2020 yılının son aylarında, Kripto Paralarla ilgili daha çok haber duymaya başladık. Bu kripto paralarla ilgili dünya genelinde birçok platform, bu paraların alım satım ve transferine imkan sağlıyor. Hatta bankalar bile, hızlı ve ekonomik para transferleri için bazı kripto para servis sağlayıcılarla anlaşma yaparak, para transferlerini çok hızlı, ekonomik ve güvenli bir şekilde kripto paralarla yapmaya başladılar.
Kripto Paralar Havacılık Sektöründe Kullanılacak mı?
Bitcoin ile Özel Uçuş Yapmak Mümkün mü?
Kripto Paralardan Bitcoin, havacılık sektöründe önce Özel ve İş Jet Charter uçuşlarında havacılık firmaları tarafından kullanılmaya başlandı. Birkaç yıl öncesine kadar %2 oranında olan kripto parayla satın alınan uçuşlarda Aralık 2020 itibariyle %12’ye varan bir artış meydana geldi. Privatefly şirketinin açıklamasına göre, Ocak 2021 ayında toplam satışlarının %20’sinin kripto paralarla ödendiğini ve bunun %13’ünün Bitcoin olduğunu ifade etti.
Hangi Havayolu Firmaları Bitcoin Kabul Ediyor?
Birçok havayolu firması henüz ödeme şekli olarak Bitcoin veya kripto parayı kabul etmiyor. Bitcoin ile ödeme yapmak isteyenleri ise, bu işlemi yapan aracı kurumlara yönlendirmek suretiyle, EUR ve USD para cinsine çevrilmekte. LOT Havayolları 2015 yılından bu yana Bitcoin ile ödeme almaktadır. Hemen sonrasında Air Baltic havayolu Bitcoin kabul etmeye başlamıştı. Diğer taraftan Japon Peach Airlines da Bitcoin kabul etmeye başladı.
Dünyadaki havayolları firmalarının çoğu, uçak bileti satışında müşterilerin Bitcoin ile ödeme isteklerini görmezden geliyor ve kabul etmek istemiyorlar. Ancak bu konuda talep artmaya devam ediyor ve çözüm olarak bazı seyahat acentaları aracılık yapmak suretiyle ve Bitcoin kabul ederek bilet satışı yapıyorlar.
Bu acentalardan, Alternative Airlines şirketi, kendi üzerinden American Airlines, Alaska Airlines, Delta, Spirit, Allegiant Airlines, Southwest, Frontier, JetBlue, Sun Country Airlines, United Airlines, Hawaiian Airlines, British Airways, easyJet, Qantas, Jetstar ve diğer birçok havayolu uçak biletleri için ödeme yöntemi olarak Bitcoin kabul ediyor.
Kaynak: https://www.
Bitcoin Finansal Analizi
2019 Nisan ayında 3800 Dolar seviyesinde olan Bitcoin, 2020 Nisan ayına kadar 8.000 Dolar seviyesine yükseldi. Ancak, Pandeminin Tüm Dünyayı etkilemeye başlamasından sonra, yükseliş trendi daha net ve yukarı yönlü sert ve hızlı hareketler olarak ilerledi. Tüm bu gelişmeler olurken, biz günlük işlerimizde o kadar meşguldük ki artış trendini göremedik veya ilgilenmedik.
2020 yılının son çeyreğinde bu artış daha da hızlanmaya başladı. İlk önce Aralık 2017’deki tarihi zirvesi olan 19.000 Dolar seviyesine geldi ve burada tepki satışları ile karşılaştı. Ancak burada soluklanan, konsolide olan ve güç toplayan Bitcoin önce 40.000 dolar seviyesine, sonra 30.000 Dolar seviyesine geri çekilerek burada taban oluşturmaya başladı.
Elon Musk Bitcoin’i Kullanmaya Başladı mı?
Dünyanın en zengin iş adamı, aynı zamanda Tesla ve SpaceX’in CEO’su olan Elon Musk’un Twitter profiline Bitcoin etiketi ve emojisi koymasından ardından, Bitcoin fiyatları hızlı bir yükselişle 36.000 doların üzerine çıktı.
Daha sonrasında, elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Bitcoin’e 1,5 milyar dolar yatırdıklarını açıkladı. Yapılan bu açıklama oldukça ilgi çekiciydi: “Tesla olarak araba satışlarında yakın gelecekte Bitcoin’i ödeme aracı kullanmayı bekliyoruz”. Bu açıklamanın sonrasında, Bitcoin yeni bir zirve yaptı ve 44 bin 300 dolara çıktı.
21 Şubat 2021 saat 13:00 itibariyle 57.000 Doların üzerinde bir fiyatı görmekteyiz. Bu şekilde hızlı hareketler, kontrolsüz bir durumu da gösteriyor.
Önemli Not: Bu bir yatırım tavsiyesi değildir ve bu amaçla kullanılamaz. Kripto para işlemlerinde güvenilir hizmet sağlayıcılar dışında işlem yapılmaması, cüzdan bilgilerinin paylaşılması önem taşımaktadır.
İnteraktif bir grafiğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.investing.com/
Peki Bu Konuda Astrologlar Ne Diyor?
