featured

HAVA İŞ VE THY’NİN İNSAFINA KALMAK…

HAVA İŞ VE THY’NİN İNSAFINA KALMAK…
Değerli okurlar, coronavirüste vaka sayısı bin civarında seyrederken 1 Haziran’dan itibaren açılma kararı alındı. En erken kapanan yerler en geç açılacak denilmesine rağmen lokantalar, cafeler, oteller açılmaya başlandı. Şehirlerarası seyahat kısıtlaması da kaldırıldı. Turizm sezonu açıldı. Uçak seferleri de 4 Haziran’dan öne alınarak bugün başlatıldı. Dua edelim de, bu erken açılma virüsü yine zıplatmasın…
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE SONA GELİNDİ.
Bu kararlar aslında “herşey normal, işinize gücünüze dönün, paranızı kazanın.” anlamına geliyor. Yüzbinlerce işyeri tekrar açılacak. Böylece devlet de bu insanlara yardım yükünden kurtulacak. 3 ay süreyle getirilen ücretsiz izin uygulaması, işsiz sayısı artmasın diye belki 1-2 ay daha uzatılabilir. Sonuçta devlete yükü adam başı 1.177 TL… Ancak ben Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının Haziran sonu itibarı ile sonlandırılacağını düşünüyorum. Yani Sayın Cumhurbaşkanına verilen bir defaya mahsus 3 ay daha uzatılma opsiyonu kullanılmayacak gibi görünüyor. Baksanıza, neredeyse tüm işyerleri açıldı. Hatta, ev, araç ve tatil kredi paketleri açıklandı. Bunun Türkçesi, “artık yardım mardım yok herkes ayaklarının üstünde dursun…” Peki bunun havacılık işletmelerine yansıması nasıl olacak? Anlaşıldığı kadarı ile, havayollarına verilen Kısa Çalışma Ödeneği desteği 30 Haziran itibarı ile kesilecek. Bu durumda, THY’nin öyle ya da böyle personel başına ortalama 3000-3500 TL devlet katkısından mahrum kalmasını ne şekilde telafi edeceği önem kazanıyor. Bu nedenledir ki, Eylül gibi başlayabileceği öngörülen havayolu taşımacılığının 1 Haziran’a çekilmesi ile havayolları ve özellikle de THY karar noktasına gelecek.
AYCI’NIN “İŞÇİNİN HAKLARINI VERECEĞİNE” İNANAN SENDİKA !
Bu açıdan bakıldığında, ücretlendirme ve istihdam politikasının önümüzdeki haftalarda masaya konulacağı anlaşılıyor. Tabii ki, THY yönetimi süreci yetkili sendika Hava İş ile götürmek zorunda. Aslına bakarsanız, HAVASEN’in bundan bir süre önce dile getirdiği gibi ücretlerde % 90’a varan indirim yapmasının, çalışanların bir bölümünü ücretsiz izne çıkarmasının da Hava İş’in onayı ile gerçekleşmesi gerekiyordu. Böyle bir protokol varsa niye açıklanmaz, anlaşılır gibi değil. Şimdi ise daha ciddi bir durum sözkonusu. Çünkü ücretlerde belli bir dönemle sınırlı olsa da indirime gidileceği konuşuluyor. Bunun için de Toplu Sözleşmesinde değişiklik yapılması gerekiyor. Bu değişiklik ancak Hava İş’in çalışanların onayını alarak imzalaması ile mümkün. Şimdi Hava İş üyelerine soralım: Sendikanızın haklarınızı yeterince koruyabileceğine inanıyor musunuz? Evet diyenlere, Hava İş Başkanı Ali Kemal Tatlıbal’ın 2016 yılında TİS görüşmeleri başlarken sarfettiği şu sözleri hatırlatayım: ““Biz THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın samimiyetine inanıyoruz. Onun işçilerin haklarını vereceğine ve koruyacağına inanıyoruz.”
İlker beyin insafa gelip haklarını vermesini dileyen, “hak verilmez alınır” sözünden habersiz bir anlayışla nereye kadar gidebilirsiniz ki? Yılların Hava İş sendikasını, işverene müzahir bir gruba teslim ederek bugün yaşanan sıkıntılara yol açan bay Hamdi’den ne farkı var Aycı’nın? Daha önce de yazdım: Hamdi Topçu Coca Cola ise, İlker Aycı da Pepsi Cola’dır.
