HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ ADAYLARINDAN AÇIK MEKTUP

Üçüncü Hava limanı ülkemiz ve dünya havacılığı için çok büyük bir şans. İnşaat çalışmaları hızla devam ederken, kamu kuruluşları ve özel şirketler de hızla çalışmalarına devam etmekte. DHMİ Genel Müdürlüğü de mevcut ve ortaya çıkacak Hava Trafik Kontrolörü ihtiyacı için yetiştirilmek üzere Hava Trafik Kontrolörü adayı alımlarına sayıları arttırarak devam etmektedir.
Artan aday sayısının bir kısmının eğitimleri, İstanbul Atatürk Hava Limanı Hava Trafik Müdürlüğü bünyesinde yapılmaktadır. Fakat normalde 18 ay sürmesi gereken eğitim hızlandırılarak 6 aya indirilmiştir.
Bu durum neticesinde yıllardır SHGM ve uluslararası şartlarla belirlenmiş eğitim formatı değiştirilmiştir. Titizlikle sürdürülmesi gereken eğitim süreci bir oldu bittiğe getirilmektedir. Aday personel olan bizlerin eksikleri ve yetersizliği göz ardı edilerek sadece ihtiyaç olan sayının tamamlanması adına tüm sınavlar ve eğitim özensiz bir şekilde yapılmaktadır.
Aşağıda anlatmaya çalışacaklarımız, başlıca problemlerimizdir;
–   Biz adaylar hayati öneme sahip kule/yaklaşma eğitimlerini eksik almış bulunmaktayız. Bir bütün olan hava trafik eğitimi bu şekilde yarım ve eksik tamamlanmıştır.
–   Bu eksik eğitim sebebiyle; adaylar olarak bütünü görmekte zorlanmaktayız.
–   Adaylar olarak bir kısmımız kuleye, bir kısmımız radar hizmetine dair hiçbir şey bilmemekteyiz. Geçmemiz gereken lisans sınavı için gerekli yeterlilikte alt yapımız bulunmamakta.
–   Tarafımıza eğitici belgesi ( OJTI ) olmayan kişiler tarafından işbaşı eğitimi verilmekte.
–   Defalarca TEHLİKELİ YAKIN GEÇİŞLER, PİST İHLALLERİ ve OLAYLAR atlatılmıştır. Yaşanacak hadiselerde sorumluluğun kimde olduğu belli değildir.
–   Tecrübeli ve eğitici belgesi bulunan personel çalışmak ve bizleri eğitmek istememekte; henüz 1-2 yıllık tecrübesi olan kişiler tarafından çalıştırılmaktayız.
–   Nitelikli bir işbaşı eğitimi verilmemekte. Havacılık emniyetinin şu an ve ileride riske atıldığı ortadadır.
–    Yaptığımız eleştiriler ve şikâyetler yanlış anlaşılmaktadır. İdareciler tarafından şikâyette bulunmamamız, bir şekilde bu durumun kılıfına uydurulacağı, ses çıkarmamız halinde bizim sıkıntı yaşayacağımız söylenmekte.
–   Genel Müdürlük, SHGM ve Eğitim Daire Başkanlığının mevcut durumla ilgili bilgisi yok.
–   Çalışma pozisyonlarımız incelendiğinde kimlerin kaç saat kimler ile çalıştığı, hangi yetkisi olmayan kişiler tarafından çalıştırıldığı ortaya çıkacaktır.
–   Hava Trafik Kontrolörü adayı Stajyer Kontrolörler olarak, arkadaşlarımızla beraber ne yapacağımızı                                               bilmemekteyiz! Endişeliyiz! Korkuyoruz!
Lütfen durumu inceleyin. Lütfen araştırın. Siz habercilerden başka çaremiz kalmadı. Hata yapmaktan herhangi bir kazaya ya da olaya sebebiyet vermekten korkuyoruz.
     Eğitimimiz eksik! Yaptığımız iş çok önemli fakat İstanbul hava trafik idaresi bu durumu önemsememekte. Bu şekilde ulaşabildiğimiz yerlere sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.
 

Exit mobile version