Zeytin Dalı grubuna karşı Uçuş işletmede liste çıkaran Hava iş Yönetiminin oy kullanmaya gelen uçucu personele, küçük kağıtlara yazılmış vaatler listesi dağıttığı öğrenildi.
Listede, yıllık izinlerin dörde bölünmesi en dikkat çeken vaat olarak görünüyor. Ancak her bir izin parçasının kaç günden oluşacağının belirtilmediği özellikle yaz aylarında kısa izinler verilmesi halinde bunun ekipleri memnun edip etmeyeceğine yer verilmediği görülüyor. Ayrıca İş Yasasında yapılan değişiklikle izinin 4’e değil 10 parçaya bile bölünmesi mümkün hale geldi. Çalışanlar dilerlerse yıllık izinlerini birer gün olarak dahi kullanabiliyorlar.
Lisans kaybı sigortasının 5 yıllık maaşla sınırlandırılması da diğer bir vaat. Ancak mevcut THY düzenlemesine göre sadece sağlık nedeniyle sigorta ödeniyor. Şahsi istekle uçuştan ayrılma, teknik olarak uçuştan men edilme ve ölüm hallerinde lisans kaybı sigortası ödenmiyor. Dolayısı ile, lisans kaybı sigortasının miktarından ziyade hangi hallerde verileceği önem taşıyor. THY’nin bu çapta bir genişletmeye yanaşmayacağı, kabul etse bile bu maliyetleri yine uçuş ekiplerinden çıkaracağını söyleyen deneyimli pilotlar “paradan geçtik, kapsamını genişletsinler yeter ama böyle bir vaatleri yok” diye konuşuyorlar.
Otel ve sosyal tesisi vaatleri ise, uçuş personelinin ilgi alanına girmeyen konular olarak değerlendiriliyor. Konuyla ilgili konuşan bir kabin amiri “Bizim derdimiz otel değil. Yılda 1 hafta tatil yapacak kadar para kazanıyoruz. Bizim asıl sorunumuz, tatil yapacak zamanımızın olmaması” şeklinde görüş bildiriyor.
Otopark vaadinin ise gerçeklerle bağdaşmadığı ileri sürülüyor.. TALPA’nın işlettiği otoparklardan yaklaşık 8.000 uçuş personelinin yararlandığını söyleyen eski bir TALPA yönetim kurulu üyesi “bu otoparklara yılda yaklaşık 6 milyon TL ödeniyor. 15.000 kişi üzerinden hesaplandığında yaklaşık 12 milyon TL gibi bir para ödenmesi gerekecek. Sendika zaten yılda 14 milyon TL aidat topluyor. Neredeyse tüm aidatları otoparka ödemeleri gerekecek ki, bu gerçekçi değil. Arkadaşlar hesap-kitap yapmadan söz vermişler.
Ayrıca havalimanı işletmecisinin bu düzeyde bir kapasiteyi topluca sendikaya vermesi mümkün değil. Zaten 3. Havalimanı otoparkının kapasitesi 18.000 araçlık” diye konuşuyor.
İş Kanununun ise yeterince tartışılmadan hazırlandığı ifade ediliyor. TBMM’de bekleyen yüzlerce yasa teklifi varken TÖSHİD ve THY’nin çıkarlarına zarar verecek bir yasanın kolay kolay çıkmayacağı düşünülüyor. Uçuş ekiplerinin asıl korkusu ise, yasayla birlikte bazı haklar alınırken kazanılmış bazı hakların kaybedilmesi.
Ancak asıl itiraz konusu ise geçmiş 4 yıl ile ilgili… 25 yıldır THY’de görev yapan bir Kaptan pilot “4 yıldır akılları neredeymiş? Ellerini tutan mı varmış? Niye yapmadılar da seçim günü gündeme getiriyorlar? Özellikle İş Yasasını niye son güne bıraktılar? Otopark için Atatürk ve Sabiha’da çözüm üretebilirlerdi. Parmaklarını bile kıpırdatmadılar. Tamamen seçim vaadi bunlar. İnandırıcı değil.” diye konuşuyor.