Hava Trafik Kontrolörlerinden Eylem Kararı: Talepler Yine Görmezden Gelindi

Hava Trafik Kontrolörlerinden Eylem Kararı: Talepler Yine Görmezden Gelindi

Geçtiğimiz yıl eylül ayında hava trafik kontrolörlerinin özlük hakları için başlatılan inisiyatif almadan çalışma faaliyeti, Ulaştırma Bakanlığı’nın torba yasasına eklenecek kanun maddeleriyle çözüleceği vaadiyle ara verilmişti. Ancak, bu sözlerin ardından yapılan çalışmaların yine “bürokratik engellere” takıldığı ve sürecin akamete uğradığı öğrenildi.

Umut Vadeden Söylemler Hayal Kırıklığına Dönüştü

Havacılık sektöründe rekorlar kıran hava trafik kontrolörlerinin talepleri bir kez daha görmezden gelindi. Aylarca süren umut dolu beklentiler, derin bir hayal kırıklığına yerini bıraktı. Avrupa’nın zirvesine taşınan performansları ve ülkemize sağladıkları ekonomik katkılara rağmen, kontrolörlerin özlük hakları hala emsallerinin çok gerisinde.

EUROCONTROL Ülkeleri Arasında Geride Kaldık

EUROCONTROL teşkilatındaki 41 ülke, hava trafik kontrolörlerine daha iyi ücretler ve özlük hakları sunarak ülkelerine daha fazla döviz girdisi sağlarken, Türkiye’de bu konuda ilerleme kaydedilemiyor. Sayıştay Başkanlığı KİT raporlarında ve diğer resmi belgelerde yıllardır vurgulanan bu husus, ülkemizde bir arpa boyu yol katedilemiyor.

Büyük Ekonomik Kayıplar

Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonuyla hantal bürokrasiyi ortadan kaldırma çabalarına rağmen, hava trafik kontrolörlerinin taleplerinin yok sayılması kabul edilemez. Bu keyfi engellemeler nedeniyle ülkemiz her yıl yüzlerce milyon Euro döviz kaybına uğruyor. Kamuda tasarruf paketinin tamamı ile 100 milyar liralık tasarruf hedeflenirken, sadece hava trafik kontrolörlerinin taleplerinin karşılanmaması nedeniyle her yıl yaklaşık 20 milyar liralık kayba uğranıyor.

Eylem Kararı Alındı

HTK-SEN Sendika Yönetim Kurulu, hava trafik kontrolörlerinin özlük hakları için yeniden inisiyatif almadan çalışma faaliyetine devam etme kararı aldı. Bu doğrultuda, 24-25-26 Mayıs 2024 tarihlerinde inisiyatif almadan çalışma faaliyeti icra edilecek ve taleplerimiz yerine getirilinceye dek bu faaliyet kararlılıkla sürdürülecek.

Exit mobile version