Şunu da unutmayalım. Bakın Toplu İş Sözleşmelerinin 2 yıldan 3 yıla çıkartılması bay Hamdi’nin isteği sonucu Tatlıballa birlikte hayatımıza girdi. Şimdi Toplu iş Sözleşmesinin bitimine tam 1.5 yıl var. Oysa, 2 yılda bir TİS geleneği sürse idi, bugün 2 yıllık Toplu İş Sözleşmesinin bitimine 7 ay kalmış olacak tüm pazarlıklar bu süre ile sınırlı kalacaktı. Şimdi ise kaybedilecekleri geri almak için yeni TİS’i tam 19 ay bekleyeceğiz.
İŞTE YAŞANACAKLARIN SENARYOSU
Şimdi şu senaryo ile karşılaşacağımızı öngörmek kehanet olmaz. “Önce operasyonların normale dönüşünün uzun zaman alacağı dillendirilir. Şirketin yaşaması, bekası ve ayakta kalmasının önemine ve gereğine vurgu yapılır. Sonrasında büyük çapta işten çıkartmalar yaşanacağı kulaklara fısıldanır. Ardından da sendika devreye girer, şirketin yaşaması ve çalışanlarının istihdamının korunması için ücretlerde indirim yapılması gerektiğine ilişkin algı çeşitli kanallarla beyinlere sokulur. Böylece işini kaybetmekten kurtulan çalışanlar düşük ücretlerle çalışmaya ikna(!) edilir.” Bu durumu özetleyen güzel bir sözümüz vardır: Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek… Çoğu kimse aldığı düşük ücret sonrası, kirası daha düşük bir eve geçmeyi, çocuğunu özel okuldan alıp devlet okuluna vermeyi sorun etmeyebilir. Belki de, kendisini işten atmayan işverenine minnet bile duyar. Peki, bu aşağılanmaya, yok sayılmaya, adam yerine konulmamaya karşı bunun alternatifi yok mu? Elbette var… Şirketi yaşatmak öncelik olmalı. Ama bunu yaparken de şirketin başka alanlarda tasarruf etmesini istemek niçin kabahat olsun? Yurtdışındaki müdürlerin maaşlarına bakın. Altlarında şirketin son model arabaları, kirasını şirketin ödediği evler, 8-10 bin dolar seviyesinde maaşlar… Şefler bile dünyanın parasını alıyor. Bunları daha önce de yazdık… Olsun, Et Tekraru Ahsen, Velev Kane Yüzseksen (Yüzseksen kere de olsa tekrar iyidir.)…
BİRLİK OLMAYAN SONUCA RAZI OLUR….
Tasarruf edilecek o kadar çok kalem var ki… Tabii ki bu olağanüstü şartlarda herkes fedakarlık yapacak. Ancak bu tasarruf zorunluluğunu ağırlıklı olarak işçinin sırtından karşılamak adil değil. 600-700 müdür ve üstü yönetici var bu şirkette. Tamam devlet yardımı kesecek de, DHMİ ile İGA ve TAV ile görüşerek tarifelerin salgın döneminde revizesi mümkün değil mi? İşçi ile yaptığın sözleşmeyi onların aleyhine olacak şekilde değiştirmeyi düşünüyorsun da, hizmet aldığın kuruluşlarla yaptığın sözleşmeleri neden gözden geçirmiyorsun? Geçtim, Sayın Cumhurbaşkanı 6 ay süreyle iç hat taşımacılığında KDV’yi % 1’e indirmişti. Vergileri de öteletmeyi başarırsanız ciddi kaynak yaratırsınız. Teslimi gereken uçakların ertelenmesi, iptali gibi seçenekleri de düşünürseniz çalışanın cebine belki de daha az el atarsınız ! Sonuç olarak, zurnanın zırt dediği yere yaklaşıyoruz. Birlik olmazsanız, birlikte hareket etmezseniz, Hava İş ve THY yönetiminin allayıp pullayıp size sunduğu pandemi paketine razı olursunuz. Bireysel olarak sesinizi çıkardığınızda da kendinizi kapı dışında bulursunuz. Sorun sadece sizi değil, ailenizi ve çocuklarınızın geleceğini de ilgilendiriyor. Korkulacak olan diğer bir konu ise, kazanılmış hakların kaybedilmesi… Bakın Pazar mesaileri uçtu gitti… Sendikanız Hava İş artık hakkınızı Toplu Sözleşme masasında değil adliye koridorlarında arıyor. Kaybedileni geri kazanmak çok zordur. Güçsüz, üyesinin bile güvenmediği sendikalar masada isteklerini kabul ettiremediği zaman mahkemelere koşarlar. Zamanınız bol ise bekleyin, 2-3 sene sonra sonuç alırsınız belki !
TÜRK PİLOTU İŞSİZKEN YABANCIYA İŞ VERİLİR Mİ?
