Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi Kuruluyor.

ASELSAN ve ROKETSAN tarafından yürütülen Hava ve Füze Savunma Projelerinin; geliştirme ve seri dönemlerindeki sistem/alt sistem üretim, entegrasyon, test ve doğrulama faaliyetlerinin etkin bir şekilde yapılabilmesi için özel üretim ve test altyapılarına ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla ASELSAN Temelli Başkent Organize Sanayi Bölgesi arazisinde (BOSB) kurulacak olan Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezinin (HSTEM) 2019 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Hava ve Füze Savunma Projeleri kapsamında geliştirilen sistemlerin fiziksel boyutlarının büyük olması, otonom veya takım halinde kullanılabilmesi gibi durumları göz önüne alındığında sistemlerin üretim, entegrasyon ve testleri için geniş kapalı/açık alanlar gerekiyor. HSTEM, projelerin sonradan ortaya çıkacak ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde genişlemeye açık bir mimaride yapılandırılıyor. HSTEM, sistemlerin üretim, entegrasyon ve zorlayıcı performans doğrulamalarında kullanılacak altyapılardan oluşacak.
ROBOSİM – Dinamik Hedef Test Altyapısı
Hava ve Füze Savunma Sistemlerinin gerçek hayatta karşılaşabileceği hedeflerin yanca ve yükseliş açısal hareketlerini de içerecek şekilde açık alanda benzetimi amaçlı kullanılacak. Bu altyapıda kablo-robot teknolojisi kullanılarak içerisine elektro-optik ve radar hedef simülatörleri yerleştirilen kabinlere yanca ve yükseliş ekseninde hareket yeteneği kazandırılacak. Bu sayede tekli/çoklu hedefler içeren zorlayıcı angajman senaryolarının açık alanda benzetimi mümkün olacak. ROBOSİM altyapısıyla sistemlerin zorlayıcı hedef tespit, takip gibi performans testleri ve etkinlik doğrulamaları kontrollü, tekrarlanabilir ve güvenilir bir test ortamında yapılabilecek.

Sistem Test, Ayar ve Kalibrasyon Altyapısı
Bu altyapı, sistemler üzerindeki radar ve elektro-optik algılayıcıların fonksiyonel testleri, görüş/algılama hatlarının (nişan hattı) hassas olarak kendi içerisinde ve sonrasında nişan hattı ile atış hattının (namlu hattı) hassas olarak çakıştırılmasına yönelik ayar ve kalibrasyon faaliyetlerinde kullanılacak. Bu altyapı, sistemlerin yerleştirileceği önü açık, üstü kapalı bir bina ve hedef simülatörlerin yerleştirileceği test kulesinden oluşuyor.
Test Kontrol Merkezi
Açık test alanındaki tüm test faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, uzaktan kontrolü, testler sırasında/sonrasında elde edilen verilerin kayıt, analiz ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılacak.

Test Parkurları
HSTEM’de sistemlerin dinamik koşullar altında performanslarının ölçülmesi ve iyileştirilmesi için askeri standartlar ile tanımlanan özel test parkurları (Sekiz, Stabilizasyon, Sabit / Hareketli Rampa vb.) yer alacak.
Kapalı Atış Poligonu
Geliştirilmekte olan silah ve mühimmat sistemlerinin atışlı test ve doğrulama faaliyetlerinde kullanılacak. Kapalı Atış Poligonu, 35-40 mm kalibreye kadar silahlar ile atış yapılabilecek yaklaşık 200 m atış mesafesine olanak sağlayacak şekilde yapılandırılıyor.
Hedef Karakterizasyon Laboratuvarı
Gerçek hedefler üzerinde Elektromanyetik ve Kızılötesi ölçüm ve analiz amaçlı kullanılacak. Bu sayede, Hava ve Füze Savunma Sistem gereksinimlerinin daha doğru bir şekilde tanımlanması, sistem tasarım, algoritma geliştirme, simülasyon ve test ortamında gerçek tehdit iz modellerinin kullanılması ve çok daha etkin sistem çözümlerinin oluşturulması mümkün olacak.
Sistem Üretim ve Entegrasyon Binası
Defence Turk’te yer alan habere göre, HSTEM’de Hava ve Füze Savunma Projelerinin seri üretim ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte Sistem Üretim ve Entegrasyon Binası yer alacak. Ayrıca üretime giren ve üretimden çıkan sistemlerin yerleştirileceği Kapalı Park Binası da olacak. HSTEM ile kazanılacak altyapı ve yetenekler sayesinde Hava ve Füze Savunma Sistemlerinin çok daha etkin bir şekilde geliştirilmesi, test/doğrulama, entegrasyon ve seri üretim faaliyetlerinin yapılması imkânına sahip olunacak. (Akşam)
Exit mobile version