Havacılık İçin En Güvenli Koridor Türkiye

Havacılık için Mısırda’ki kaza terör sorununu da tekrardan gündeme getirdi. Ortadoğu karışık ve terör gruplarının cirit attığı bir yerken Avrupa ve Asyayı birbirine bağlayan en güvenli koridor Türkiye oldu. Havacılık şirketlerinin riskli bölgeleri kullanmayıp Türkiye’den uçmaya başlaması ülkemizi en güvenli hava koridoru olarak gösteriyor.

Mısır’ın Sina Yarımadası’nda Rus Metrojet Havayolları’na ait Airbus A321 tipi yolcu uçağının düşerek 224 kişiye mezar olması ve giderek genişleyen çatışma alanları, havayolu şirketlerini de etkiledi. Nitekim Fransa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de (DGAC) dünya genelindeki savaş ve çatışma bölgelerinde uçuşlara kısıtlamalar getirildiğini duyurdu. Uçuş yasağı olan bölgeler Fransız havayolu şirketlerinin sıklıkla uçtuğu; Ukrayna, Libya, Suriye, Irak, Yemen, Sudan, Güney Sudan, Somali, İran’ın kuzeydoğusu, Afganistan ve Pakistan’dan oluşan 11 ülkeyi kapsıyor. Lufthansa ve Emirates şirketlerinin de Mısır ve Ortadoğu güzergâhını kullanmaması, Anadolu’nun, Avrupa’dan Asya’ya açılan ana koridor vazifesi görmesi sonucunu beraberinde getirdi. Uçak şirketlerinin uyguladığı uçuş kısıtlamaları havacılık tarihinde farklı bir döneme girildiğinin sinyallerini veriyor.
ÜLKELER GRUPLANDI
Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçak ve son olarak DAEŞ’in Sina Yarımadası’nda düşürdüğünü iddia ettiği yolcu uçağının ardından uçuş güzergâhları farklı risk gruplarına ayrılıyor. DGAC’ın uçuş yasağı uyguladığı bölgeler turuncu ve kırmızı bölge olmak üzere 2 farklı kategoride değerlendiriliyor. Kırmızı kategori bölgelerde Fransız havacılık şirketlerinin uçuşları tamamen yasaklanırken, turuncu bölgedeki ülkelerde ise minimum irtifa kısıtlamaları getirildi. Ukrayna, Libya, Suriye, Irak, Yemen kırmızı, Sudan, Güney Sudan, Somali, İran’ın kuzeydoğusu, Afganistan ve Pakistan ise turuncu bölgeler arasında yer alıyor.
UÇUŞLARI İPTAL ETTİLER
DGAC tarafından yasak konulmayan Mısır’a ise aralarında Air France, Emirates ve Lufthansa’nın da bulunduğu birçok havacılık şirketi uçuşlarını iptal etti. Mısır da son kaza sonrası Sina Yarımadası’nı kapsayan kendi hava sahasına kısıtlamalar getirdi. Kısıtlama daha önce 3 bin 300 metre yükseklikten uçan uçakların 7 bin metre yükseklikte uçmasını öngörüyor. Ancak düşen Rus havayollarına ait uçağın olay sırasında 9 bin metre yükseklikte uçması bu önlemin ne kadar etkili olduğunun sorgulanmasına neden oldu.

Exit mobile version