Geçtiğimiz hafta HAVASEN’in yabancı pilotlarla ilgili SHGM’ye yaptığı çağrı çok konuşuldu. Krizden çıkış için önerilen seçeneklerden biriydi. Büyük bir çoğunluk, talebin doğru olduğunda birleşti. Yazıyı okuyunca hak vermemek mümkün değil. 100 yılda bir yaşanan küresel bir salgınla karşıyayız. İlk ve en büyük darbeyi havacılık sektörü yemiş. Toparlanma ise zaman alacak gibi görünüyor. Zaten çok sayıda işsiz pilotumuz varken yılbaşında AtlasGlobal’ın iflası ile 100 civarında pilot da bu gruba eklenmişti. Şimdi ise tüm sektör risk altında… Böyle bir süreçte, bir ülkenin kendi pilotlarına öncelik vermesinin neresi garip? Bakın devlet bile bugün açıkladığı taşıt kredisinde Türkiye ‘de üretilen araçların satın alınmasını şart koşuyor. Bu ülkenin yatırım yaptığı Türk pilotların işsiz kaldığı bir süreçte Patagonyalı pilota iş vermek ne kadar akılcı?
Bence de, ülkemize vergisiz para kazanmak için gelip sürekli “kapıya bakan” tek dertleri para biriktirmek olan yabancı pilotları ivedilikle göndermeli. Kokpiti, bu ülkede yaşayan, kazandığını burada harcayan, bu ülke sivil havacılığına sadakatle bağlı Türk pilotlarına teslim etmeli. Uçuş Okullarını borç-harç bitirip ülkemiz havayollarında iş bulamayan Türk gençlerine ve pandemi nedeniyle -dileriz olmaz ama- işsiz kalacak pilotlarımıza yer vermeli, hem yurtdışına giden dövizi engellemeli hem de  kokpit millileşmeli. Peki devletimiz ne düşünüyor bu konuda? Bakın 2012 yılında, kokpitimizin yabancılarla dolması üzerine SHGM bir yazı ile havayollarımızı uyarmış ve istihdam edilecek yabancı ikinci pilot sayısını her şirketin toplam ikinci pilot sayısının % 25’i ile sınırlamıştı. Bununla da yetinmemiş, 31 Aralık 2013 tarihine kadar bu oranın % 10’a düşürülmesini istemişti. O yazıdaki şu ifade dikkat çekiciydi: “Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış işletmelerde Türk Vatandaşı pilotların istihdam edilmesi esas olup, yabancı uyruklu pilot temini ancak zorunlu ve istisnai şartlarda kullanılmalıdır.”
GAYEMİZ KOKPİTİ MİLLİLEŞTİRMEK”
Bitti mi? Bitmedi… O tarihte SHGM Genel Müdürü olan Bilal Ekşi, yıllar sonra döndüğü THY’de Genel Müdür sıfatıyla bakın ne demişti: ““Gayretimiz bütün pilotların Türk olması. 2023’e doğru THY bütün pilotlarını yerli pilotlardan temin edebilir noktaya gelecek.” Tarih 4 Mart 2018, yani 2 yıl önce… İşte size fırsat… Pilot ihtiyacının nisbeten azalacağı bu zor dönemde önceliği Türk pilotlarına vermek en akılcı çözüm. İşsizliğin hızla arttığı bir dönemde, insanları aşsız, işsiz, çocuklarını geleceksiz bırakmak doğru değil… Bunun aksini düşünen ve olaya hümanist bakanlar da olabilir. Bu arkadaşları da empati yapmaya davet ediyorum. 2 ay sonra işsiz kaldığınızı, Türkiye’de ve salgının küresel niteliği nedeniyle diğer ülkelerde de pilot fazlasının oluşması nedeniyle iş bulamadığınızı düşünün… Ne hissedersiniz?
Bu nedenlerle, HAVASEN’in başvurusunu SHGM’nin bir an önce değerlendirmesinde ve sadece 2. Pilotlar için değil kaptanlar için de karar alarak süreci, önce sayıyı minimuma indirecek sonra da sıfırlayacak şekilde yönetmesinde fayda var. Birkaç yıl sonra işler tekrar açıldığında piyasa dengesini bulur, ihtiyaç yeniden yurtdışından sağlanır. Haa o zaman yabancı pilotlar geri döner mi, derseniz? Dönerler, dönerler merak etmeyin. İşsizse, dönerler… Zaten bize gelenler de çoğunlukla kalburun altında kalanlardı. Üstelik bu pandemi sürecini yeni pilot yetiştirme için bir fırsat olarak görür, uçuş eğitimine sağlanacak teşviklerle cazip hale getirirsek belki uzun yıllar yabancı pilota da ihtiyaç kalmaz… SHGM demişken ekleyeyim. Uçuş personelinin iş derdine düştüğü şu günlerde transferi yasaklayan EKİP GEÇİŞLERİ HAKKINDAKİ UOD-2015/13 sayılı talimatı iptal edin de, insanları güldürmeyin !
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

