featured

Havacılık Grupları, AB’nin Karantinaya Alındığında Harekete Geçmemesini Protesto Etti

Havacılık kuruluşları ACI Europe (Airports Council International), Avrupa Havayolları (Airlines for Europe) ve Uluslararası Hava Taşımacılığı Derneği (Air Transport Association), Avrupa Birliği liderlerinin üye ülkeler arasında Covid-19 ile ilgili seyahat kısıtlamalarını uyumlu hale getirmedeki başarısızlıklarını şiddetle eleştirdiler.

Salı günü, AB Avrupa İşleri bakanları, serbest dolaşımın kısıtlanmasına yönelik koordineli bir yaklaşımla ilgili Avrupa Konseyi tavsiyesini kabul ettiler. Ancak endüstri grupları, hareketin, grupların kendi görevi olarak gördüklerinin “çok gerisinde” olduğunu söyledi:

Üç organizasyon, yüksek riskli bölgelerden seyahat eden yolcular için karantinaların yerini alacak ortak bir kalkış öncesi Covid-19 test programı çağrısında bulundu. Ortak açıklamaya göre, öneriler karantinaların testlerle değiştirilmesini önermiyor, bu da sınırların etkili bir şekilde kapalı kalacağı anlamına geliyor.

Gruplar, tavsiyenin üye ülkelere diğer üye ülkelerden seyahat eden vatandaşların girişini reddetmesine izin verdiğinden ve sınır ötesi ve yurt içi seyahat için geçerli kuralları uyumlaştırmadığından şikayet ettiler. Ayrıca, 13 Mayıs’ta yayınlanan, eşdeğer epidemiyolojik koşullara sahip alanların seyahat kısıtlamalarının kaldırılması gerektiği şeklindeki bir Avrupa Komisyonu tebliği ilkesiyle çelişiyor, dediler.

Son olarak, komisyonun sahip olduğu beş günlük sürenin aksine, üye devletler yeni tedbirlerle ilgili bilgileri yürürlüğe girmeden 24 saat önce yayınlamayı taahhüt ettiklerinden, tavsiyenin yolcular için “yeterli bir kesinlik penceresi” oluşturmadığından şikayet ettiler.

Gruplar yaptıkları açıklamada, “Bu eksiklikler siyasi bir başarısızlıktır” dedi. “Konseyin sığ koordinasyonun ötesine geçip gerçekten uyumlu ve uygulanabilir bir çerçeve oluşturmasındaki yetersizliği artık hiç şüphe götürmüyor. Etkili bir çözüme yönelik beklentiler, EASA (Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı) ve ECDC’yi (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi) seyahatler için bir AB test protokolü geliştirmekle görevlendiren Avrupa Komisyonu’nda bulunuyor. “

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir