Havaalanlarında büyük tehlike

Havaalanları civarında uçuş tehdidi yaratan ve yüksek yapılar ile yüksek gerilim hatlarından oluşan “Mania” konusunda Sayıştay’dan uyarı geldi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi raporunda Türkiye’de bu konuda 80 bin 412 mania olduğu belirtildi. Tehlike bakımından Kahramanmaraş Havaalanı ilk sırada yer aldı. İstanbul Atatürk Havalimanı ise 2’inci sırada bulunuyor. Geçen yıl Şırnak’ta meydana gelen helikopter kazasına dikkat çeken Sayıştay, “Manialar konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.
“Mania”, hava araçlarının uçuş güvenliğini, tehdit eden, belirlenen yükseklikleri aşan ve hava araçlarının yer hareketleri için kullanılan yüzeylerde bulunan bütün geçici, sabit ya da hareketli cisimlere deniliyor. DHMİ tarafından işletilen ve yapımı devam eden havalimanlarının civarında 2016 yılı sonu itibariyle 80 bin 412 adet doğal ve yapay mania bulunduğu tespit edildi. İşte, bazı havaalanlardaki “mania” durumu:
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 10 bin 749 mania bulunurken, rekor, 19 bin 394 maniayla Kahramanmaraş Havaalanı’nda. Balıkesir Merkez Havaalanı’nda 10 bin 451, Erzincan Havaalanı’nda 9 bin 664, Trabzon Havaalanı’nda 6 bin 635, Diyarbakır Havaalanı’nda 3 bin 711, Uşak Havaalanı’nda 2 bin 282, Çanakkale Havaalanı’nda bin 693, Batman Havaalanı’nda bin 929, Ordu-Giresun Havaalanı’nda bin 432, Hakkari Yüksekova Selahattin Eyyubi Havaalanı’nda ise bin 51, mania bulunuyor. Ankara Esenboğa’da 7, İzmir Adnan Menderes’te 17, Antalya Havalimanı’nda 25, Muğla Dalaman’da 47, Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda 453 maniaya rastlandı.
“13 ASKER MANİA KURBANI”
Sayıştay raporunda, geçen yıl Şırnak’ta meydana gelen ve 13 askerin şehit olduğu helikopter kazasına da değinildi. “Şırnak’ta yaşanan helikopter kazası da maniaların uçuş emniyeti açısından ne kadar büyük tehlike yarattığını ortaya koymuştur” diyen Sayıştay, şunları dile getirdi:
“Bu üzücü olayların yaşanmaması amacıyla tüm ülke genelinde maniaların tespiti, önlenmesi veya kaldırılması çalışmalarını yürüten SHGM başkanlığında valilikler, belediyeler, komutanlıklar ve diğer ilgili kuruluşların katılımıyla belirli aralıklarla sürdürülecek çalıştaylar yapılması, böylece, maniaların uçuş, can ve mal emniyeti açısından yarattıkları tehlikenin önemi hususunda farkındalık yaratılması, maniaların önlenmesi veya kaldırılması hususunda alınacak tedbirlerin belirlenmesinin sağlanması gerekmektedir.”(sözcü)

Exit mobile version