29 Yorum

  1. 5 yıl önce

    Kısa çalışmanın Haziran sonunda biteceğine dair öngörünüzü bu gece Hava İş te doğruladı.Bakalım senaryonuzun diğer ayakları da tutacak mı?

    Cevapla
  2. 5 yıl önce

    Bu işin altından hava işin kalkamıyacağı kesin geçmiş olsun şimdeden herkese bir sürü tasarruf edilnesi gereken yer var baskan yardımcılıkları ,nob mudurlukler yurt dısı mudurmaasları buralar şirketin kanburları malesef bunlardan baslamaları gerekirken işciye takmışlar

    Cevapla
  3. 5 yıl önce

    Bu şirkette bilgi teknolojileri çalışanları gibi diğer çalışanlar da var. Neden sadece uçucular konuşuluyor. Bt çalışanları dışarıda kolaylıkla iş bulabilecekken neden kalmayı tercih etsin?

    Cevapla
  4. 5 yıl önce

    Şimdi siz yabancıya iş verilirmi demişsiniz amaa şu halde bile malesefki THY de Türk pilotlardan uçuş kabul etmeyen problem çıkaran operasyonu zora sokan kişiler var,ama yabancılara bakıyorsunuz hiçbir sıkıntı yok adamlar uçuyor ve şu anki durumun farkındalar,peki şimdi ne diyelim nasıl milli ve yerli olacağız gelin siz söyleyin,ama THY yöneticileri de sessiz uçuş işletme nerede iki satır arkadaşlara mail atsanız motive etseniz tesekkür etseniz ne olur insanların şirkete aidiyeti artar ama sınıfta kaldınız bu koltuk sevdası nedir arkadaş anlamadım.hakkını verin makamın yoksa bırakın.sonuçta olayın özeti bu.

    Cevapla
  5. 5 yıl önce

    Harika bir yazı, tamamına katılıyorum.Yazarı tebrik ediyorum.

    Cevapla
  6. 5 yıl önce

    70000 kişinin çalıştığı Şirkette neden pilot odaklı böyle biralgı oluşturulmaya çalışılıyor anlamıyorum sonuç olarak uçak sayısı belli ve uluslarararsı standartlarda bu uçakları opereetmek için gerekli azami personel sayısıda belli şirket personeli iyilik olsun diye istihdam edip insanlara boşuna para ödemek gibi biramacı pandemi öncesindede gütmüyordu,şirket yöentimi ve çalışanları rakip gibi göstermenin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum sonuçolarak hiçbir yöneticnin çalışan sayısını uçuş varken azaltıp uçuşları sekteye uğratma gibi bir yanlışın içine girmesinin kendi bacağına sıkmak olduğu aşikar , öte yandan kokpitn millileşmesi bencede ülkemizin kanayan bir yarası sonuna kadar katılıyorum tabiiki personel sayısında azalma olacaksa bunun ilk başta vergi verem bu ülkenin evladı olan insanların gözetilip şirkette tutulması yapılacak endoğru hareket olur, ücret indirimi içinde bence iştirakçilerden tutun Çalışanına herkesin taşın altına elini koymalı tabi adil bişekilde

    Cevapla
  7. Yerinde bir analiz. Tebrik ederim Yazılan senaryo gerçekçi. Dilerim THY çalışanları bu sürecin Hava İş ile yürütülemeyeceğini anlar ve Havsen’de birleşirler..Yoksa çok geç olacak.

