3. 2 yıl önce

    Hukuk her şeyden ve herkesten üstündür. Geciken adalet adalet değildir.

8 Yorum

  1. 2 yıl önce

    Arkadaşlar. Ha bu yazdıklarınız 2021 ve 2022 de ki ler ile aynı. Kazanılmış mahkeme kararı yoook yoookkk. Kazanılan mahkeme için neden avukat ve mahkeme masraf parası ödüyoruz kazandıysak. Kaybeden ödüyor ise ve hâlâ para ödüyorsak 12 aydır kazanılmış bişey yoooook. Ha biz başka hiç bir iş yapmadan ve sadece Seyrüsefer sistemlerinin anakondularının primleri başında nöbet tutarsak verirler bize de mevzuat gereği.

    Cevapla
  2. 2 yıl önce

    Thy’den haksız yere atılan ve işe iade ile sosyal hak davalarını kazanıp yargıtayın da onadığı pas bilet ve emekli kartları da yıllardır verilmiyor bu ülkede mevcut iktidar varken kimse adalet,hak,hukuk beklemesin…

    Cevapla
  3. 2 yıl önce

    Hukuk her şeyden ve herkesten üstündür. Geciken adalet adalet değildir.

  4. 2 yıl önce

    Senelerdir derdimizi anlatmaya çalıştık, sabote ettiler.

    Gelin masada tek tek anlatalım doğruyu dedik, hep kaçtınız.

    VE YARGI BELGELERİ TOPLADI, BİZİ HAKLI BULDU. İDDK KARARI ONADI. UYGULANMASI ELZEMDİR !

  5. 2 yıl önce

    Her an, her durumda seyrüsefer güvenliğinden bahsedilir, sistemlerin kesintisiz ve sorunsuz çalışması gerektiği vurgulanır. 1-2 dk bile enerji kesilse, sistemler off olsa yer gök inletilir ama elektrik seyrüsefere hizmet etmiyor denir.

  6. 2 yıl önce

    Kararın bir an önce uygulanmasını istiyoruz