featured

Hava-Sen: COVID-19 ile ilgili İşveren Sorumluluğu…

COVİD-19 İLE İLGİLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALARAK ÇALIŞTIRDIM DİYEN İŞVEREN SORUMLULUKTAN KURTULUYOR MU?

COVİD-19 UN HENÜZ BİLİNMEYEN UÇUŞA VEYA ÇALIŞMAYA ENGEL YAN ETKİLERİ İLERİDE SAĞLIK MUAYENELERİNDE ORTAYA ÇIKINCA …..

Koronavirüs salgını nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın direktifleri doğrultusunda alınan önlemler ve verilen sağlık hizmetleri kapsamında hayatın birçok alanında her gün yeni bilgiler edinmekteyiz.

Böylesine riskli bir dönemde hala hizmet vermek zorunda kalan işçilerin hukuki haklarının ve zarara uğramaları halinde hukuki taleplerinin neler olduğu hakkında bir çalışma başlattık. Görülen iş ve/veya mesleğin ifası esnasında viral enfeksiyona maruz kalan çalışana, hak arama yollarında ve yasal çözüm bulma sürecinde sadece İş Kanunundan değil, Tıp Hukuku, Sağlık Hukuku ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı ve benzeri tüm kaynaklardan faydalanılmalıdır. Maske gözlük, tulum, dezenfektan ve hatta aşı gibi koruyucu malzeme kapsamında sayılan teçhizatın %100 korumadığı bilinmektedir ve her gün yeni revizyon gelmektedir.

Viral enfeksiyon dahil olmak üzere sigortalı bir çalışanın başına gelen durumun hangi hallerde iş kazası kapsamına gireceği, bu konuda alınan Yargıtay kararları, Covid hastalarının işverene bildirimini nasıl yapması gerektiği, hangi kayıtların mutlaka tutulması gerektiği, hali hazırda yaşanan bu hastalık sebebiyle özellikle havacılık çalışanlarının ileride meydana gelecek sağlık problemlerinde işverenin sorumluluğunun ne olacağı gibi birçok sorunun cevabının verilebilmesi için mutlaka bir çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.

Bu çalışmaların sonucunda yaşanacak iş gücü kaybının bir tazminat hakkı doğurup doğurmayacağının yanı sıra olası vefatların ardından varislerin hakları ve hukuki mücadeleleri sürecinde neler yapılması gerektiği de ayrıca önemlidir.

Yukarıda açıklananlar doğrultusunda Covid-19 geçirmiş daha sonra iyileşmiş olanların bu enfeksiyon nedeniyle kalıcı sağlık sorunları yaşayıp yaşamayacağı, uçucu personelin geçici veya kalıcı lisans kaybına uğrayıp uğramayacağı, virüsün teşhis ve uzun dönemde etkileri konusunda belirsizlikler hatta bilinmezlikler gözetildiğinde, virüsün nerede kapıldığı konusunu da içeren çalışmalar başlatılmalıdır.

Önümüzdeki dönemde bu virüs nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarının uçuşa elverişlilik değerlendirmelerinde karşımıza nasıl çıkacağı hususunda hazırlıklı olmak için, bu süreçte yaşananları kayıt altına almak ve çıkabilecek sorunlara destek olabilmek amacıyla HAVA-SEN olarak bu çalışmayı başlatıyoruz.

Havacılık çalışanlarından bu hastalığı geçirenler veya bu hastalık hakkında bilgi verebilecek olan herkesin her türlü bilgiyi HAVA-SEN’ e ulaştırması önem arz etmektedir. Ulaştırılan her bilgi sadece çalışmada kullanılacak ve kişisel verilerin korunması kanununa uygun olarak saklanacak katılımcıların özel bilgileri (isim, soyadı, meslek, unvan, yaş vb.) hiçbir özel veya kamu kuruluşu ile paylaşılmayacaktır.

info@havasen.org.tr adresine mail atarak ya da 05322413107 numaralı WhatsApp hattımıza isim soyadı TC kimlik no ve  iletişim bilginizi yazarak kısaca durumu özetlemek suretiyle çalışmamıza katılabilirsiniz.

HAVA-SEN YÖNETİM KURULU

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 4 yıl önce

    Çok önemli bir uyarı. Herkesin başına gelebilir. Sendikanın bilgilendirmesi değerli.

    Cevapla