    Cevapla
  8. 5 yıl önce

    Yurtdışında çalışanlar, döviz olarak ne kadar maaş alıyorlar, özellikle batı Avrupa, ABD, Kanada ve Japonya’da?

    Cevapla
  9. 5 yıl önce

    budur!!! tebrik ve teşekkürler…

    Cevapla
  10. 5 yıl önce

    Rauf Ney, ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Yazınız için çok teşekkürler ve tebrikler. Sefa Bey’in dün yazdığı “hem nalına hem mıhına” yazısında “Genç Kaptan” adıyla yorum yapan kaptanımızın çözüm önerisi kesinlikle çok yerinde bir tespittir. Kendisine bir konuda katılmıyorum, o bir araya gelemeyiz demiş, bense gelebiliriz diyorum ve benim gibi ileri yaşlı meslektaşlarımı göreve davet ediyor, tarih sayfalarında birer korkak olarak anılmaktansa birer kahraman olarak anılmayı teklif ediyorum. Zaten yaştı, OML’ydi, SIC’ydi uçmuyoruz, ha deyince şirketin bizi kapının önüne koyacağı söylentisi ayyuka çıktı, başımıza daha ne gelmesini bekleyebiliriz ki? Tüm ileri yaşlı arkadaşlarım lütfen Sefa Bey’in 1 Haziran tarihli “Hem nalına, hem mıhına” yazısını ve Genç Kaptan’ın yorumunu okusun ve gençlere bir şimşek çakalım, onlar sadece soğuk bir sisten ibaret değil, onlar elektrik yüklü bulut, biz şimşeği çakalım gerisini onlar getirecektir zaten.

    Cevapla
    • Sizde güzel yazmışsınız kaptanım, sizin yaşınızdakiler keşke zamanında THY daki sıkıntılara beraberce bu kadar cesurca yaklaşsaydınız. Sizden çok daha gençler THY olanlara kayıtsız kalmayarak kendilerini feda etti zamanında. Söyledikleriniz için çok geç artık.

      Cevapla
    • Çok güzel yazmışsınız ve bence hiç birşey için geç kalmış değiliz. Teşekkürler desteğiniz için.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      yabancıların çoğu pandemi başlayınca ülkelerine gitti. şirket onlara da para yatırdı bize de. ama bize her an uçuracakmış gibi planlama yaptılar. ülkelerine dönenler ise yattıkları yerden para aldılar.

      Cevapla
  11. 5 yıl önce

    Yabancı çalışanları kovunuz ,yurt dışında çalışan Türkleri geri alın Ve “yeni” düzen kurun. “Harika” zihniyet

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      sevgili captain bizde çalışan yabancı kaptanların ülkesinde Türk pilot çalışmıyor. Bizim yurt dışında çalışan pilotlarımız genelde arap ülkelerinde. Onlarda da asla yeterli milli pilotlar olmayacak.

      Cevapla
  12. 5 yıl önce

    iyi yazmışsınız sayın yazar. Bu süreç şirketin tekrar yapılanması için fırsattır. Eminim şişikin kadrolar ve gereksiz harcamalar belirlenecek ve bu yakında yapılacaktır. Ancak her fırsatta yurtdışında çalışanların gelirini dile getirmek popülist bir hal aldı, siz de bunu kullanmışsınız, gerçekçi yaklaşmanızı beklerdim. Bu maaşlar ve diğer ödemeler yurtdışındaki yaşam standartları ve diğer havayollarının ödemeleri dikkate alınarak belirleniyor. Yurtdışı personel maaşları toplam personel maaşlarının belki %10 dur. Asıl personel gideri uçucu personel ile birimlerdeki şişirilmiş kadrolardır. Unutulmamalı ki şirketin gelirinin büyük kısmı yurtdışı ofislerden geliyor. Düşürün maaşları çekin bütün personeli sonra yurtdışında büyüyüp yolcu bulacağız diye şaşkın bakkal gibi beklersiniz. Bu insanlar yurtdışında mevcut koşullarda diğer havayollarına göre eksik altyapılar ile işi aksatmadan yürütmeye çalışıyor. Dev aynasına bakıp herkes bizimle zaten uçacak ne varki bunda demekle bu iş olmaz.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Vicdan çok önemli bir olgudur. Bir yandan şişkin kadrolar azaltılmalı derken diğer yandan yurtdışı personel sayısı, kadrosu korunmalı derken vicdanınız rahatsa sizinle konuşacak ortak noktamız yok demektir. Airline’da asıl yük uçucu personeldir diyen bir kişiye yorum yazmam bile gereksizdi aslında…

