HAVA İŞ’TE TÜZÜK DEĞİŞMİŞ…

hava-iş-logo-degişimi

 

Değerli okurlar, geçen hafta THY’deki yetkili sendikaya bir çağrı yapmış ve 2021 Ekim ayında değiştirdikleri tüzük metnini siteye koymasını istemiştik. 1 hafta geçti, yaz tatilindeki sendikamızdan ses çıkmadı. Biz de uygulamalardan nasıl bir değişik yaşandığını saptamaya çalıştık.

2013 sonunda Tatlıbal Hava iş Başkanı seçildiğinde, Hava iş Yönetim Kurulu 9 kişiden oluşuyordu. Başkanın yanısıra başkan yardımcısı,  genel sekreter,  mali sekreter, eğitim sekreteri,  teşkilat sekreteri, üç de sekreter yardımcısı (genel sekreter, teşkilat, eğitim) seçimle belirlenmişti.

2017’de kamyoncuların, Marmaray’cıların, demiryolcuların Hava iş delegesi olarak katıldığı Genel Kurulda Tatlıbal ekibinin hazırladığı değişiklikle Yönetim Kurulunun yapısı değiştirildi. Sayı yine 9 olarak kalmıştı. Başkan yardımcısı, genel sekreter, mali sekreter, eğitim sekreteri ve teşkilat sekreteri unvanları korunmuş, sekreter yardımcılıkları kaldırılarak yerlerine 1 mevzuat sekreteri, 2 de genel yönetim kurulu üyeliği kadroları oluşturulmuştu.

HAVA İŞ YÖNETİMİ AYLARDIR EKSİK… 

Bundan 10 ay önce Ekim 2021’de yapılan ve rakip çıkmadığı için dikensiz gül bahçesi tadındaki Genel Kurul kapalı devre usulü ile gerçekleştirilmiş ve yap-boz tahtasına dönen Yönetim Kurulu bir kez daha değiştirilmişti. Yönetim Kurulundaki sayı 9’dan 7’ye düşürüldü. Başkan yardımcısı sayısı 3’e çıktı. Bu yardımcıların görev sahaları mali, teşkilat ve eğitim olarak belirlendi. Hayrettir, genel sekreter kadrosu korundu. Kalan 2 üye de Genel Yönetim Kurulu üyesi olarak belirlendi. Yapılan seçim sonucunda  seçilen bu 7 kişiden biri olan Genel Yönetim Kurulu üyesi Kaptan Pilot, seçimden 2-3 ay sonra istifa ederek Yönetim Kurulundan ayrıldı. Normalde bu üyenin yerine yönetim kurulu yedek listesinde en fazla oy alan üyesinin getirilmesi gerekiyordu. Aradan 6 ay geçti ama Hava İş Yönetim Kurulu 6 kişi ile çalışıyor. Sendikanın sitesine girdiğinizde Yönetim Kurulu olarak sadece 6 kişiyi görüyorsunuz. Nedense yedekten bir kişinin Yönetim Kuruluna getirilmesi işlemi yapılmıyor. Acaba Tatlıbal , en fazla oy alan yedek yönetim kurulu üyesine güvenmiyor mu? Bu bence açık bir hukuksuzluk. Belki o yedek üye gelse bazı kararlara katılmayacak, karşı görüş yazıları yazacak, belki diğer yönetim kurulu üyelerini ikna edecek, farklı kararlar çıkmasını sağlayacak. Bakalım daha neler duyacağız parası bol sendikamızda… Tüzükte başka ne gibi değişiklikler yapıldı, bilmiyoruz. Ama iyi haber, aidatları artırmamışlar. Ondan eminiz.

AMBLEM NİYE DEĞİŞTİ?

Hava İş sitesine girdiğimde bir ayrıntıyı farkettim. Hava İş’in yıllardır kullandığı klasik kartal ambleminin tam ortasına bir ay-yıldız eklenmiş. Bayrağımıza kimsenin itirazı yok da bir sendika yönetimi böyle kafasına göre amblemde değişiklik yapabilir mi veya amblemini değiştirebilir mi? Türk bayrağının ve bayrak sembollerinin kullanılması için yasal bir düzenleme veya izin süreci yok mu? Bu karar Genel Kurulda mı alındı yoksa Yönetim Kurulu tarafından mı uygun görüldü. Soru çok da cevap yok. Yarın çıkıp “biz amblemdeki kartalı değiştiriyoruz, yerine serçe koyuyoruz” derseniz ne yapacağız. Madem böyle bir niyetiniz vardı, üyeleriniz arasında bir anket yapsaydınız. Çok değişik fikirler çıkacağına eminim. Hatta uç fikirler bile… Birileri çıkıp mesela karga olsun diyebilir, birileri akbaba… Veya birileri de “dut yemiş bülbül” önerisinde bulunabilir. Siz de soranlara “sendikamızda demokrasi var.” dersiniz, fena mı? Yanlız sakın kamyoncu delegelere sormayın, Yoksa korkarım amblem “el frenine” dönüşüverir !

Exit mobile version