Astrolojik Öngörülerde ise, Dünyanın Kova Çağına girdiği bu dönemde, büyük yeniliklerin olacağını ve para yerine kripto para birimlerinin kabul edilmeye başlanacağı birçok astrolog tarafından geçtiğimiz aylarda anlatıldı. Bu öngörülerden hareketle, hızlı bir teknolojik gelişmenin yaşandığı ve birçok işlemin daha hızlı, daha güvenli ve daha yeni sistem ve metotlarla yapılacağını yorumlayabiliriz. Yetişmek imkansız ve giderek hızlanıyor.
Blockchain Nedir ve Nasıl Çalışır?
2008 yılından bugüne, genellikle kripto paralarla ilgili olduğu düşünülen Blockchain yani Block Zinciri aslında pek çok endüstride kullanılmaktadır. Blockchain altyapısı, özel sektörden bankalara, devletlerin işlemlerinde, resmi veya ticari alanlarda kullanılmaktadır. Bu teknoloji sayesinde eskiden insanların kontrolünde olan pek çok süreç ve işlemler, daha açık, net ve şeffaf olarak risk olmadan yapılabilmektedir. Blockchain altyapısının en önemli özelliği, anonim olması, merkezi olmayan dağınık bir yapısının olması, saldırılara karşı hacklenmesi imkansız olması güvenirliğini de artırmıştır.
Havacılıkta Uçuş Emniyeti İçin Blockchain Kullanılabilir mi?
Havacılık halen dünyamızdaki en güvenli ulaşım aracı olarak bilinmekte ve bir günde yüzbinlerce uçuş yapılmakta ve milyonlarda yolcu tarafından kullanılmaktadır. Alınan tüm önlemlere rağmen, meydana gelen uçak olay ve kazalarının, %57 gibi bir oranda insan kaynaklı hatalardan meydana geldiği ifade ediliyor.
Aeron Firması tarafından geliştirilen bir uygulama ile, uçuşlarla ilgili tüm kayıtların Blockchain altyapısı kullanılarak ve herhangi bir değişiklik veya veri kaybı olmadan saklanması ve işlenmesi sayesinde, birçok problemin önüne geçilebileceğini açıklıyorlar. Böylelikle birçok ölümcül havacılık kazalarının önüne geçilebileceğini ve sivil havacılık otoriteleri tarafından uçuş emniyetinin daha iyileştirebileceğini ön görüyorlar.
Diğer taraftan, IATA tarafından yayınlanan inceleme raporuna (White Paper – Blockchain in Aviation Ekim 2018) göre, Blockchain altyapısının havacılıkta sektöründe nasıl kullanılacağı, hangi özelliklerin faydalı olacağı ve bu konuda hizmet veren şirketlerin faaliyetlerini anlatan dokümana aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bir örnek verecek olursam, Singapur Havayolları, kendi KrisFlyer programı için bir blockchain kullanıyor. KrisPay adı verilen elektronik cüzdan ile yolcuların biriktirdikleri uçuş millerini bilet alırken veya anlaşmalı mağazalarda alışveriş yaparken kullanmalarına olanak sağlıyor. Bu konu ile ilgili detayları aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
https://www.airlines.iata.org/
Dünyaca Ünlü Forbes Dergisine göre, dünyada Blockchain Teknolojisini kullanan 50 büyük şirketi liste olarak yayınladı. https://www.forbes.com/sites/
Havacılık sektöründen tanıdığımız Boeing ve Honeywell firmalarının yanı sıra Microsoft, Carrefour, Daimler gibi firmalar ve önde gelen bazı Bankalar da Blockchain teknolojisini kullanıyorlar.
Son söz olarak, Atlasglobal’a dokunmadan geçemeyeceğim. Atlasglobal’in sahibi Murat Ersoy, 14 ay öncesinden başlayarak, çalışanlarına, “benim param var, yurt dışından getireceğim, biz Ersoy Ailesiyiz, bizde kimsenin parası kalmaz, ailemin varlıkları ile paranızı 10 defa öderim” diyerek uyuttuğu ve kandırdığı Atlasglobal Mağdurlarına olan borcunu, emekçinin alın terini, kul hakkını, işçinin, ailesinin ve tüyü bitmemiş çocuklarının haklarını bir an önce ödemesini, Türk Sivil Havacılık tarihine geçen bu kara lekeyi bir an önce borcunu ödeyerek temizlemesini bekliyoruz. Murat Ersoy, hiçbir zaman benim param yok demedi, param var ödeyeceğim dedi. O zaman biz de kendisine #ÖDE KURTUL diyoruz.
2021 yılının ikinci yarısında, aşılamanın başarılı olması ümidi ve hayatımıza giren yeni normaller ile birlikte, daha kolay seyahat edebilir, daha güvenli çalışma koşullarına sahip olma, önümüzdeki yıllarda ise, düzgün ve dürüst işverenlerle çalışma imkanlarının olduğu, geçtiğimiz sürede kaybedilen emek, işgücü, zaman ve paranın tekrar kazanılacağı bir dönem olmasını diliyorum.
Hepinize, sağlıklı günler diliyorum.