Almanya’daki bir grup bilim insanı havacılık ve uzay yolculuğunda tasarruf ve hız sağlayacak yenilikçi icatlar üzerine çalışıyor.
Bu icatlardan bir tanesi ‘URBAN LINER’. Münih Teknik Üniversitesi bir grup öğrenci bu uçak tasarımlarıyla NASA ve Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) açtığı ortak yarışmada 2017 birincisi oldu. Urban Liner adlı proje sessiz ve göze çarpmayan elektrikli motorlar uçağın kuyruk kısmındaki standart motoru destekliyor. Bu hibrid çalışma sistemi yakıt tüketimini aynı boyutlardaki geleneksel uçaklara kıyasla yarı indirebilecek ve azot oksit salımını yüzde 80 azaltabilecek.
Bu projelerden iddialı bir diğeri ise, Dresden Ürün Sanallaştırmaya Yönelik Yazılım Yöntemleri Merkezindeki üstün bilgisayarlarla uçakların bire bir sanal modellerinin oluşturulmasına yönelik.
Gerçek uçakların bu dijital ikizleri pek çok avantaj sunuyor: Gerçek malzemeyle gerçekleştirilmesi gereken tasarım ve geliştirme süreçlerinden tasarruf ediliyor ve bir uçağın kullanım izni alana kadar gerçekleştirilmesi gereken zahmetli testlerin bir bölümü sanal olarak gerçekleştirilebiliyor. Hamburg’daki bir partner kuruluş yürüttüğü araştırmalarla bir uçağın tamamının bakım gözlem sürecini dijital olarak gerçekleştirebiliyor. Böylece yüzlerce ton ağırlığındaki gerçek uçağın bakım çalışmalarına destek oluyor.
https://youtu.be/7o3J8s5AGS0
Bremen’deki Airbus şirketinin geliştiricileri ise kıtalar arası bir işbirliği projesi çerçevesinde Avrupa Servis Modülü (ESM) adlı uzay modülünü geliştiriyorlar. ABD’deki NASA’nın mürettebat modülüyle birleştirilecek olan bu modül, ilk deneme uçuşunu 2019 yılında yapması planlanan Orion ESM adlı uzay aracına dönüşecek. 2021’de Ay’ın etrafını dolaşacak ikinci uçuştaysa insanlı mürettebat da yer alacak. Aracın ana motoru ESM’nin içinde yer alıyor. Bu modüldeki güneş panelleriyle kaplı dört kanat da gereçlerin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Servis modülünün klima sistemleriyse astronotlar ve kargo için uygun sıcaklığın un uygun biçimde düzenlenmesini sağlayacak.