Havaalanı’nda aletli İniş Sistemi (ILS) Çalındı

Afrika, Güney Nijerya Benin Havaalanı’nda aletli İniş Sistemi Çalındı.
Aletli İniş Sistemi (Instrument Landing System- ILS), uçağın piste hassas iniş yapmasını sağlayan, navigasyon sistemleri arasında en çok bilinenidir.
ILS 1940’larda geliştirilmiştir. 1949 yılında ise ICAO komisyonları tarafından kabul edilmiştir.
Bugün çoğu havalimanında kullanılan en pratik iniş sistemidir. Ana amacı, pilota iniş için uygun hattı ve irtifayı verir. Buna ilaveten diğer navigasyon sistemleri ile kullanılabilir bir sistemdir. ILS genelde kötü hava koşullarında kullanıldığı için atmosferik olaylardan kesinlikle etkilenmez ve uzun ömürlüdür.

Çalışma Prensibi

Localizer ve Glide-Slope radyo vericileridir. Bu vericilerden gönderilen sinyaller kokpitteki alıcılar sayesinde pilotlara ulaştırılır. Localizer uçağa pistin orta noktasını buldurmaya çalışır. Glide-Slope ise uçağın süzülüşünü 3º yapmak için çalışır.

Yer Ekipmanları

►Localiser Anteni veya Localizer (Yerleştirici); Localizer anteni ya da basitçe localizer (yön bulucu – LLZ), 108-112 Mhz frekansları arasında frekans üretirler. Bu frekanslar uçağı piste doğru yönlendirir, sadece uçağa yön bilgisi verir. Frekanslar pistten 55 km’ye kadar ulaşabilir. Localizer antenleri genellikle yaklaşma ışıkları arasında bulunur ve pistin 300 metre gerisinde konumlanmıştır.

Nijerya’da Havaalanı, federal hükümete ait olup devlet tarafından işletilmektedir. Bu ekipman, daha birkaç gün önce uçakların 24 saat iniş-kalkış yapmalarını sağlamak amacı ile satın alınarak hizmete verilmişti.
Başka diğer ekipmanların da çalınmış olması üzerine konuşan yetkililer,Araştırma ve soruşturmaların devam ettiğini belirtiyorlar.

Exit mobile version