HAVA İŞ’TE DELEGE SAYISI NASIL DEĞİŞMİŞ?

Değerli okurlar, yaklaşık 3 aydır devam eden maraton sona erdi ve beklenen sonuç alındı. Nakliyat firmalarından gelen 130’a yakın kamyoncu delegenin 300 kişilik delegasyonda ağırlığı oluşturduğu bir Genel Kurul’dan başka ne sonuç çıkabilirdi ki? Genel Kurul ile ilgili geniş bir değerlendirmeyi önümüzdeki günlerde yapacağım. Hele şu 40’a yakın maddesinin değiştirildiği belirtilen tüzüğü bir görelim. Sahi, aradan on beş gün geçti ama değiştirilen tüzük hala yayınlanmadı. Alınan diğer kararlar da öyle…Niye web sitenize koymuyorsunuz beyler? Yayınlayın da üyeler okusun…
Şimdi bu Genel Kurul’un bize gösterdiklerine gelelim:
– 2013 faciası yaşanmadı. Uçuş İşletme delegeleri her türlü engellemelere karşın Genel Kurul salonuna eksik de olsa girdi. En deneyimli kaptanından en genç F/O’ya, kabinden gelen omurgalı delegelere teşekkür ediyor, gönülden kutluyorum. Uçuş İşletme’nin 2013’de çiğnenen ve çiğnetilen onurunu kurtardılar. Tam 8 sene sonra Uçuş İşletme, Genel Kurulda yerini aldı. Neler olmuş Genel Kurulda, bir göz atalım şimdi…
GENEL KURULDA ÇİÇEK ABBAS VE ŞAKİR’İ ARAYANLAR…
– 55 yıl sonra Hava iş Genel Kurulu “kravatlı kamyoncularla” tanıştı. Salonda bir tane bile kamyoncu göremeyenler hala Çiçek Abbas filminde kalmışlar herhalde…Şoför deyince Şakir ve ona öykünen  muavini Çiçek Abbas gibi, kırmızı montlu, turuncu atkılı, ayağı postallı, kasketli tipler bekliyorlardı anlaşılan…21. yüzyıldayız beyler…Kamyoncular da çağa ayak uydurdu…Haa bazı “münafık şer odakları”, kamyoncu kisvesi altında Sendika avukatının kızkardeşinin, Hava İş binasını tadil eden mimarın akrabasının delege olarak yazıldığını söylediler. Olacak o kadar canım…Genel Kurula renk katmak lazım…
– Hava İş’in sendikal izin talep etmediği için Genel Kuruldan 4-5 gün önce uçuşa gitmek zorunda kalan pilotlara oylamanın yapılacağı gün “boş gün” bildirimi de dahiyane idi ! Küba’da, Japonya’da, Kore’de olan delegeler 1970’lerin Uzay Yolu filmindeki Mister Spock’a ateş püskürmüşlerdir herhalde…Öyle ya “ışınlanma” konusunda 40 yılda bir arpa boyu yol alamadı bilim ve teknoloji !
AFERİN THY, TARAFSIZLIK BÖYLE OLUR !
– THY’nin “tavşana kaç tazıya tut” oyununu pek sevdiğini de anlamış olduk. TALPA ve TASSA yönetim kurulu üyelerini ayda en az bir kez görevli sayıp boş gün veren hatta bu konuda devam uygulamalarında “TALPA/TASSA Meşguliyeti” diye kod oluşturan THY yönetimi, yasanın açık hükmüne rağmen seçilmiş sendika delegelerinin 4 yılda bir kez kullanacağı sendikal izinleri kullandırmadı. Hadi Sendika hukuku tanımayıp sizden sendikal izin istemedi, peki siz Ekip Planlama’nın mümtaz yöneticilerine “Şu delegeleri 11-12 Kasım günü boş bırakın da, biz bu olayda taraf olduğumuz izlenimi uyandırmayalım.” diyemediniz mi?
YÖNETİME NAKLİYATÇI DELEGE DE GİRDİ…
– Son yazımda kamyoncular için de temsilde adalet istemiştim. Öyle ya, Genel Kurulun % 40’ını oluşturan nakliyat şirketi delegelerinin yönetimde temsil edilmemesi haksızlık olurdu ! Sağolsun Sendika yönetimi bu çağrımı duymuş olmalı ki, nakliyatçı bir delegeyi Genel Başkan Yardımcısı yaptı. Serdar Uygur isimli delege 2016 başından beri sendikada danışman, avukat gibi ünvanlarla görev yapmıştı. , 2017’nin ilk aylarında önce Hamdi Topçu ile beraber Borajet’e gitti. 1 ay sonra bu macera bitince de rivayet o ki, Şeyda Nakliyat isimli firmaya girdi. Şeyda’yı hatırlayacaksınız, hani 6 Ekim 2016’da kurulan, kurulduktan 19 gün sonra Hava İş’in 23.600 TL gönderdiği, Ocak, Mayıs ve Temmuz aylarında 353.400 TL daha havale ettiği Şeyda Nakliyat… Hani, Serdar  beyin kızkardeşi Meryem Uygur’un da delege olarak yazıldığı Şeyda Nakliyat…İşte Serdar Uygur 130 civarındaki nakliyatçı delegeyi temsilen yönetime girdi. Efendim, Serdar bey 2004-2015 arasında THY’de çalışmış da, havacılıktan geliyormuş da… Geçiniz, sonuçta nerenin delegesi? Şeyda Nakliyatın… Neyse, havacıların sorunlarını büyük bir başarı ile çözen Hava İş bundan sonra Serdar beyin gündeme getireceği nakliyatçıların ve kamyoncuların sıkıntılarına da çözüm yolu getirecektir !