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Arkadaş gocunmuş, nasıl yolcu bulacakmışız! Evet bilet almak için satış ofisi arıyorduk ki karşımıza internet çıktı. Sidney müdürü var mı? Var. Gerisi hikaye.

      Cevapla
  13. 5 yıl önce

    Milli kokpit geçen yıl Çinli şirketler bizi istiyor körfezde gideriz diye şirketi tehdit edip %60 zam alan koçlar mı, yok milli falan olmasın görsünler gerçek dünyayı, hanyayı konyayı…

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Cabbar!! Sen nickname’ni “kuyruk acısı” olarak değiştir.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Cabbar’ım,piyasanın eski hale dönmesi max 1 sene,Tr için 1 (yazı ile 1) şirket kurulsun bak neler oluyor..

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Gideriz diyen yabancılar mı , milliler mi? Hangisinin gideriz demesi mantıklı ? Biz ssk+yemeğine yaparız diyoruz.Elin Fransızı ,400 ya fileyi dolduramadım diye ağlıyor. sen ,salla !belki biryere dokunur.Fitnelik yapmayın ,ezik olmayın.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Geçen yıl verilen zam bırakın yurtdışını Türkiye’de uçan low-cost firmaların verdiği ücrete ulaşmak için verilen zamdı ki şu süreçte yine bu low-cost firmalar kokpit ekibine %50 daha fazla ödeme yaptı. Konu burada açıldı diye yazdım, yoksa tavrınız cevabı haketmiyor.

      Cevapla
  14. 5 yıl önce

    Çok güzel bir yazı.
    Teşekkür ederim.

    Cevapla
  15. 5 yıl önce

    Şeflere kurban olun siz. Çok yanlış bilgilendiriliyorsunuz. Dünyaları alıyorlarmış:))) oyy Allahım sen sabır ver

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Şeflere kurban olmak istiyorsanız tutmayalım sizi ve siz de biliyorsunuz ki alıyorlar…. üstelik kira yardımı dahil olmak üzere bir sürü ödeme alıyorlar…

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Tekrar ediyorum, şef ve memurlara hepiniz kurban olun. Bunlara Kaptan ve Kabin ekipleri de dahil.Onların sayesinde bu şirket dimdik ayakta.
      Şef şu kadar para alıyor diyorsunuz, Bunu söyleyen biri zaten havacılığa uzak birisidir. Yurtdışında görevli merkez tayinli tüm arkadaşlar 1 doların hesabını yapar. Tasarruf etmek için tüm yolları arar ve bulur. Özellikle son 10 yılda gelinen nokta sizin medyadan sağdan soldan duyduğunuzdan çok farklı. Klavyeden sallamak ne kadar kolay değil mi. Yazık gerçekten şu konuştuğunuz konular ..çok çirkin

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Observer kardeş ben de yurt dışı ofisinde çalıştım bırak insanları irite etmeyi…şirkette çalışmanın en güzel görevi merkez tayinli yurtdışı çalışmasıdır…Hem maddi hem manevi tarafı yüksektir.Gururdur onurdur ve paradan önemlidir kaldıki acıtasyona da gerek yok…şirket,hiç bir yurtdışı çalışanını mağdur etmez dolayısıyla memnun değilsen bırak saçma sapan yazmayı dön ülkene şirketi de küçültme…Ve kimin ne yazdığı önemli değil bunlara takılacak kadar boşluğun olması ilginç…

      Cevapla
  16. 5 yıl önce

    Birlik beraberlik zor iş üstadım. Zor süreç yaşandı evet gerçekten thy bünyesinde iştirak dahil kimsenin işin olmaması çok önemli ama hakkını ararsa fetöcü olursun daha önce sosyal ağdan grup kuran kişiler işlerinden oldular. Rabbim şirketimize zeval vermesin. Hak yiyende .. yesin.

    Cevapla