– Yazıyı yazarken bir arkadaşımın uyarısı ile Hava İş sitesine girdim. Ali Kemal Tatlıbal’ın Genel Kurul açılış ve kapanış konuşmalarının videolarını koymuşlar. Toplamda 1 saate yaklaşıyor. İlginç bir konuşma…
Daha önce “Hakkımızdaki iddiaları Genel Kurul’da tek tek cevaplayacağım” diyen Tatlıbal yaptığı konuşmada topu yargıya atmış. “Davalar sürüyor.” demiş de, açıkçası ben anlamadım. Siz hakkınızdaki akçeli iddialarla ilgili “bunlar yalan ve iftira” deyip mahkemeye mi gittiniz? Yoksa sizin hakkınızda mı davalar açıldı? Aydınlatırsanız seviniriz. Bizim sitede, gazete ve TV’lerde pehlivan tefrikası gibi yayınlanan, İskender Kaptanın da konuşmasında dile getirdiğini öğrendiğim iddialar cevapsız kaldı anlayacağınız….
“BÖYLE OLMAZ, DELEGELİKLERİ YENİDEN DAĞITIN !”
Bana göre konuşmanın en çarpıcı bölümü tüzük değişiklikleri ile ilgili olanıydı. Delege dağılımı yapılmış, Başkan beyin önüne getirmişler. O da bakmış ki Uçuş İşletmeye 10-15 delegelik düşüyor “Olmaz demiş.” Devam ediyor Başkan bey “Ben dedim ki, bu bir haksızlık. Bu bir adaletsizlik. İstedim ki, 10-15 kişi olamaz. Her üye olan şirkete bir temsil hakkı verme zorunluluğu da tüzükteki maddeyle sabit.” Bulduğu çözümü de anlatıyor Tatlıbal:” Şubelerin etki alanını genişlettik. Bu şekilde de uçuşa 86 delegenin gelmesini sağladık. Genel Merkeze de sadece İstanbul’un Avrupa yakasını bıraktık. Yani 326 şirket varken 151 şirkete düşürdük.” İnanılmaz sözler…Yani gönlü gani başkanımız yapılan kaydırmalarla İşletmenin delege sayısını artırmış. Buradan şu sonuç çıkmaz mı, demek ki biraz daha kaydırma veya birleştirme yapılsa İşletme 150 delege ile de temsil edilebilirmiş. Veya 85’den de daha az olabilirmiş bu sayı ! Gerçekten inanılmaz…Bir kişinin iki dudağının arasında koskoca Hava İş’in geleceği. Yahu arkadaş bu işin bir mantığı, hesabı yok mu? Nasıl olur da, bir kişi delege dağılımını beğenmedi diye kartlar yeniden karılır, delegelikler tekrar dağıtılır?
“BİR SOR BAKALIM, TÜZÜĞÜ NİYE DEĞİŞTİREMEDİM?”
Herhalde medyada yer alan “niye tüzüğü değiştirmedin?” itirazları dikkate almış olmalı ki, Başkan bey konuşmasında onu da cevaplıyor:” Efendim tüzüğü değiştirmenin koşulu nedir? Delege tam sayısının salt çoğunluğu. Yani 151. Ben kaç oyla geldim? 133 oyla… Delegelerimin birçoğu, ayrılanlar oldu, istifa edenler oldu, yönetim kademesine geçenler oldu. Dolayısı ile değiştirme şansım yoktu.” Şimdi burada duralım. Başkan beyin 133 oyla seçildiği 2013 Genel Kurulunda yönetimindeki bazı arkadaşlarına 146 oy çıktığını da bir tarafa koyalım. Ali kemal bey, kimse sizden kendi grubunuzla bu işi çözmenizi beklemedi ki…2013’de siz ve arkadaşlarınızın dışında 97 uçuş delegesi ve 80 civarında da Ayçin delegesi vardı. Madem böyle bir düşünceniz vardı, Yönetim Kurulu olarak karar alır “Tüzük değişikliği” gündemli olarak Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapardınız. Bakın o 97 uçuş delegesinden en az 60’ı hala bu şirkette…Yani 2013 delegasyonunun 200’den fazlası hala üye…Dolayısı ile böyle bir çağrı yapsaydınız, Olağanüstü Genel Kurulu rahatlıkla toplar ve tüzüğü değiştirirdiniz. Haa tutun ki, belirtilen toplantı günü yeter sayıyı bulamadınız, toplantıyı açtınız ama 151’i bulamadınız. O zaman da çıkar “İşte gördünüz, Olağanüstü Genel Kurul’u toplamak istedim, ama gelmediler, oy vermediler. Ben de bu işi 2017 Genel Kurulunda çözeceğim” derdiniz, olur biterdi. Niye yapmadınız? Çünkü o olağanüstü Genel Kurulda çoğunluk muhalefette idi. Belli mi olur, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da var, değil mi?
Bu noktada, 1 sene önce bu köşeden yaptığım çağrının ne kadar önemli olduğunu da anlamış oldum. Ne demiştik o zaman? “97 uçuş işletme delegesinde 60’ı tüzük değişikliği için Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapsın. İlk imzaları da TALPA’daki işletme delegeleri atsın. Tüzük değişikliklerinden biri de 300 olan toplam delege sayısının artırılması olsun.” Biz yazdık, biz okuduk. Gelinen noktada tablo bu…  Özetle, 100’den fazla nakliyatçı delegenin katkısı ile tüzük değiştirildi, aldığımız bilgilere göre yönetime inanılmaz yetkiler verildi ve Tatlıbal ekibi yeniden seçildi. Sendika yönetimine ve onlara oy verenlere hayırlı olsun !
 

Exit mobile version